<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bár a piaci árazásba jórészt már beépült a Magyar Nemzeti Bank mai 30 bázispontos kamatemelése, a money.hu adatai szerint a bankok eddig még csak óvatosan nyúltak a hitelkamatokhoz. A mostani döntéssel jó időre búcsút mondhatunk az elmúlt hónapok rekordalacsony jelzáloghitel kamatainak, ám a verseny miatt a bankok eltérő mértékben és időben léphetnek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelte az alapkamatot, azzal a céllal, hogy csökkentse az inflációs várakozásokat, s a pénzromlás ütemét újra a 3 százalékos szint közelébe hozza le.

Várható volt

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani kamatdöntés kihat majd a hitelek kamatára is, hiszen az alapkamat emelkedését a piaci kamatszintek is követni szokták, a bankok pedig ezen piaci kamatokhoz kötötték a hitelek árazását.

Az elmúlt hetekben a piac már elkezdte beárazni a várható kamatemelést. A változó kamatozású hitelek kamatának kiszámításához legtöbbször használt 3 havi BUBOR mértéke 0,79 százalékról 0,94 százalékra drágult május eleje óta. A hosszan fix hitelek kamatbázisát jelentő 5 éves futamidőre a két fajta referenciahozam, (ÁKK és BIRS) 0,38 és 0,34 százalékkal emelkedett alig több, mint másfél hónap alatt. A 10 éves futamidőre 12-15 bázispontos volt az emelkedés.

Szelektív emelések

A money.hu saját adatbázisában arra kereste a választ, hogy a várakozások hogyan épültek be eddig a lakáshitel kamatokba. Összességében elmondható, hogy a jelzáloghitelek kamatát az elmúlt két hónapban a referenciakamat változásához igazította szinte minden pénzintézet. Így tett az OTP, a K&H, a CIB, a Raiffeisen, a Takarékbank, a Gránit, a Magnet és a Sopron Bank is. Az Unicredit Banknál így az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) két hónap alatt 4,47-ról 4,64 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 4,82 százalékról 4,97 százalékra emelkedett.

A bankok többsége egyelőre nem változtatott a kamatfelárakon, így a hitelek költségei csak a referenciakamat változásával nőttek meg. Az MKB-nál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) kamatát ráadásul egyelőre teljesen megkímélte eddig a változás. Az Ersténél is csak a 6 hónapos BUBOR-hoz kötött kamatoknál követték le a piaci kamatemelkedést, az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 15 éves fix futamidejű jelzáloghitelek kamatai változatlanok maradtak. A Gránit Banknál az akciós lakáshitelek THM-je nem változott, azaz itt a bank egyelőre „benyelte” a kamatemelkedést – így az otthonteremtő hitel kamata 3,13, az otthonfelújítási hitelé 3,21 százalék jelenleg. Bár május elején a Raiffeisen Bank is lekövette ugyan a referenciakamatok emelkedését, ám az 5 évesnél hosszabb kamatperiódusú és a végig fix kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak a banknál. Májusban ráadásul a Raiffeisen a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatát 0,2 százalékponttal, a 10 évig fix hiteleké 0,05 százalékponttal csökkentette is.

Megjelent a drágulás

A bankok egyre nagyobb része ugyanakkor már hozzányúlt az árazáshoz is. A Budapest Banknál (BB) május 1-től a végig fix hiteleknél 0,27, az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél 20 millió forintos hitelösszeg alatt 0,31 százalékpont, fölötte 0,4 százalékpont lett a kamatemelés mértéke. A 10 éves kamatperiódusú hiteleknél 20 milliós hitelösszeg alatt 0,31, felette 0,24 százalékpont volt az emelés. A BB az 5 éves Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét (MFL) 0,45 százalékponttal, a 10 éves MFL hitelét 0,36 százalékponttal kínálja drágábban, míg a végig fix MFL hiteleknél 0,27 százalékpont volt az emelés.

A Takarékbank májustól részben kivezette, részben csökkentette a korábbi jelzáloghitelek mellé adott kamatkedvezményt – ez önmagában 0,1 százalékos emelkedést jelent. A Takarék Ötös Otthon Lakáshitel THM-je 4,08-ról 4,5 százalékra, a Takarék Tízes Otthon Lakáshitel hiteldíjmutatója 4,61 százalékról 5,03 százalékra emelkedett. A bank ugyanakkor májustól 15 és 20 éves fix hitelt is kínál 5,65, illetve 5,03 százalékos kamat mellett.

Vastagabban fognak a tollak. Fotó: depositphotosVastagabban fognak a tollak. Fotó: depositphotos

Az Oberbanknál az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,2 százalékponttal, a 10 éveseké 0,25 százalékponttal lett magasabb – a pénzintézet jelezte, hogy az adott kamatszintek július 14-ig érvényesek.

Az OTP-nél június 1-től a Fix5, Fix10 és Fix20 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata 0,5 százalékponttal emelkedett, ám a 10 évre 13-31 millió forintos MFL kölcsönt igénylők ennél is nagyobb, 0,6 százalékos kamatemeléssel találkoznak. Ugyanakkor a piaci lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatai eddig nem változtak a banknál.

Az UniCreditnél június 10-étől az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,5 százalékponttal, a 10 éveseké 0,24 százalékponttal drágult, a 19-20 évig fix hitelek pedig 0,3 százalékponttal magasabb kamaton érhetőek el. Viszont a fogyasztóbarát lakáshitelek közül csak az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata lett magasabb, a 19-20 évig fix hiteleké nem.

A K&H-nál az üzleti feltételű lakáshiteleket és a fogyasztóbarát lakáshiteleket a K6 kategóriába tartozó ügyfelek májusban alacsonyabb kamaton kapták, ám a bank júniusban visszavonulót fújt ebben a kedvezményben. Június 10-től ugyanakkor a K&H mind az üzleti, mind az MFL hitelek kamatait megemelte. Az 5 és 10 éves kamatperiódussal bíró, illetve a 10 és 15 éves futamidőre kínált végig fix hitelek kamata egyaránt 0,3 százalékponttal emelkedett, míg a 20 éves futamidőre felvett, végig fix kamatozású hitelek kamata 10 bázisponttal magasabb kamaton érhető csak el.

Mi várható - egekbe mennek a kamatok?

A money.hu értékelése szerint a kamatemelések a következő hónapokban folyamatosak lehetnek. A hitelfelvevő csak abban reménykedhet, hogy a bankok ügyfelekért zajló komoly versenye miatt ez a kamatemelkedés bankonként eltérő mértékű lesz. S bár jó eséllyel az eddigi rekordalacsony hitelkamatoknak búcsút mondhatunk, a jövőben talán még érdemesebb lesz összehasonlítani a banki hitelajánlatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos