<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ahogy azt már hetek óta folyamatosan sulykolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői, a Monetáris Tanács mai ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik. A közel egy évtizede nem látott szigorító lépés indokait az MNB vezetősége, Matolcsy György elnökkel az élen, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti.

A korábbi jegybanki nyilatkozatoknak - lásd cikkünket - megfelelően az MNB Monetáris Tanácsa kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 0,6 százalékos jegybanki alapkamat 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik.

Nem volt könnyű dolguk. Fotó: MTINem volt könnyű dolguk. Fotó: MTI

Ezzel szemben a többi kondíció nem módosul. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata marad negatív, -0,05 százalék, míg az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké 1,85-1,85 százalék.

Régen nem látott lépésre szánta el magát az MNB, hiszen utoljára csaknem tíz éve, 2011 decemberében emelt kamatot, amikor még Simor András volt a jegybankelnök. Őt 2013 márciusában Matolcsy György váltotta, akinek regnálása alatt a jegybanki alapkamat 5,25 százalékról 2016 májusáig 0,9 százalékra csökkent, ösztönözvén a gazdasági növekedést. Azt követően az MNB irányadó rátája több mint négy éven át nem mozdult, csak a koronavírus-járvány hazai berobbanását követően, az első hullám levonulása után, 2020 júniusában vitték lejjebb Matolcsyék az alapkamatot, 0,15 százalékponttal, majd egy hónappal később ugyanennyivel, 0,6 százalékra. Ugyancsak azzal a céllal, hogy a Covid okozta válság miatt jelentősen visszaesett GDP-termelésnek lökést adjon.

Az ezzel ellentétes és az immár több mint nyolc éve tartó Matolcsy-érában példátlan mostani lépés egyértelműen az infláció gyorsulásának tudható be. Az éves fogyasztóiár-index áprilisban és májusban is 5,1-5,1 százalékot ért el, miközben az MNB törvényben meghatározott célját, az árstabilitás elérését és fenntartását a középtávon 3 százalékos inflációval véli teljesíthetőnek. E szinttől mindkét irányba csupán 1-1 százalékos eltérést tolerál, ami azt jelenti, hogy ennél nagyobb elmozdulás esetén beavatkozásra kész. Márpedig most ez a helyzet. Bár az MNB korábban úgy ítélte meg, hogy az infláció gyorsulása elkerülhetetlen ugyan, de az csak átmeneti lehet, az utóbbi hónapok adatai - különösen az adószűrt maginfláció emelkedése - alapján már úgy látja, az árszínvonal a vártnál hosszabb ideig lehet magasabb. Ennek hűtése érdekében avatkozhatott be most az MNB, de a részletes indoklást a vezetőség, élén Matolcsyval a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti, amelyről természetesen mi is beszámolunk.

A forint árfolyama egyébként a kamatdöntést megelőzően a szokásosnál zaklatottabb volt. Például az euróval szemben a ma reggel 8 órai 353,5-ös szintről kisebb-nagyobb libikókákkal egészen 354,7-ig gyengült, majd enyhén visszakorrigált, s 2 óra előtt nem sokkal már a 354-es szinthez állt közelebb.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottság hét tagállam helyreállítási tervének tárgyalási határidejét hosszabbítja meg
MTI | 2021. július 27. 15:16
Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpraállás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét - közölte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Határozottan emeltek Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 14:07
A jegybank kommunikációjából előzetesen lehetett számítani az újabb kamatemelésre, a kérdés elsősorban az volt, hogy ez mekkora mértékű lesz. A keddi ülésén a Monetáris Tanács 30 bázispontos emelésről határozott, ez egyértelmű jelnek tűnik a piacok felé, hogy az MNB fellép az inflációval szemben.
Makro / Külgazdaság Eddigi csúcsán a negyedik hullám Izraelben, több mint 2 ezer új fertőzött egy nap alatt
MTI | 2021. július 27. 13:42
Az újonnan azonosított fertőzöttek 57,22 százaléka már beoltott volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos