3p
A bolgár kormány nyugtatgatja a jegybanki felügyelet alá került pénzintézet betéteseit. A bolgár miniszterelnök-helyettes ígéretet tett arra, hogy a betétesek egyetlen fillért sem veszítenek annál a banknál, amelyet az ország jegybankja felügyelet alá vont pénteken. Bulgáriában az OTP-nek is van érdekeltsége, amelyet azonban nem érint a pánik.

A központi bank azután lépett, hogy a balkáni ország negyedik legnagyobb bankjának, a Corporate Commercial Bank (Corpbank) fiókjait pénteken megrohanták a betétesek, mert a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint a banknak nincsenek rendben a pénzügyei. A Corpbank később közölte: likviditásszűke miatt leállított minden kifizetést. A bank minimális többségi tulajdonosa Cvetan Vaszilev bolgár üzletember, közel 30 százalékos tulajdonrésze van Ománnak és mintegy 10 százalék hányaddal rendelkezik az orosz VTB bank.

Daniela Bobeva miniszterelnök-helyettes a hétvégén egy rádióműsorban azt mondta, hogy a kormány támogatja a jegybank lépéseit a Corpbank-ügyben. "Nem engedjük meg, hogy akár egy levát is veszítsenek a bank ügyfelei" - tette hozzá. A bolgár jegybank kormányzója, Iván Iszkrov arról számolt be, hogy átmenetileg felfüggesztették a részvényesek jogait, a központi bank három hónapra átvette az irányítást a bank fölött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bank nincs csődhelyzetben. Hozzátette továbbá, hogy a pénzintézet helyzete nem érinti a többi bulgáriai kereskedelmi bankot.

Bulgáriában 29 kereskedelmi banknak vannak fiókjai, a bankrendszer nagyjából háromnegyede külföldi kézben van. A legnagyobb szereplők között az olasz Unicredit, az osztrák Raiffeisen és görög bankok mellett ott van a magyar OTP is, amely az egyik legnagyobb bolgár bank, a DSK tulajdonosa. Az OTP szóvivője azt mondta, hogy a Corpbank esete "elszigetelt". Az ügy semmilyen formában sem hat ki az olyan stabil bankokra, mint a DSK, amely közép távon akár még profitálhat is az esetből.

A DSK egyik épülete 2006-ban (Wikimedia Commons)

A Bulgáriában érdekeltségekkel rendelkező külföldi bankok közül a Raiffeisen, továbbá a National Bank of Greece és az ugyancsak görög Eurobank is azt hangsúlyozta, hogy az ottani működésüket nem befolyásolja a Corpbank ügye. A jegybanki felügyelet alá vont Corpbank részvényeinek a kereskedését szerdáig fölfüggesztették a szófiai értéktőzsdén. A bolgár államcsőd esetére kötött biztosítási csereügyletek (credit default swap, CDS) középárfolyama 7 bázisponttal hathavi csúcsra, 120 bázispontra emelkedett péntek késő estére.

Bulgáriában a törvény értelmében az állam garantálja a 100 ezer euró (mintegy 30 millió forint) alatti bankbetéteket. Ahogy egyébként az egész EU-ban, így Magyarországon is eddig a határig van kötelező betétbiztosítás, nálunk az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap). Januárban például a Körmend és Vidéke takarékszövetkezet ügyfeleit kártalanították. A bankok megmentésének, szanálásának kérdéseivel az EU is rendszeresen foglalkozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor nagy tranzakciót bonyolított le
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 10:47
Kihasználta a kedvezményes részvényvásárlási programot.
Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG