<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Két hét alatt nagyot fordult a világ: korábban még megerősítették a Nemzetközi Beruházási Bank hitelminősítését, most viszont lépett a Fitch, és több fokozattal is rontották a besorolást, a befektetésre nem ajánlott kategóriába.

A Nemzetközi Beruházási Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett közzé szűkszavú tájékoztatást a bank hitelminősítésének változásáról. A dokumentumban arról értesítik a kötvénytulajdonosokat, hogy a Fitch Ratings a bank hosszútávú adósminősítését BBB-ről BB- fokozatba sorolta át, (a további leminősítés lehetőségére utaló) negatív besorolással. A rövidtávú adósbesorolást pedig az F2 szintről B-re rontotta a Fitch. Indoklás nem szerepel a tájékoztatásban.

A hosszútávú besorolás 4 fokozattal került tehát lejjebb (a BBB-, BB+, BB kategóriák átugrásával), a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategória aljára.

A rövidtávú besorolás átminősítése azt jelenti, két fokozattal rontották a besorolást (F2-ről az F1-et átugorva) - a B fokozat már a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategória, jelentése a Fitch útmutatója szerint az, hogy a rövidtávú kötelezettségeinek teljesítésére gyenge kapacitás áll rendelkezésre az IBB-nél.

A Nemzetközi Beruházási Bank Fő utcai épülete Budapesten. Fotó: Jernei Gábor A Nemzetközi Beruházási Bank Fő utcai épülete Budapesten. Fotó: Jernei Gábor

A Fitch március 10-én még nem lépett, hanem megerősítette a besorolást:

A hitelminősítők közül a háború kitörése óta a Standard&Poors is adott ki értékelést az IIB-ről, március 9-én - az S&P viszont akkor megerősítette az A- besorolást, tehát nem minősítette le az IIB-t. Ugyanakkor a bank jövőjére vonatkozó előrejelzést "stabilról" immár  "negatívra" változtatták. 

Európából csak Magyarország nem akar kiszállni a kémbankból

Az orosz kémbankként ismert Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) a háború kitörése óta van a figyelem középpontjában. A budapesti székhelyű intézet legnagyobb tulajdonosa Oroszország, a töbi tulajdonos közül az elmúlt hetekben Bulgária, Csehország, Románia és Szlovákia jelentette be, hogy lépéseket tesz a részvételük megszüntetésére. A Privátbankár.hu érdeklődésére március elején azt közölte az IIB: a médiából értesültek a kilépési szándékról, de erről addig nem kaptak hivatalos értesítést egyik tagállamtól sem. 

Mindenesetre ekkor már az Orbán-kormány is kész tényként kezelte, hogy gyakorlatilag öten maradnak az IIB tulajdonosai között: Oroszország, Magyarország és a három ázsiai tagállam, Kína, Mongólia és Vietnam. 

Az ellenzéki összefogás március elején a bank budapesti székháza előtt tartott többezres tüntetést:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG