Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy az OTP Bank 11 országra kiterjedő csoportja sikeres harmadik negyedévet zárt, nemcsak a teljes bevétele, hanem a kamat- és a működési bevételei, valamint az adózott nyeresége is emelkedtek éves alapon. Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ma délelőtt sajtótájékoztatón árult el további részleteket.

Ezek visszatükrözik, hogy a koronavírus-járvány miatt a második negyedévben padlóra került gazdaságok – nemcsak Magyarországon, hanem a környező államokban – „felkeltek”. Ezt az OTP-csoport hitelállományának 6 százalékkal való növekedése segítette. Ez hazánkra még inkább igaz volt, ahol a dinamika 13 százalékos volt, amit a lakosságnál a babaváró kölcsönök, míg a vállalatoknál a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! nevű, kis- és középvállalkozókat (kkv) kedvezményesen finanszírozó programja húzott.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, miután átvette a hazai tőkepiac fejlesztéséért a tőzsde igazgatósága által adományozott életműdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökétől az OTP Bank részvényeinek tőzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, miután átvette a hazai tőkepiac fejlesztéséért a tőzsde igazgatósága által adományozott életműdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökétől az OTP Bank részvényeinek tőzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az OTP által folyósított babaváró kölcsönök állománya meghaladta a 400 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy az e típusú hitelek több mint 40 százalékát országosan a legnagyobb hazai hitelintézet nyújtotta. A babaváró kölcsönök – az első háromnegyedéves adatait tegnap közlő Erstéhez és valószínűleg más hazai bankhoz hasonlóan –  kompenzálták, hogy a Covid miatt érhetően óvatosabbá vált a lakosság, visszafogta a személyikölcsön-igényléseit. (Az óvatosság abban is megmutatkozott, hogy az ügyfelek a nullához közeli kamatok ellenére szép számmal gyarapították a betétjeiket.) Abban is mutat hasonlóságot az OTP az Erstével, hogy a lakáshitelei viszont gyarapodtak, méghozzá két számjeggyel.

Vállalati oldalon az NHP Hajrá! volt a megmentő, ennek hiteleiből az OTP 176 milliárd forintnyit helyezett kkv-khez a program április 20-ai elindulásától szeptember 30-áig, ezáltal az összes ilyen folyósítás egynegyedét magára vállalva. Csak érzékeltésül: ez csaknem tíz százalékponttal haladja meg a bank összes vállalati hitelezésben meglévő piaci részesedését. A jegybanki kedvezményes program forrásai járultak hozzá alapvetően, hogy az OTP mikro- és kisvállalati hitelei 40 százalékkal emelkedtek.

Bíztató, hogy a válság ellenére a bankcsoport hitelportfoliója nem romlott jelentősen, likviditása jelentős, tőkehelyzete stabil, így készen áll arra, hogy tovább támogassa a gazdaságok kilábalását – tudtuk meg Bencsik Lászlótól.

A vezérigazgató-helyettes az osztalékfizetéssel kapcsolatban megerősítette, bár befektetőik a járvány miatt az idén nem részesednek az OTP 2019-es eredményéből, amennyiben a helyzet megengedi, ezt jövőre bepótolnák. E célra 69,44 milliárd forintot különítettek el. Hogy mennyit fordíthatnak az idei év után e célra, azt még természetesen nem lehet tudni, de valószínűleg a tavalyinál kevesebbet, miután a bank 2020-as év nyeresége a válság miatt bizonyosan elmarad a 2019-esétől. Mindenesetre némi támpontot jelenthet, hogy az Európai Bizottság előírásainak való megfelelés céljából lejelentett osztalékfizetési összeg a két év után együttesen 105,5 milliárd lehet.

Az, hogy a bank a viharfelhők ellenére az idén is bőven profitot hoz majd, az is jelzi, hogy az első három negyedévi úgynevezett korrigált adózott nyeresége 231,7 milliárd forint lett. A hazai bankadó 17,3 milliárdot vitt el (többet, mint 2019 azonos időszakában), a törlesztési moratórium pedig – az elmaradt kamatok okán – 17,4 milliárdot.

Az OTP lakossági hiteleiből szeptember végén 1304 milliárd forintnyi törlesztői éltek a moratóriummal, míg a vállalatoknál 581 milliárdos állományt érint az év végéig mindenki számára elérhető teherkönnyítés.

Mint azt már szintén említettük, az OTP-csoporton belül a szerb leánybank szerepelt a legjobban a harmadik negyedévben. Bencsik László ugyanakkor Ukrajnát és Oroszországot külön kiemelte, mint ahol a bank hitelportfoliói stabilak, jó minőségűek. Ami a bank potenciális terjeszkedését illeti, miután a bulgáriai vételükre már az első félévében pont került, a montenegrói tranzakciójuk 2020 végéig lezárul, míg a szerbiai 2021 első felében. Mindezekre egyébként 2020 első háromnegyed évében 10,9 milliárd forintot költött a bank.

Újságírói kérdésre az OTP vezérigazgató-helyettese idézte főnöke, Csányi Sándort, miszerint a külföldi terjeszkedés során a stratégiának megfelelően haladnak, prioritást élveznek azok az országok, ahol jelen vannak, így ott a részesedésüket növelhetik, de nem zárják ki, hogy akár új piacokra is beléphetnek.

Természetesen kapott kérdést Bencsik László a formálódó óriásbankról, amely a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésből jöhet létre, az ezt előkészítő cég, a Magyar Bankholding Zrt. már felállt. Az OTP vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, évtizedek óta szó van arról, hogy sok bank van Magyarországon, ez egy teljesen természetes folyamat, ennek az állomását figyelhetjük meg. Szerinte a versenyhelyzet lényegileg nem változik, hiszen nem jelenik meg új szereplő. Hozzátéve: az persze nyilvánvaló, hogy az egyesülés révén e három bank hatékonyabbá válhat. (Korábban Csányi Sándor azt mondta, amíg a szabályozói környezet mindenki számára azonos, és senki felé nem lejt a pálya, addig minden, az egészséges versenyhelyzetet javító kezdeményezést üdvözölnek.)

A majdani óriásbank léte nemcsak azért pikáns az OTP részéről, mert ezzel közvetlenül mögé, a második helyre zárkózhat fel, hanem azért is, mert a fúziót előkészítő cég igazgatósági elnöke nem más, mint Csányi Sándor egykori általános vezérigazgató-helyettese, Barna Zsolt, aki július 20-án vált meg közös megegyezéssel a legnagyobb hazai hitelintézettől. Akkor Csányi azt mondta, hogy átveszi addigi jobbkeze feladat- és hatásköreit. Az erről kiadott közleményben nem volt világos, hogy ez átmeneti időre szól-e. Ezért a mai sajtótájékoztatón rákérdeztünk, betöltik-e az immár több mint három hónapja üresen álló általános vezérigazgató-helyettesi posztot. Azt a választ kaptuk, hogy Csányi Sándor egyelőre nem gondolkodik az utódlásban. „Kiválóan működünk a jelenlegi munkamegosztásban is” – jegyezte meg Bencsik László. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél