<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy az OTP Bank 11 országra kiterjedő csoportja sikeres harmadik negyedévet zárt, nemcsak a teljes bevétele, hanem a kamat- és a működési bevételei, valamint az adózott nyeresége is emelkedtek éves alapon. Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ma délelőtt sajtótájékoztatón árult el további részleteket.

Ezek visszatükrözik, hogy a koronavírus-járvány miatt a második negyedévben padlóra került gazdaságok – nemcsak Magyarországon, hanem a környező államokban – „felkeltek”. Ezt az OTP-csoport hitelállományának 6 százalékkal való növekedése segítette. Ez hazánkra még inkább igaz volt, ahol a dinamika 13 százalékos volt, amit a lakosságnál a babaváró kölcsönök, míg a vállalatoknál a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! nevű, kis- és középvállalkozókat (kkv) kedvezményesen finanszírozó programja húzott.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, miután átvette a hazai tőkepiac fejlesztéséért a tőzsde igazgatósága által adományozott életműdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökétől az OTP Bank részvényeinek tőzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, miután átvette a hazai tőkepiac fejlesztéséért a tőzsde igazgatósága által adományozott életműdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökétől az OTP Bank részvényeinek tőzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az OTP által folyósított babaváró kölcsönök állománya meghaladta a 400 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy az e típusú hitelek több mint 40 százalékát országosan a legnagyobb hazai hitelintézet nyújtotta. A babaváró kölcsönök – az első háromnegyedéves adatait tegnap közlő Erstéhez és valószínűleg más hazai bankhoz hasonlóan –  kompenzálták, hogy a Covid miatt érhetően óvatosabbá vált a lakosság, visszafogta a személyikölcsön-igényléseit. (Az óvatosság abban is megmutatkozott, hogy az ügyfelek a nullához közeli kamatok ellenére szép számmal gyarapították a betétjeiket.) Abban is mutat hasonlóságot az OTP az Erstével, hogy a lakáshitelei viszont gyarapodtak, méghozzá két számjeggyel.

Vállalati oldalon az NHP Hajrá! volt a megmentő, ennek hiteleiből az OTP 176 milliárd forintnyit helyezett kkv-khez a program április 20-ai elindulásától szeptember 30-áig, ezáltal az összes ilyen folyósítás egynegyedét magára vállalva. Csak érzékeltésül: ez csaknem tíz százalékponttal haladja meg a bank összes vállalati hitelezésben meglévő piaci részesedését. A jegybanki kedvezményes program forrásai járultak hozzá alapvetően, hogy az OTP mikro- és kisvállalati hitelei 40 százalékkal emelkedtek.

Bíztató, hogy a válság ellenére a bankcsoport hitelportfoliója nem romlott jelentősen, likviditása jelentős, tőkehelyzete stabil, így készen áll arra, hogy tovább támogassa a gazdaságok kilábalását – tudtuk meg Bencsik Lászlótól.

A vezérigazgató-helyettes az osztalékfizetéssel kapcsolatban megerősítette, bár befektetőik a járvány miatt az idén nem részesednek az OTP 2019-es eredményéből, amennyiben a helyzet megengedi, ezt jövőre bepótolnák. E célra 69,44 milliárd forintot különítettek el. Hogy mennyit fordíthatnak az idei év után e célra, azt még természetesen nem lehet tudni, de valószínűleg a tavalyinál kevesebbet, miután a bank 2020-as év nyeresége a válság miatt bizonyosan elmarad a 2019-esétől. Mindenesetre némi támpontot jelenthet, hogy az Európai Bizottság előírásainak való megfelelés céljából lejelentett osztalékfizetési összeg a két év után együttesen 105,5 milliárd lehet.

Az, hogy a bank a viharfelhők ellenére az idén is bőven profitot hoz majd, az is jelzi, hogy az első három negyedévi úgynevezett korrigált adózott nyeresége 231,7 milliárd forint lett. A hazai bankadó 17,3 milliárdot vitt el (többet, mint 2019 azonos időszakában), a törlesztési moratórium pedig – az elmaradt kamatok okán – 17,4 milliárdot.

Az OTP lakossági hiteleiből szeptember végén 1304 milliárd forintnyi törlesztői éltek a moratóriummal, míg a vállalatoknál 581 milliárdos állományt érint az év végéig mindenki számára elérhető teherkönnyítés.

Mint azt már szintén említettük, az OTP-csoporton belül a szerb leánybank szerepelt a legjobban a harmadik negyedévben. Bencsik László ugyanakkor Ukrajnát és Oroszországot külön kiemelte, mint ahol a bank hitelportfoliói stabilak, jó minőségűek. Ami a bank potenciális terjeszkedését illeti, miután a bulgáriai vételükre már az első félévében pont került, a montenegrói tranzakciójuk 2020 végéig lezárul, míg a szerbiai 2021 első felében. Mindezekre egyébként 2020 első háromnegyed évében 10,9 milliárd forintot költött a bank.

Újságírói kérdésre az OTP vezérigazgató-helyettese idézte főnöke, Csányi Sándort, miszerint a külföldi terjeszkedés során a stratégiának megfelelően haladnak, prioritást élveznek azok az országok, ahol jelen vannak, így ott a részesedésüket növelhetik, de nem zárják ki, hogy akár új piacokra is beléphetnek.

Természetesen kapott kérdést Bencsik László a formálódó óriásbankról, amely a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésből jöhet létre, az ezt előkészítő cég, a Magyar Bankholding Zrt. már felállt. Az OTP vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, évtizedek óta szó van arról, hogy sok bank van Magyarországon, ez egy teljesen természetes folyamat, ennek az állomását figyelhetjük meg. Szerinte a versenyhelyzet lényegileg nem változik, hiszen nem jelenik meg új szereplő. Hozzátéve: az persze nyilvánvaló, hogy az egyesülés révén e három bank hatékonyabbá válhat. (Korábban Csányi Sándor azt mondta, amíg a szabályozói környezet mindenki számára azonos, és senki felé nem lejt a pálya, addig minden, az egészséges versenyhelyzetet javító kezdeményezést üdvözölnek.)

A majdani óriásbank léte nemcsak azért pikáns az OTP részéről, mert ezzel közvetlenül mögé, a második helyre zárkózhat fel, hanem azért is, mert a fúziót előkészítő cég igazgatósági elnöke nem más, mint Csányi Sándor egykori általános vezérigazgató-helyettese, Barna Zsolt, aki július 20-án vált meg közös megegyezéssel a legnagyobb hazai hitelintézettől. Akkor Csányi azt mondta, hogy átveszi addigi jobbkeze feladat- és hatásköreit. Az erről kiadott közleményben nem volt világos, hogy ez átmeneti időre szól-e. Ezért a mai sajtótájékoztatón rákérdeztünk, betöltik-e az immár több mint három hónapja üresen álló általános vezérigazgató-helyettesi posztot. Azt a választ kaptuk, hogy Csányi Sándor egyelőre nem gondolkodik az utódlásban. „Kiválóan működünk a jelenlegi munkamegosztásban is” – jegyezte meg Bencsik László. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló