1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elfogadta az unió a SEPA rendszer kiterjesztését így a tagállamokon belül egyszerűsödni fog a banki beszedések és átutalások lebonyolítása, továbbá csökkennek a számlatulajdonosok által fizetendő díjak is. Mindez hosszútávon a bankok közötti versenyt, és ez által a szolgáltatások díjainak csökkenését is eredményezheti.

Magyarországon legkésőbb 2016-ig kell alkalmazni

Az Európai Unió március 14-én fogadta el a SEPA (Single Euro Payment Area – Egységes Euró Fizetési Övezet) rendszer kiterjesztését és kötelezővé tételét az Unión belül. A rendelet értelmében az eurózónán belüli tagállamok esetében 2014. február 1-től kötelező érvényű lesz, míg az eurozónán kívüli tagországok – így Magyarország esetében is – legkésőbb 2016. október 31-ig alkalmazni kell a rendszert. A rendelet hatálya csak az euróban lebonyolított átutalásokra és beszedésekre terjed ki, tehát a forintban végzett fizetési műveleteket nem érinti.

A rendelet eredményeként, a rendelkezések bevezetését követően egyetlen bankszámlával rendelkezve is hasonlóan könnyű lesz átutalásokat és csoportos beszedéseket lebonyolítani az Európai Unió minden tagállamában, mint a belföldi fizetési műveleteknél. A rendelet értelmében ugyanis az Unió valamennyi bankjának biztosítania kell azokat a technikai követelményeket, amelyek alapján az euróban történő tranzakciók azonos feltételek szerint teljesülhetnek. Ezen technikai követelmények közé tartozik például a BIC kód fokozatos kivezetése a rendszerből, a pénzforgalmi szolgáltatást igénybe vevőknek elegendő lesz a külföldi átutalásokhoz az IBAN kódot, nemzetközi bankszámlaszámot kell megadni. A BIC kód a nemzetközi átutalási forgalomban az egyes bankokat jelöli.

Mindezek mellett a bankoknak technikailag biztosítaniuk kell az egyes fizetési rendszerek közötti átjárhatóságot is, többek között az ISO 20022 XML szabvány bevezetésével, illetve azzal, hogy kerülik az átjárhatóságot korlátozó további szabályokat. Egységesítésre kerül azon adatok köre is, amelyeket a határon átnyúló tranzakciók teljesítéséhez a fizető feleknek és a kedvezményezetteknek meg kell adniuk, ráadásul a rendelet szabályozza a beszedések esetén felszámítható bankközi díjakat is. A technikai könnyítések következményeként, az új szabályok bevezetését követően például külföldi munkavállalás esetén nem kell majd új bankszámlát nyitni, és a fizetést az otthoni bankszámlájára utalhatja a munkáltató, amely összeg így az otthon maradó családtagoknak is könnyebben elérhetővé válik.

Hosszú távon mindenki jól jár

Dr. Erdős Gábor, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda bank- és finanszírozási csoportjának vezetője az unió döntésével kapcsolatban elmondta: joggal feltételezhető, hogy a rendelet hatására jelentősen nő majd azon bankok száma, melyek szolgáltatásai közül választhatnak a fogyasztók, vagyis erősödhet a bankok közötti verseny is, ami végeredményben a szolgáltatási költségek csökkenésével jár. A szakértő hozzátette: nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a rendelet a bankok részére is üzleti lehetőségeik bővítését kínálja, hiszen az új piacok megnyílásával szolgáltatásaikat az Európai Unióban bárhol könnyedén elérhetővé tehetik. Összességében a szakértő úgy véli, hogy az új szabályozással hosszú távon minden szereplő jól jár.

Az Egységes Euró Fizetési Övezetben a gazdasági élet szereplői tartózkodási helytől függetlenül, országhatáron kívül vagy belül, azonos feltételekkel (díjak, teljesítési idők, jogi keretek tekintetében), ugyanolyan egyszerűen és olcsón tudják fizetési műveleteiket végrehajtani, ahogy ezt jelenleg saját országukban is teszik. A SEPA célkitűzéseihez az Európai Unió 27 tagállama valamint Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc is csatlakoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG