4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Alapvetően változott meg a lakáshitel-felvevők helyzete. A kamatok megemelkedtek a tavalyi szintekhez képest, ez pedig a bankok közötti versenyt is átalakította. A hitelfelvételt ösztönző jóváírások lényegében eltűntek a piaci lakáshitelek esetében, ugyanakkor a Babaváró hitelre kínált jóváírások akár 100-200 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a kölcsönt igénylőknek - derül ki a money.hu összeállításából. A piaci lakáshiteleknél a kamatverseny viszont megmaradt, ezért is kulcsfontosságú a hitelfelvevők számára, hogy alaposan körülnézzenek a banki ajánlatok között, ezzel tudnak a legtöbbet spórolni.  

A piaci lakáshitelek magasabb kamattal, így nagyobb összegű törlesztőrészlettel érhetőek el az egy évvel korábbihoz képest. Ez is szerepet kapott abban, hogy tavalyhoz képest fordulat következett be a hitelfelvevőkért folyó banki versenyben, amelynek középpontjában az államilag támogatott Babaváró kölcsön áll - közölte a money.hu. 

Fókuszban a Bababáváró Hitel. Fotó: Depositphotos
Fókuszban a Bababáváró Hitel. Fotó: Depositphotos

“Korábban jellemző volt, például egy évvel ezelőtt is, hogy a bankok különböző jóváírásokat kínáltak a piaci lakáshitelt igénylőknek, ám ezek mára lényegében eltűntek. Ugyanakkor egyre több bank nyújt a babavárósoknak “ingyenpénzt”, ráadásul szinte egymásra licitálnak”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Hozzátette, hogy korábban 80-100 ezer forintos jóváírásra lehetett számítani a Babavárónál, most azonban jóval magasabb összeget kínálnak a bankok. A Gránit Bank például keddtől - május 2-ától - 200 ezer forintot ad, ha náluk történik az igénylés. Az OTP 100 ezer, az Erste 120 ezer, a Takarékbank és az MKB egyesüléséből a hétvégén létrejött MBH Bank 130 ezer, a K&H és az UniCredit 150 ezer, a CIB és a Raiffeisen pedig 180 ezer forint jóváírást ad a babavárósoknak a feltételek teljesülése esetén. 

Megkönnyíti a lakásvásárlást

A gyermekvállaláshoz kötött Babaváró hitelt eredetileg a múlt év végéig lehetett felvenni, ám a meghosszabbított határidőnek köszönhetően 2024 végéig igényelhető. Tavaly összesen 457 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a bankok, ami az összes új lakáshitel 1195 milliárd forintos összegének 38 százalékára rúgott. A magas kamatkörnyezetben felértékelődött tehát ez az államilag támogatott hitelfajta, és várhatóan továbbra is népszerű marad a hitelpiacon.

Bár a Babaváró maximális, 10 millió forintos összegéből nem jön ki egy átlagos lakás ára, de jelentősen megkönnyítheti a vásárlást. Különösen azért, mert önerőként is beszámítható. Így azok a házaspárok, amelyek megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek, további, akár szintén államilag támogatott csok-hitelt vagy piaci lakáshitelt vehetnek fel ingatlanvásárláshoz.

A money.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy bár a Babaváró igénylését és törlesztését szigorú előírások szabályozzák, ezzel együtt a bankok feltételei között lehetnek eltérések. Ezért mielőtt bankot választunk, érdemes megnézni, hogy az egyes pénzintézeteknél mik a pontos kritériumok. 

Ugyanígy lehetnek különbségek a szintén államilag támogatott és kedvezményes kamatozású csokos kölcsönök igénylési feltételei között. Csakúgy, mint a piaci lakáshiteleknél, amelyeknél az említett kamatverseny a meghatározó. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint április végén egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek esetében a legolcsóbbak 9 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval érhetőek el, ez havonta 130 ezer forint körüli részletet jelent. A drágább konstrukcióknál akár 150 ezer forint is lehet a havi törlesztés, így összességében teljes visszafizetendő összeg milliókkal is több lehet. Éppen ezért a hitelfelvevők számára kulcsfontosságú az összehasonlítás, amelyben a különböző online kalkulátorok gyors és hatékony segítséget jelentenek.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Pénzügyi szektor Itt a fordulat? Csak feleannyi állampapírt tudtak eladni, mint remélték
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 12:24
Eddig vitték, mint a cukrot, de megtörni látszik a lendület.
Pénzügyi szektor A hitelesek milliókhoz juthatnának a kamatváltással
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 10:22
Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG