1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mindenki arra számított, hogy a forint gyengélkedése és az inflációs kockázatok miatt a magyar jegybank tovább szigorít a monetáris kondíciókon, az MNB azonban alaposan meglepte a piacokat. A forint először gyengült, de pár perc alatt vissza is nyert valamennyit erejéből.

A piacot alaposan meglepve helyben hagyta a 7%-os irányadó kamatot az MNB. Az indokokról és a magyar illetve világgazdasági helyzet elemzéséről később tájékoztat az MNB.

A felfelé ható inflációs kockázatok és a forint árfolyamának folyamatos gyengélkedése - elemzők előzetes véleménye szerint ez a két ok az, ami miatt a jegybanknak tovább kellene szigorítania a monetáris kondíciókon - nem lett igazuk.

 

 

A monetáris tanács mai döntése annak fényében még nagyobb meglepetés, hogy egyes feltörekvő piaci elemzők szerint a piac egyenesen 75 bázispontos emelést is beárazott.

A várakozásokkal szembemenő kamatdöntés hatására hirtelen gyengülni kezdett a forint, az euró árfolyama 303 forint fölé ugrott első reakcióként, majd miután a piaci szereplők kicsit emésztgették a döntést, az árfolyam visszakerült 302,2 környékére.

 

 

Londoni elemzők szerint a kormány békülékenyebb hangneme miatt csökkent a nyomás a magyar eszközökön, a Cityben már konszenzus alakult ki abban, hogy a negyedév végéig Magyarország megegyezhet egy készenléti hitelkeretről az IMF-fel és az EU-val. A Goldman Sachs ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy az IMF által támasztott gazdasági feltételek akár újra nyomást gyakorolhatnak Magyarországra, ha azok teljesítési nehézségekbe ütközik Budapest számára.

A helyzet valóban javult - mégis fölösleges kockázatot vállalt az MNB?

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere úgy véli, hogy az elmúlt hetek látványos javulása ellenére felesleges kockázatot vállalt, és így hibázott az MNB abban, hogy ma nem emelte tovább az alapkamatot. Az ország kockázati megítélését tükröző indikátorok a nagy javulás után jelenleg is csak a december végi helyzethez hasonlítanak, azonban el kell ismerni, hogy az év első heteiben mind a hazai, mind a nemzetközi folyamatokban komolyabb javulás következett be.

Úgy tűnik, a kormány belátta, hogy mindenképp szüksége van az IMF megállapodásra, és ennek érdekében kész elfogadni a feltételeket. A globális gazdaság és az eurózóna helyzetének megítélése is jelentősen változott az elmúlt hónap során. Az egyre jobb amerikai makrogazdasági adatok miatt csökkentek az általános recessziós félelmek, az eurózónában pedig az ECB három éves korlátlan likviditást nyújtó új eszköze jelentett nagy segítséget az európai bankszektornak, és azon keresztül a problémás helyzetben lévő államoknak.

Bebesy szerint azonban így is maradt a bizonytalanság, és az MNB részéről indokolt lett volna az óvatosság, amíg nem kerül tető alá az IMF megállapodás.

Fixre veszik az EU/IMF-megállapodást

A mai kamatdöntés mindenképpen meglepő az MNB részéről, mivel a piac már be is árazta a várt kamatemelést - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A mostani döntés azért is váratlan, mivel a decemberi emelésnél a Monetáris Tanács egyöntetűen az emelésre szavazott, miközben a mostani országkockázati felár és euró/forint árfolyam még mindig meghaladja az akkori szintet.

Horváth István szerint az MNB mai döntése vélhetően azt feltételezi, hogy biztos az EU-IMF megállapodás, vagy az MNB bizonytalan az áfa és a jövedéki adó emelések inflációra gyakorolt hatásában. Ugyanakkor a mostani döntés kockázata az, hogy az elmaradt emelést a következő hónapban kell meglépnie, addig pedig tovább gyengül a forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG