<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mario Draghi bejelentette, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez és nem csökkenti a 0,75 százalékos kamatszintet.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának ülése után Mario Draghi elnök azt mondta, hogy az eurózóna feszültségek enyhítése érdekében pedig az EKB kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. Hangsúlyozta, hogy a kötvényvásárlásokkal az EKB árstabilitási mandátuma értelmében jár el. Az EKB MOT (Monetary Outright Transactions) közvetlen monetáris tranzakciókkal akar kötvényeket venni. A vásárlásoknak nincsenek összegkorlátai és elsősorban az egy és 3 év közötti lejáratokat célozzák meg. A tőkepiacokon az EKB a magánintézményekkel azonos feltételekkel vesz részt.

 A Központi Bank kötvényvásárlásait feltételekhez köti és ha ezek nem teljesülnek, akkor bármikor leállíthatja azokat. A közvetlen kötvényvásárlási akciókra az euróövezeti mentőalapoknak készen kell állniuk és meg kell keresni a módját, hogyan vegyen részt mindebben az IMF - mondta Mario Draghi. Az EKB előrejelzése szerint az euróövezeti infláció 2 százalék felett marad idén, de 2 százalék alatt lesz 2013-ban.

 

Gyenge európai gazdasági kilátások


Ugyanakkor az euróövezeti növekedés vontatott, az üzleti hangulatot a pénzpiaci feszültségek és a folyamatos bizonytalanság terhelik meg. A mutatók gyenge gazdasági aktivitásra utalnak az év hátralévő részében. A költségvetési hiánycsökkentési erőfeszítések és a magas munkanélküliség hátráltatja a  növekedést, csakúgy, mint a lassú világgazdasági növekedés. Az EKB lefelé módosította GDP-előrejelzését: idén a GDP 0,6 százalék és 0,2 százalék közötti csökkenését várja, 2013-ban pedig 0,4 százalék csökkenés és 1,4 százalék növekedés közötti értékekre számít.


A gazdasági növekedési kockázatok nem enyhülnek, elsősorban a pénzpiaci feszültségek miatt. A kockázatokat hatékony intézkedésekkel kell csillapítani. A fenntartható növekedés megalapozásához többek között munkaerőpiaci reformokra is szükség van. Mario Draghi hangsúlyozta, hogy az európai országoknak el kell kötelezniük magukat a strukturális átalakítások folytatása mellett. Hasonlóan komoly átalakításokat sürgettek az Unió vezetői is.

Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Pénzügyi szektor Az MNB is reagált a bankcsődökre
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 17:01
A magyar jegybank sem hagyta szó nélkül a két amerikai bank csődjét.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyan a német bankrendszernek a Silicon Valley Bank csődje
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:07
Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje - közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken - BdB) hétfőn.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Pénzügyi szektor Lemondott az egyik nagy biztosító vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 18:18
Elhagyja posztját a 2020-ban kinevezett vezető, utódjáról még nincs döntés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG