<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mario Draghi bejelentette, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez és nem csökkenti a 0,75 százalékos kamatszintet.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának ülése után Mario Draghi elnök azt mondta, hogy az eurózóna feszültségek enyhítése érdekében pedig az EKB kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. Hangsúlyozta, hogy a kötvényvásárlásokkal az EKB árstabilitási mandátuma értelmében jár el. Az EKB MOT (Monetary Outright Transactions) közvetlen monetáris tranzakciókkal akar kötvényeket venni. A vásárlásoknak nincsenek összegkorlátai és elsősorban az egy és 3 év közötti lejáratokat célozzák meg. A tőkepiacokon az EKB a magánintézményekkel azonos feltételekkel vesz részt.

 A Központi Bank kötvényvásárlásait feltételekhez köti és ha ezek nem teljesülnek, akkor bármikor leállíthatja azokat. A közvetlen kötvényvásárlási akciókra az euróövezeti mentőalapoknak készen kell állniuk és meg kell keresni a módját, hogyan vegyen részt mindebben az IMF - mondta Mario Draghi. Az EKB előrejelzése szerint az euróövezeti infláció 2 százalék felett marad idén, de 2 százalék alatt lesz 2013-ban.

 

Gyenge európai gazdasági kilátások


Ugyanakkor az euróövezeti növekedés vontatott, az üzleti hangulatot a pénzpiaci feszültségek és a folyamatos bizonytalanság terhelik meg. A mutatók gyenge gazdasági aktivitásra utalnak az év hátralévő részében. A költségvetési hiánycsökkentési erőfeszítések és a magas munkanélküliség hátráltatja a  növekedést, csakúgy, mint a lassú világgazdasági növekedés. Az EKB lefelé módosította GDP-előrejelzését: idén a GDP 0,6 százalék és 0,2 százalék közötti csökkenését várja, 2013-ban pedig 0,4 százalék csökkenés és 1,4 százalék növekedés közötti értékekre számít.


A gazdasági növekedési kockázatok nem enyhülnek, elsősorban a pénzpiaci feszültségek miatt. A kockázatokat hatékony intézkedésekkel kell csillapítani. A fenntartható növekedés megalapozásához többek között munkaerőpiaci reformokra is szükség van. Mario Draghi hangsúlyozta, hogy az európai országoknak el kell kötelezniük magukat a strukturális átalakítások folytatása mellett. Hasonlóan komoly átalakításokat sürgettek az Unió vezetői is.

Pénzügyi szektor Van kiút a családi pénzügyi válságból, nem kell hozzá atomfizikusi végzettség
Csernátony Csaba | 2023. június 10. 17:32
Mindenkivel előfordul, hogy rossz döntést hoz pénzügyeivel kapcsolatban, elveszheti megtakarításai egy részét, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel van kiút az ilyen gödrökből.
Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG