1p
Egyre jobban figyelnek a bankok a gazdag, prémium ügyfelekre. A magyar privátbanki ügyfelek 20-30 ezer, a prémium ügyfélkörben több mint 300 ezer család lehet érintett.

A hazai pénzügyi piacon néhány éve egyre nagyobb figyelem fordul a vagyonos privát banki és a lakossági ügyfélszegmens között elhelyezkedő prémium ügyfélkörre. A jelentős növekedési potenciált hordozó ügyfélkör a bankok számára is  kiemelt jelentőségű, többek között külön számlacsomag, személyes tanácsadó és vagyontervezési szolgáltatás is könnyíti az ügyfelek mindennapi életét, ha a megtakarításaik kezeléséről van szó- véli Takács András, az OTP Bank Vagyonkezelési és Befektetési Szolgáltatások Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, a Portfolio.hu Öngondoskodás 2012 konferenciájának előadója.

Az előadó szerint az ideális megtakarítási forma kiválasztásánál meghatározó, hogy milyen korban, élethelyzetben vagyunk, melyek rövid, közép- és hosszú távú céljaink illetve, milyen időtávban gondolkodunk. Emellett fontos az is, hogy mekkora hozamot szeretnénk elérni és ennek eléréséhez mekkora kockázatot vagyunk képesek illetve tudunk felvállalni. Bár nincs általános recept, egy szakértő sokat tud segíteni abban, hogy a különböző célokhoz igazodó befektetések esetében mekkora várható hozammal számolhatunk és milyen hosszú időre tervezzünk. Különösen fontos lehet az ő szerepe a hozam és a kockázat összefüggések tisztázásában.

„Aranyszabály, hogy nem érdemes mindent egy lapra feltennünk, igyekezzük megosztani a megtakarításainkat az időtáv és a kockázat mértéke szerint. Így nagyobb eséllyel járunk jól az egyikkel, ami kárpótolhat, ha egy másik a várakozásunk alatt teljesít”- hangsúlyozta Takács András. A hazai pénzügyi piacon néhány éve egyre nagyobb figyelem fordul egy speciális, már érzékelhetően körvonalazódó ügyfélkör felé, amely a vagyonos privát banki réteg és a lakossági ügyfélszegmens között helyezkedik el. Ez az ügyfélkör jelentős növekedési potenciált hordoz, ezért a bankoknak az célja, hogy releváns, az ügyfélkör speciális igényeihez illeszkedő ajánlatot nyújtsanak számukra. Emellett az egyéni igényekre szabott befektetési tanácsadást és befektetési termékeket is kínálnak számukra.

„A bankok számára a privát banki szegmens egyre inkább telítődik, az itt megszólítható 20-30 ezer családdal szemben a prémium ügyfélkörben 300 ezernél is több család érintett a szolgáltatásban. Való igaz, hogy a bankok korábban már a  szolgáltatási kereteket lerakták a középső lakossági szegmensben, azonban még komoly ügyfél- és állomány növekedési lehetőség van ezen a téren, mivel a magyar háztartások alapvetően rövid betétben görgetik a megtakarításaikat, ez a helyzet azonban lassanként megváltozhat a csökkenő kamatkörnyezetben.”- mondta Szabics Zsolt, a portfolio.hu elemzője, a Portfolio.hu Öngondoskodás 2012 konferenciája moderátora.

Takács András szerint sok esetben nehéz kiigazodni a számos ajánlat és termék között, ilyenkor a szakértői segítség nagyban megkönnyítheti az ügyfelek számára a befektetési döntések meghozatalát. A tanácsadás során a szakértők felmérik az ügyfelek pénzügyi céljait, lehetőségeit, kockázatvállalási hajlandóságát, majd egy személyre szabott, az élethelyzetünknek és befektetési igényeinknek megfelelő, rövid-, közép- és hosszú távon is optimális megoldást jelentő portfóliót ajánlanak figyelmünkbe. A vagyontervezés során ajánlott portfóliók kialakításánál nem csak kell figyelembe venni, hogy az ügyfeleknek mikor és mennyi pénzre lesz szükségük, hanem az adókedvezmények és állami támogatások lehetőség szerinti igénybe vételével is számolni kell. „A szakértői segítség mellett a vagyontervezés másik nagy előnye, hogy kényelmes is, mert az ügyfeleknek nem kell folyamatosan nyomon követniük a banki ajánlatokat.” – tette hozzá az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG