<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kiverte a biztosítékot a munkahelyeken a dráguló banki tranzakció, ezért a szakszervezetek azt javasolják, legyen járulékmentes az a kompenzáció, amellyel a cégek átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét. A kormány havi két ingyenes készpénzfelvételt akar, egyelőre nem tudni, hogyan.

A javaslatot a vegyipari szakszervezet ma levélben elküldte a kormány illetékeseinek; szerintük ugyanis nem lehet rezsicsökkentésről beszélni, ha azt, amit a kormány látványosan betesz az emberek egyik zsebébe, a másikból bújtatottan kiveszi. Márpedig az emelkedő  tranzakciós illeték is a családi rezsi része.

Augusztusban drágább lett a fizetésünk

Mennyiért jutsz hozzá a fizetésedhez?

A tranzakciós illeték készpénzfelvétel esetén 6 ezrelék, ez azt jelenti, havonta 100 ezer forintonként 600 forintot fizet a bank a költségvetésbe ezen a címen. A bankszámlák, bankkártyák friss kondícióit végigböngészve kiderül: nem igazán találni olyan, az átlagos jövedelem mellett igénybe vehető számlacsomagot, ahol ezt a terhet végső soron ne az ügyfél fizetné meg. Márpedig aki havonta 100 ezer forintot kivesz a bankautomatából, az így közvetve évente 7200 forintot csenget be a költségvetésbe.

A tranzakciós illeték augusztus 1-jével emelkedett meg. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bevételnövelő intézkedés bejelentésekor azt mondta:  mivel verseny van a bankok között (akik a tranzakciós illeték alanyai), nem kerül majd többe a bankolás, mert a pénzintézetek nem hárítják át a megemelt díjakat.

Ugyanakkor a Privátbankár felméréséből kiderült, hogy van olyan bank, amely még a kártyás vásárlásra is felszámítja majd a díjat. Ráadásul például a közszolgáknak eddig több helyen is részben, vagy egészben megtérítették a banki költségeiket, nemrég tőlük is elvették ezt a juttatást.

Akkor inkább borítékban kérjük?

Ha más megoldás nincs, akkor készpénzben követelik bérüket a dolgozók, hogy semmiféle tranzakciós díj ne terhelje őket, s tisztán hozzájuthassanak a fizetésükhöz - állítja tapasztalataira hivatkozva a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A helybeni kifizetési rendszer visszaállítása azonban olyan költséggel jár, amelyet egyetlen munkaadó sem vállal, ezért a szakszervezetekkel közösen keresik a megoldást.

A VDSZ azt javasolja, járulékmentesen fizethessenek a cégek olyan kompenzációt a dolgozóknak, amely a banki tranzakció költségét ellensúlyozza - írja közleményben és a kormány illetékeseinek - Rogán Antalnak, a kormánypárt frakcióvezetőjének és Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetőjének - küldött levelében Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. Tapasztalatuk szerint a legtöbb cégnél hajlanának a kompenzációra, ha azt nem terhelné adó és egyéb járulék.

A bankszámla költsége is rezsi

Székely szerint a munkahelyeken soha nem tapasztalt elégedetlenséggel fogadják a dráguló banki költségeket, s felháborítónak tartják a rezsiemelésnek ezt a módját. Mert ez is rezsi, hiába próbálják más köntösbe bújtatni, hiszen a családi költségvetést terheli, ráadásul mostantól csaknem a kétszeresére emelkedik - véli.

Székely szerint a bérek folyószámlára történő átutalását nem a dolgozók választották, hanem rájuk kényszerítették, ezért érthető, hogy jogukkal élve követelik a készpénzes forma visszaállítását vagy olyan megoldást, amellyel a teljes pénzükhöz hozzájuthatnak. A tömeges készpénzes kifizetés azonban nemcsak a cégeket, hanem az egész gazdaságot megrendítené, ezért közös érdek megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást - érvel Székely.

Havi két ingyenes készpénzfelvétel: a kormánynak is van ötlete (?)

Rogán Antal egy hétvégi interjúban beszélt arról: a tranzakciós adó bevezetése valóban többletköltséget jelent az ügyfeleknek a banki műveleteknél. Szerinte azonban mivel ez ezrelékes mértékű, elsősorban annak jelent nagy terhet, aki sokszor sok pénzt mozgat.

Rogán Antal az interjúban bejelentette: javasolják, hogy egy hónapon belül mindenki ingyenesen vehessen fel kétszer készpénzt. Mint mondta: a javaslat részleteit még nem dolgozták ki. Első körben nehéz elképzelni, hogyan lehetne kivitelezni az ötletet, részletek híján még találgatni sem tudunk arról, hogyan szabályozná az ingyenes készpénzfelvételek számát a banki termékeknél a kormány. Ha jogszabállyal kényszerítik a pénzintézeteket arra, hogy valamely bevételükről mondjanak le, ne legyenek illúzióink: máshol fogják beszedni a hiányzó pénzt, ahogy a miniszter várakozásai ellenére a tranzakciós illeték is a végén az ügyfeleken csattan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos