4p
Kiverte a biztosítékot a munkahelyeken a dráguló banki tranzakció, ezért a szakszervezetek azt javasolják, legyen járulékmentes az a kompenzáció, amellyel a cégek átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét. A kormány havi két ingyenes készpénzfelvételt akar, egyelőre nem tudni, hogyan.

A javaslatot a vegyipari szakszervezet ma levélben elküldte a kormány illetékeseinek; szerintük ugyanis nem lehet rezsicsökkentésről beszélni, ha azt, amit a kormány látványosan betesz az emberek egyik zsebébe, a másikból bújtatottan kiveszi. Márpedig az emelkedő  tranzakciós illeték is a családi rezsi része.

Augusztusban drágább lett a fizetésünk

Mennyiért jutsz hozzá a fizetésedhez?

A tranzakciós illeték készpénzfelvétel esetén 6 ezrelék, ez azt jelenti, havonta 100 ezer forintonként 600 forintot fizet a bank a költségvetésbe ezen a címen. A bankszámlák, bankkártyák friss kondícióit végigböngészve kiderül: nem igazán találni olyan, az átlagos jövedelem mellett igénybe vehető számlacsomagot, ahol ezt a terhet végső soron ne az ügyfél fizetné meg. Márpedig aki havonta 100 ezer forintot kivesz a bankautomatából, az így közvetve évente 7200 forintot csenget be a költségvetésbe.

A tranzakciós illeték augusztus 1-jével emelkedett meg. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bevételnövelő intézkedés bejelentésekor azt mondta:  mivel verseny van a bankok között (akik a tranzakciós illeték alanyai), nem kerül majd többe a bankolás, mert a pénzintézetek nem hárítják át a megemelt díjakat.

Ugyanakkor a Privátbankár felméréséből kiderült, hogy van olyan bank, amely még a kártyás vásárlásra is felszámítja majd a díjat. Ráadásul például a közszolgáknak eddig több helyen is részben, vagy egészben megtérítették a banki költségeiket, nemrég tőlük is elvették ezt a juttatást.

Akkor inkább borítékban kérjük?

Ha más megoldás nincs, akkor készpénzben követelik bérüket a dolgozók, hogy semmiféle tranzakciós díj ne terhelje őket, s tisztán hozzájuthassanak a fizetésükhöz - állítja tapasztalataira hivatkozva a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A helybeni kifizetési rendszer visszaállítása azonban olyan költséggel jár, amelyet egyetlen munkaadó sem vállal, ezért a szakszervezetekkel közösen keresik a megoldást.

A VDSZ azt javasolja, járulékmentesen fizethessenek a cégek olyan kompenzációt a dolgozóknak, amely a banki tranzakció költségét ellensúlyozza - írja közleményben és a kormány illetékeseinek - Rogán Antalnak, a kormánypárt frakcióvezetőjének és Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetőjének - küldött levelében Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. Tapasztalatuk szerint a legtöbb cégnél hajlanának a kompenzációra, ha azt nem terhelné adó és egyéb járulék.

A bankszámla költsége is rezsi

Székely szerint a munkahelyeken soha nem tapasztalt elégedetlenséggel fogadják a dráguló banki költségeket, s felháborítónak tartják a rezsiemelésnek ezt a módját. Mert ez is rezsi, hiába próbálják más köntösbe bújtatni, hiszen a családi költségvetést terheli, ráadásul mostantól csaknem a kétszeresére emelkedik - véli.

Székely szerint a bérek folyószámlára történő átutalását nem a dolgozók választották, hanem rájuk kényszerítették, ezért érthető, hogy jogukkal élve követelik a készpénzes forma visszaállítását vagy olyan megoldást, amellyel a teljes pénzükhöz hozzájuthatnak. A tömeges készpénzes kifizetés azonban nemcsak a cégeket, hanem az egész gazdaságot megrendítené, ezért közös érdek megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást - érvel Székely.

Havi két ingyenes készpénzfelvétel: a kormánynak is van ötlete (?)

Rogán Antal egy hétvégi interjúban beszélt arról: a tranzakciós adó bevezetése valóban többletköltséget jelent az ügyfeleknek a banki műveleteknél. Szerinte azonban mivel ez ezrelékes mértékű, elsősorban annak jelent nagy terhet, aki sokszor sok pénzt mozgat.

Rogán Antal az interjúban bejelentette: javasolják, hogy egy hónapon belül mindenki ingyenesen vehessen fel kétszer készpénzt. Mint mondta: a javaslat részleteit még nem dolgozták ki. Első körben nehéz elképzelni, hogyan lehetne kivitelezni az ötletet, részletek híján még találgatni sem tudunk arról, hogyan szabályozná az ingyenes készpénzfelvételek számát a banki termékeknél a kormány. Ha jogszabállyal kényszerítik a pénzintézeteket arra, hogy valamely bevételükről mondjanak le, ne legyenek illúzióink: máshol fogják beszedni a hiányzó pénzt, ahogy a miniszter várakozásai ellenére a tranzakciós illeték is a végén az ügyfeleken csattan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Júliusban már a személyi kölcsönt felvevők száma is csúcsot döntött
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 12:07
Amilyen óvatossá váltak a fogyasztásban, annyira felbátorodtak a kölcsönigénylésben a magyarok. 
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést kaptak az OTP-ügyfelek: ezt a levelet azonnal dobják a kukába!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 12:45
Támadnak a csalók. Törölni kell a "Törölt fizetési megbízás.tar" csatolmánnyal érkező emailt! Nem szabad letölteni és megnyitni! 
Pénzügyi szektor Gondozásból kikerülő fiataloknak segít az SOS Gyermekfalu és a K&H Bank
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 15:49
Szeptember hagyományosan a környezeti és társadalmi fenntarthatóság hónapja a K&H-nál. Ebből az alkalomból a K&H 10 millió forinttal támogatja az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa Életkezdési Alapját, amely az állami gondoskodásban nevelkedett fiatalok életkezdési esélyeit javítja.
Pénzügyi szektor A lakosság fele nem érti a kriptovalutákat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 31. 09:20
A magyarországi lakosok kriptovaluta-ismeretei jobbak, mint a többi közép-európai ország esetében, azonban felük továbbra sem ismeri ki magát a virtuális valuta világában – derül ki az Ipsos által a BITmarkets Academy számára készített nemzetközi felmérésből.
Pénzügyi szektor Elfogadott 20 milliárd forintot az Államadósság Kezelő Központ
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 27. 12:23
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ritkán látható produkciót mutat be a forint az euróval szemben
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 27. 07:23
Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Fontos mérföldkőhöz érkezett az OTP Bank Szlovéniában
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 22. 14:04
A bankcsoport két bankja, az SKB Banka és a Nova KBM d.d. minden szükséges szabályozói jóváhagyást követően jogilag sikeresen összeolvadt, és ettől kezdve egy márkanéven, OTP Banka-ként folytatja tovább tevékenységét. Ez volt a legnagyobb bankfúzió Szlovénia eddigi történetében. 
Pénzügyi szektor CIB: emelkedtek a vállalkozói számlák költségei
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:12
Augusztus elsejétől megemelkedett a bankok által fizetendő tranzakciós illeték. A növekvő adó miatt sorba jelentek meg az új bankszámla hirdetmények: a pénzintézetek ugyanis átterhelik megnövekedett költségeiket a vállalati ügyfeleikre. Utolsóként a CIB Bank is beadta a derekát, nála is emelkednek a vállalkozói számlaköltségek.
Pénzügyi szektor Euromoney: nemcsak legjobb bank, de legjobb digitális bank is a K&H idén itthon
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 12:00
Egymás után gyűjti be a nemzetközi elismeréseket a K&H. 
Pénzügyi szektor Fontos hírt közölt az OTP
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 11:38
Egyetlen negyedév elég volt az áprilisban elindult OTP CETOP UCITS ETF tőzsdén kereskedett befektetési alapnak, hogy meghússzorozza nettó eszközértékét, amellyel a legnagyobb hazai ETF-é vált.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG