BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2013. szeptember 9. 11:03

Kiverte a biztosítékot a munkahelyeken a dráguló banki tranzakció, ezért a szakszervezetek azt javasolják, legyen járulékmentes az a kompenzáció, amellyel a cégek átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét. A kormány havi két ingyenes készpénzfelvételt akar, egyelőre nem tudni, hogyan.

A javaslatot a vegyipari szakszervezet ma levélben elküldte a kormány illetékeseinek; szerintük ugyanis nem lehet rezsicsökkentésről beszélni, ha azt, amit a kormány látványosan betesz az emberek egyik zsebébe, a másikból bújtatottan kiveszi. Márpedig az emelkedő  tranzakciós illeték is a családi rezsi része.

Augusztusban drágább lett a fizetésünk

Mennyiért jutsz hozzá a fizetésedhez?

A tranzakciós illeték készpénzfelvétel esetén 6 ezrelék, ez azt jelenti, havonta 100 ezer forintonként 600 forintot fizet a bank a költségvetésbe ezen a címen. A bankszámlák, bankkártyák friss kondícióit végigböngészve kiderül: nem igazán találni olyan, az átlagos jövedelem mellett igénybe vehető számlacsomagot, ahol ezt a terhet végső soron ne az ügyfél fizetné meg. Márpedig aki havonta 100 ezer forintot kivesz a bankautomatából, az így közvetve évente 7200 forintot csenget be a költségvetésbe.

A tranzakciós illeték augusztus 1-jével emelkedett meg. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bevételnövelő intézkedés bejelentésekor azt mondta:  mivel verseny van a bankok között (akik a tranzakciós illeték alanyai), nem kerül majd többe a bankolás, mert a pénzintézetek nem hárítják át a megemelt díjakat.

Ugyanakkor a Privátbankár felméréséből kiderült, hogy van olyan bank, amely még a kártyás vásárlásra is felszámítja majd a díjat. Ráadásul például a közszolgáknak eddig több helyen is részben, vagy egészben megtérítették a banki költségeiket, nemrég tőlük is elvették ezt a juttatást.

Akkor inkább borítékban kérjük?

Ha más megoldás nincs, akkor készpénzben követelik bérüket a dolgozók, hogy semmiféle tranzakciós díj ne terhelje őket, s tisztán hozzájuthassanak a fizetésükhöz - állítja tapasztalataira hivatkozva a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A helybeni kifizetési rendszer visszaállítása azonban olyan költséggel jár, amelyet egyetlen munkaadó sem vállal, ezért a szakszervezetekkel közösen keresik a megoldást.

A VDSZ azt javasolja, járulékmentesen fizethessenek a cégek olyan kompenzációt a dolgozóknak, amely a banki tranzakció költségét ellensúlyozza - írja közleményben és a kormány illetékeseinek - Rogán Antalnak, a kormánypárt frakcióvezetőjének és Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetőjének - küldött levelében Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. Tapasztalatuk szerint a legtöbb cégnél hajlanának a kompenzációra, ha azt nem terhelné adó és egyéb járulék.

A bankszámla költsége is rezsi

Székely szerint a munkahelyeken soha nem tapasztalt elégedetlenséggel fogadják a dráguló banki költségeket, s felháborítónak tartják a rezsiemelésnek ezt a módját. Mert ez is rezsi, hiába próbálják más köntösbe bújtatni, hiszen a családi költségvetést terheli, ráadásul mostantól csaknem a kétszeresére emelkedik - véli.

Székely szerint a bérek folyószámlára történő átutalását nem a dolgozók választották, hanem rájuk kényszerítették, ezért érthető, hogy jogukkal élve követelik a készpénzes forma visszaállítását vagy olyan megoldást, amellyel a teljes pénzükhöz hozzájuthatnak. A tömeges készpénzes kifizetés azonban nemcsak a cégeket, hanem az egész gazdaságot megrendítené, ezért közös érdek megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást - érvel Székely.

Havi két ingyenes készpénzfelvétel: a kormánynak is van ötlete (?)

Rogán Antal egy hétvégi interjúban beszélt arról: a tranzakciós adó bevezetése valóban többletköltséget jelent az ügyfeleknek a banki műveleteknél. Szerinte azonban mivel ez ezrelékes mértékű, elsősorban annak jelent nagy terhet, aki sokszor sok pénzt mozgat.

Rogán Antal az interjúban bejelentette: javasolják, hogy egy hónapon belül mindenki ingyenesen vehessen fel kétszer készpénzt. Mint mondta: a javaslat részleteit még nem dolgozták ki. Első körben nehéz elképzelni, hogyan lehetne kivitelezni az ötletet, részletek híján még találgatni sem tudunk arról, hogyan szabályozná az ingyenes készpénzfelvételek számát a banki termékeknél a kormány. Ha jogszabállyal kényszerítik a pénzintézeteket arra, hogy valamely bevételükről mondjanak le, ne legyenek illúzióink: máshol fogják beszedni a hiányzó pénzt, ahogy a miniszter várakozásai ellenére a tranzakciós illeték is a végén az ügyfeleken csattan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor A foglalkoztatás és a felnőttképzés fejlesztéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:34
A munkahelyek megőrzése és újak létesítése a kormány egyik legfontosabb feladata, amit a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos támogatási programmal segít a következő hónapokban is – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) mai ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány a piaci igényekhez igazított intézményrendszerrel, a munka-erőtartalékok felkutatásával, a képzési rendszer rugalmasabbá tételével segíti a cégeket a megfelelő munkaerő megtalálásában.
Pénzügyi szektor A kötelező számlázáshoz nyújt segítséget a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 19:09
Mikro- és kisvállalkozások pénzügyi adminisztrációját segíti a Takarék Business Assistant ma elindult online számlázó és ügyviteli rendszere.
Pénzügyi szektor Megszaladtak a kiadások, nagyot romlott a kormányzati szektor egyenlege
MTI | 2020. július 1. 10:39
180 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet.
Pénzügyi szektor Bejegyezték az ellen-OTP-t előkészítő társaságot
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:38
A Magyar Bankárholding Zrt. a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésének hivatott megágyazni. 
Pénzügyi szektor Be is nyújtották a katát durván szigorító javaslatot a parlamentnek
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 19:46
Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással.
Pénzügyi szektor A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 15:42
Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően.
Pénzügyi szektor Áder kinevezte az új MNB-alelnököt
MTI | 2020. június 23. 11:31
Aki tehát Virág Barnabás.
Pénzügyi szektor Orbán szerint Budapest tele van pénzzel, ehhez képest csak szerencsétlenkedik a Lánchíddal
Privátbankár.hu | 2020. június 19. 09:19
Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.
Pénzügyi szektor Részletek a Széchenyi Bank vezetőinek letartóztatásáról: bűnszervezetről ír az ügyészség
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 17:54
A Fővárosi Főügyészség közleményéből kiderülnek a Széchenyi Bank egykori vezetőit érintő rendőrségi akció részletei. Több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe.
Pénzügyi szektor A rendőrök 5 év után bekopogtattak a magyar bankbotrány főszereplőinél
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 13:34
Több mint 5 éve tett feljelentést az MNB a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt” - lapértesülés szerint most már be is vitték a vezetőket, tanácsadókat a rendőrök.
Friss
hírlevél