5p
Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter vasárnap televíziós interjúban beszélt a kormány terveiről. A miniszter elmondta, hogy jelentősebb adószabály módosításra nem kell számítani. Elmondta, hogy 2010 óta világos, hogy a cél az, hogy a magyar bankrendszer fele magyar kézben legyen. A devizaadós-mentésbe pedig csak akkor száll be a kormány, ha az nem veszélyezteti a hiánycélt.

Senki nem mondta, hogy azonnal akar a kormány forintosítani

Hitelek nélkül nincs jól működő gazdaság, ezért olyan megoldást kell találni a devizahitelesek problémájára, amely nem veszélyezteti a bankok működőképességét - mondta Varga Mihály. A miniszter megismételte, hogy ha bankok november 1-jéig nem tudják megoldani a problémát, akkor a kormány megteszi a szükséges lépéseket, amelyek mind a gazdaságnak, mind a devizahiteleseknek jók lesznek.

Arra a felvetésre, hogy hírek szerint a kormány forintosítani szeretné a hiteleket, Varga Mihály kijelentette: "senki nem mondta azt a kormány tagjai közül, hogy forintosítani akarnánk azonnal (...) ezeket a hiteleket".

Varga szerint tudnak önállóan is a bankok

A bankszektor eredményei alapján van miért aggódni. Tavaly is nagyot buktak a bankok. Részletek >>>

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a héten azt mondta, nem lehet rövid időn belül mintegy 12 milliárd svájci frankot átváltani, túl szűk a kormány által megszabott határidő, valamint hogy ő személy szerint hosszú, 10 évre szóló megoldásra készül. Erre reagálva Varga Mihály úgy fogalmazott: a bankszövetség "furcsa, dacos álláspontra helyezkedett". Rámutatott: a bankoknak ott vannak az ügyfélsegítő programjaik, amelyekkel eddig 150 ezer embernek tudtak segíteni, így nem tudni, "most mi az oka, hogy Patai Mihály hirtelen sündisznóállásba helyezkedett, és azt mondja, hogy márpedig ő a kormány nélkül semmilyen megoldást nem tud elképzelni".

A nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a bankok számára jelentős kockázatot jelent a nemteljesítő hitelek arányának növekedése; a hitelesek 14-15 százaléka 90 napon túl nem fizetett már. "Lenne arra mód, hogy a bankok találjanak megoldásokat" - vélekedett Varga Mihály.

Arra a kérdésre, hogy az állam anyagilag is beszáll-e a devizahiteles mentőcsomagba, Varga Mihály elmondta: ez a megoldási javaslattól is függ, ugyanakkor a kormány csak olyan megoldáshoz járul hozzá, ami nem veszélyezteti a hiánycélt.

 

Patai Mihály
Fotó: kormany.hu


Patai Mihálynak arra a kijelentésére reagálva, hogy a kormány a status quo, a fennálló helyzet megváltoztatására törekszik a hazai bankrendszerben, a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány már 2010-ben kijelölt egy irányt, amely szerint a magyar bankrendszer jelentős részének - lehetőség szerint 50 százalékának - magyar tulajdonban kell lennie; ez reális cél Varga Mihály szerint.

Nem várható nagyobb adószabály-változás

A nemzetgazdasági tárca a jövő évi költségvetés tervezésekor 2,9 százalékos hiánnyal és az eredetileg tervezettnél alacsonyabb, 2,4 százalékos inflációval számol - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában.

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre elmondta azt is, hogy a tárca a 2014-es büdzsé tervezésekor nem számolt a reklámadó bevételével; a 3 százalék alatti hiány e nélkül is tartható. Csak kisebb mértékű korrekciókat tudok elképzelni az adótörvények módosításakor, olyanokat, amelyek nem nagy tételeket vagy új adókat érintenek - fogalmazott Varga Mihály.

 

 

Fotó: kormany.hu

Elmondta, mind a magánszemélyeknek, mind a vállalatoknak a 2013-as adórendszerből érdemes kiindulniuk jövő évi adózásuk megtervezésekor.

Varga Mihály kiemelte: olyan költségvetést kell tervezni 2014-re is, amely biztosítja, hogy Magyarország nem kerül vissza a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá. Az NGM célja, hogy lehetőség szerint egyetlen ágazat, terület se kapjon kevesebb támogatást a központi költségvetésből mint 2013-ban. A miniszter szólt arról is, hogy az idén már nem lesz további önkormányzati adósságátvállalás, azt pedig hogy jövőre lesz-e, még vizsgálják.

Most számolják ki, mennyit bukik az állam a rezsicsökkentésen

A rezsicsökkentés miatt a társasági adóból és áfából kevesebb bevétel folyhat be a költségvetésbe; az erre vonatkozó háttérszámításokat most végzik, de 20-25 milliárd forintnál nem lehet magasabb a bevételkiesés - jelezte Varga Mihály.

Az idei költségvetés kapcsán kifejtette, hogy vannak veszélyek a bevételi és kiadási oldalon is, ahol elszámolási viták vannak néhány tételnél, egyebek között az MVM Magyar Villamos Művek tőkeemelése kapcsán. Ugyanakkor az első féléves gazdasági adatokat - a beruházások és a foglalkoztatás nőtt, az építőipar életjelet mutat, és bővült a gazdaság is - tekintve az mondható, hogy ha jó a gazdaság teljesítménye, akkor az államkassza is stabilabb tud maradni.

Tavaly 1,7 milliárd eurót utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok - közölte a miniszter, majd hozzáfűzte: ugyan jobb lenne, ha minden külföldön dolgozó magyar itt találna munkát, de aki kinn dolgozik és jövedelmet utal haza, amelyet aztán Magyarországon költenek el, azzal hozzájárul a magyar gazdaság stabilabb működéséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG