TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Német politikusok a saját házuk tájáról várják az Európai Központi Bank új elnökét.

Mario Draghi után német bankárt akar látni az Európai Központi Bank élén a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) több politikusa, akik szerint Draghi politikája megtépázta az euróövezeti jegybank hitelességét. Az olasz Mario Draghi nyolcéves elnöki mandátuma 2019 októberében jár le. Németországban egyre erősebb támadások érik Draghit és az EKB-t a túlzottan lazának ítélt monetáris politika miatt.

Németet akarnak az élre

Draghi utódjául egy német bankárt kell kinevezni, aki elkötelezett a német központi bank, a Bundesbank monetáris stabilitásának hagyománya mellett - jelentette ki Hans-Peter Friedrich, a CSU parlamenti frakcióvezető-helyettese a Bild című napilapban hétfőn megjelent interjújában. Hans-Peter Uhl, a CSU parlamenti képviselője úgy fogalmazott, hogy "nem engedhetünk meg magunknak még egy Draghit", egy német pénzügyi szakértőt kell az EKB élére állítani.

Markus Söder, Bajorország pénzügyminisztere a vasárnapi sajtóban azt hangoztatta, hogy változtatni kell az Európai Központi Bank irányvonalán, "erősebb német hatásra" van szükség. Az elöregedéssel küzdő Németországban, ahol sok polgár komoly megtakarításokkal készül nyugdíjas éveire, bírálatok özöne zúdul a frankfurti székhelyű Európai Központi Bankra egyes nagy médiumok, egyetemi körök és vezető politikusok, köztük a rendkívül befolyásos Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter részéről.

Ezért kár gyűjtögetni

A bírálók azt vetik az EKB és Draghi szemére, hogy a rendkívül alacsony kamatok és bőséges pénzkínálat aláássa a takarékoskodók erőfeszítéseit, a hagyományos befektetések kevéssé vonzóak, a bankszektor pedig gyengül. A negyedik legnagyobb német pénzintézet, a DZ Bank számításai szerint 2010 óta az alacsony kamatok miatt a német állampolgárok több mint 260 milliárd eurót veszítettek ahhoz képest, ha "normális kamatok" lettek volna.

A német pénzügyminiszter már egyenesen azzal vádolta Mario Draghit, hogy őmiatta erősödtek meg Németországban a szélsőséges erők, és a bőséges likviditás már problémákat okoz.

Vannak védelmezői

Ebben a helyzetben váratlan szövetséges, a jegybanki függetlenség támogatójának szerepében fellépő Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke védte meg az Európai Központi Bankot. Weidmann, aki amúgy maga sem ért egyet az EKB közelmúltbeli intézkedéseinek többségével, kifejtette, hogy a továbbra is törékeny európai gazdaság támogatásához laza monetáris politikára van szükség, és a központi bankok vezetőinek nem választási megfontolásokat kell szem előtt tartaniuk döntéseik során.

Az Európai Központi Bank márciusi kamatdöntő ülésén egyebek között döntött arról, hogy 0,05 százalékról 0 százalékra csökkenti irányadó kamatát, mínusz 0,3 százalékról pedig mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. Emellett a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját áprilistól kezdve 20 milliárd euróval, havi 80 milliárd euróra bővítette. A gazdasági növekedés és a hitelezés fellendítését, valamint az infláció felpörgetését célzó rendkívül alacsony kamatok és a pénznyomtatás azonban eddig nem hozták meg a várt eredményt, a növekedés gyenge maradt, az infláció pedig messze elmarad a célszámtól. Az EKB kormányzótanács csütörtökön tart ülést, amelynek végeztével Mario Draghi sajtótájékoztatót tart.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél