<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Október 1-jével beolvadt a jegybankba a PSZÁF, így a pénzügyi stabilitásért teljes egészében az MNB felel. Matolcsy, Gerhardt, Balog, Windisch és Nagy megalakította a Pénzügyi Stabilitási Tanácsot.

A Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai az új jegybanktörvény szerint a pénzügyi stabilitás fenntartása és erősítése tekintetében egyrészt bővültek, másrészt ezen új feladatokhoz új, hatékony eszközök állnak rendelkezésre. Ennek keretében a mai nappal megalakult az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa - közölte a Privátbankárral a jegybank.

Háromdimenziós jegybank: makroprudencia, mikroprudencia és fogyasztóvédelem

Az új felhatalmazással 2013. október 1-jétől a pénzügyi stabilitási mandátum mindhárom dimenziója a jegybankhoz tartozik. Az MNB felelős a makroprudenciális felügyeletért, mely a pénzügyi rendszer egészének stabilitását és a pénzügyi rendszer gazdasági növekedéshez való egészséges hozzájárulását állítja a középpontba.

A pénzügyi felügyeleti funkció jegybankba történő integrálásával az MNB ellátja a mikroprudenciális felügyeletet is, mely az egyedi intézmények stabilitása felett őrködik, és ezáltal nagyban elősegíti, hogy a háztartások megtakarításai, betétei biztonságban legyenek. Végül, a jegybankhoz került a pénzügyi fogyasztóvédelem is, mely az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva intézkedik annak érdekében, hogy mindenki a céljai elérésére legmegfelelőbb pénzügyi szolgáltatást vagy terméket vegye igénybe.

Hogy kerül a PSZÁF az MNB-hez?A válság tanulsága, hogy túlfűtött volt a gazdaság, magasról estünk nagyot, csak nem vettük észre időben a jeleket – nem működött ugyanis a korábban leírt alapösszefüggés, az infláció nem jelezte, hogy túlpörgött a kereslet. Így utólag már látszik: mégis lehetett volna rá következtetni - a  pénzügyi egyensúlytalanságok növekedése jelezte a bajt, a jegybankároknak mostantól tehát az infláció mellett erre is figyelnie kell.  Az árstabilitás szükséges, de többé nem elégséges feltétele a gazdasági stabilitásnak.
A jegybankoknak emiatt új eszközrendszert kell bevezetnie, amivel a pénzügyi közvetítőrendszer túlzott kockázatvállalását is meg kell akadályozni a mérlegekre előírt szabályokkal. Eddig azonban ezek a jogosítványok a mikroprudenciális hatóságok kezében voltak – ennek következménye, hogy sok helyen összevonják ezeket a jegybankkal.

Csermely Ágnes, a jegybank korábbi igazgatója nemrég a jegybankok válságban betöltött szerepéről tartott előadást - cikkünk a témában >>

Ők döntenek

Az új feladatokat az MNB új szervezeti rendben látja el, a mai napon hatályba lépett új Szervezeti és Működési Szabályzat alapján. A Monetáris Tanács mellett a mai nappal megalakult a Pénzügyi Stabilitási Tanács, mely a pénzügyi rendszer makroprudenciális szabályozása és prudenciális felügyelete tekintetében a legfontosabb döntéshozatali testület lesz.

Ennek tagjai az MNB elnöke (Matolcsy György), a monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős alelnök (Balog Ádám), a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a fogyasztóvédelemért felelős alelnök (Windisch László) valamint a statisztikáért, készpénzlogisztikáért és pénzügyi infrastruktúrákért felelős alelnök (Gerhardt Ferenc) és a pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató (Nagy Márton). Az MNB felügyeleti munkáját ezen felül a Pénzügyi Békéltető Testület és az újonnan felálló Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ is segíti.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG