Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre több egyedi tétel befolyásolja az OTP eredményét, ha azonban ezeket "lehámozzuk", vállalható számokat találunk, amire a vezérigazgató-helyettes szavai szerint büszkének is lehet lenni - ez azonban leginkább a külföldi leányoknak köszönhető. A végtörlesztéssel jó ügyfelek tűntek el az állományból, és az árfolyamrögzítés is okoz 2012-ben kamateredmény-csökkenést. Kétszámjegyű növekedést terveznek a hazai vállalati hitelezésben.

Egyedi tételek tömkelege - vállalható eredmény

Bencsik László vezérigazgató-helyettes

A 2010. évitől némileg elmaradó korrigált adózott eredményről, mérséklődő ütemű portfólióromlásról számolt be az OTP. 3 százalék alá csökkent a kockázati költség ráta, miközben a késedelmes hitelek céltartalék-fedezettsége 74,4 százalékról 76,7 százalékra javult. A bank tőkehelyzete eközben továbbra is kiváló - ismertette az eredményeket és a 2012. évi várakozásokat sajtótájékoztatóján Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A csoport 2008 és 2010 után 2011-ben is számolt el goodwill-értékvesztést, ezúttal a horvát és a szerb bankoknál - ez azonban pénzáramlással nem jár, a cash-flow-t nem befolyásolja. A bankadó 29 milliárd forinttal csökkentette az eredményt, a végtörlesztésre 31,6 milliárdot becsült az OTP, ennél valamivel magasabb, 33 milliárd forint fölötti volt a tényadat - a különbözet a következő év eredményét rontja majd. A végtörlesztéshez szükséges devizát jellemzően az MNB-nél vásárolta az OTP, az ügyleteken 3,2 milliárd forintos eredményt értek el. 16,1 milliárd forint (a végtörlesztési veszteség 30 százaléka) járt vissza a bankadóból.

A befizetett társasági adó megközelítette a 60 milliárd forintot; ez a tavalyi hasonló eredmény után még csak 32,2 milliárd forint volt. Az így korrigált adózás előtti eredmény 14 százalékkal haladja meg a 2010-est. További egyedi tételeket (tőkeelemek visszavásárlását, horvát államkötvények árfolyamnyereségét, sajátrészvény-ügyletek átértékelését) figyelembe véve az adózás előtti eredmény 21 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.

A korrigált eredmény vállalható, büszkék lehetünk rá - fogalmazott Bencsik László. Konszolidált szinten stabil bevételi- és kamatmarzs, lassú porfólióromlás, csökkenő kockázati költségek, enyhén csökkenő árfolyamszűrt hitelállomány és növekvő betétállomány jellemzi a csoportot.

A Basel 2 alapján számolt Core Tier 1 ráta valamelyest csökkent (12,5-ről 12 százalékra), azonban még így is kiemelkedően magas. Ennek hátterében az év végi forintgyengülés és a végtörlesztés hatásai állnak. A Basel 3 alapján számolt Common Equity Tier1 ráta 12,3 százalék volt 2011-ben.

Az OTP csoport stabil likviditási helyzetben van, a csoport operatív likviditása közel 4,5 milliárd euró 2016-ig 1,587 milliárd eurós deviza lejárattal számol az OTP Core üzletág, enélkül is 2,9 milliárd euró az operatív likviditás összege.

A végtörlesztést még idén is megérzi az OTP

Az OTP Bank és az OTP Lakáslízing devizaállományának 19,9 százalékát végtörlesztették az ügyfelek, ez 217 milliárd forintnyi állományt érintett. A végtörlesztések 65 százalékát megtakarításokból, 35 százalékot kiváltó forinthitelből fedezték az ügyfelek. A végtörlesztések nem csak egyszeri hatást gyakoroltak az eredményre: az így törlesztett állomány kiesésével 2012-ben összességében (a folyósított kiváltó hitelek bevételeit is figyelembe véve) 7,6 milliárd forintos nettó kamateredmény-csökkenésre számít a bank.

A profitot külföldön kell keresni

A külföldi leányvállalatok egyre nagyobb részt képviselnek az eredményben: a korrigált eredmény 34, a teljes eredmény 51 százaléka érkezik az országhatárokon kívülről (2010-ben még 10 illetve 13 százalék volt a leányok hozzájárulása az eredményhez). Ez főleg a fogyasztási hitelek oroszországi felfutásának köszönhető; az orosz leánybank adózott eredménye megduplázódott tavaly, az áruhitelek piacán stabil 2. helyezett a bank 21 százalékos részesedéssel.

2008 vége óta nem volt ilyen lassú a problémás hitelek képződése; 2011. negyedik negyedévében a bolgár és a magyar portfólió romlása volt a legerősebb, amit mindkét esetben jelzálog- és nagyvállalati hitelek okoztak. Magyarországon a porblémás hitelek aránya minden bizonnyal megugrik: a végtörlesztésnél a "jó" ügyfelek és a rendben törlesztett hitelek kerültek ki a kalapból, így értelemszerűen növekszik a rosszul teljesítő hitelek aránya.

2012-re lassuló gazdasági növekedést prognosztizál az OTP Magyarországnak és a régiónak, az elemzők várakozása szerint a reál GDP-növekedés a tavalyi 0,7 után idén mindössze 0,1 százalék lehet. Az export növekedése az OTP várakozásai szerint 9,5 százalékról 7,1 százalékra lassul, a háztartások fogyasztási kiadásai pedig a tavalyi 0,2 százalékos csökkenés után tovább zsugorodik 1,5 százalékkal. A GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalék körül alakulhat, a folyó fizetési mérleg egyenlege várhatóan tovább javul - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Ebben a környezetben 2012-ben a konszolidált hitelállomány növekedésére számít az OTP, elsősorban az orosz és ukrán fogyasztási hitelekre alapozva. Magyarországon a vállalatok számára nyújtott hitelek arányában kétszámjegyű növekedést tervez az OTP, különös tekintettel az agrárszektor finanszírozására.

A betétállomány dinamikus növekedését elsősorban a külföldi leányvállalatoknál várja a bank. A bevételek növekedését is külföldön várják, a magyarországi tevékenységnél további csökkenésre számítanak.

Kérdések és válaszok

Az OTP folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, nehéz azonban jó áron eladó bankot találni a piacon - válaszolt Bencsik László az esetleges terjeszkedési szándékot firtató újságírói kérdésre.

A Nitrogénművek keresetét olyannyira megalapozatlannak találták, hogy tartalékot sem képeztek a 25 milliárdos összegre, így most a per végeztével nincs is mit feloldaniuk.

Az OTP szerint az árfolyamrögzítés kedvező konstrukció az ügyfelek számára, úgy számolnak, hogy a túlnyomó többség - akár a 130 ezer deviza-jelzáloghiteles ügyfél több mint 90 százaléka - igénybe is fogja venni - ez csökkentő hatással lesz az OTP kamateredményére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Friss
hírlevél