1p
Egyre több egyedi tétel befolyásolja az OTP eredményét, ha azonban ezeket "lehámozzuk", vállalható számokat találunk, amire a vezérigazgató-helyettes szavai szerint büszkének is lehet lenni - ez azonban leginkább a külföldi leányoknak köszönhető. A végtörlesztéssel jó ügyfelek tűntek el az állományból, és az árfolyamrögzítés is okoz 2012-ben kamateredmény-csökkenést. Kétszámjegyű növekedést terveznek a hazai vállalati hitelezésben.

Egyedi tételek tömkelege - vállalható eredmény

Bencsik László vezérigazgató-helyettes

A 2010. évitől némileg elmaradó korrigált adózott eredményről, mérséklődő ütemű portfólióromlásról számolt be az OTP. 3 százalék alá csökkent a kockázati költség ráta, miközben a késedelmes hitelek céltartalék-fedezettsége 74,4 százalékról 76,7 százalékra javult. A bank tőkehelyzete eközben továbbra is kiváló - ismertette az eredményeket és a 2012. évi várakozásokat sajtótájékoztatóján Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A csoport 2008 és 2010 után 2011-ben is számolt el goodwill-értékvesztést, ezúttal a horvát és a szerb bankoknál - ez azonban pénzáramlással nem jár, a cash-flow-t nem befolyásolja. A bankadó 29 milliárd forinttal csökkentette az eredményt, a végtörlesztésre 31,6 milliárdot becsült az OTP, ennél valamivel magasabb, 33 milliárd forint fölötti volt a tényadat - a különbözet a következő év eredményét rontja majd. A végtörlesztéshez szükséges devizát jellemzően az MNB-nél vásárolta az OTP, az ügyleteken 3,2 milliárd forintos eredményt értek el. 16,1 milliárd forint (a végtörlesztési veszteség 30 százaléka) járt vissza a bankadóból.

A befizetett társasági adó megközelítette a 60 milliárd forintot; ez a tavalyi hasonló eredmény után még csak 32,2 milliárd forint volt. Az így korrigált adózás előtti eredmény 14 százalékkal haladja meg a 2010-est. További egyedi tételeket (tőkeelemek visszavásárlását, horvát államkötvények árfolyamnyereségét, sajátrészvény-ügyletek átértékelését) figyelembe véve az adózás előtti eredmény 21 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.

A korrigált eredmény vállalható, büszkék lehetünk rá - fogalmazott Bencsik László. Konszolidált szinten stabil bevételi- és kamatmarzs, lassú porfólióromlás, csökkenő kockázati költségek, enyhén csökkenő árfolyamszűrt hitelállomány és növekvő betétállomány jellemzi a csoportot.

A Basel 2 alapján számolt Core Tier 1 ráta valamelyest csökkent (12,5-ről 12 százalékra), azonban még így is kiemelkedően magas. Ennek hátterében az év végi forintgyengülés és a végtörlesztés hatásai állnak. A Basel 3 alapján számolt Common Equity Tier1 ráta 12,3 százalék volt 2011-ben.

Az OTP csoport stabil likviditási helyzetben van, a csoport operatív likviditása közel 4,5 milliárd euró 2016-ig 1,587 milliárd eurós deviza lejárattal számol az OTP Core üzletág, enélkül is 2,9 milliárd euró az operatív likviditás összege.

A végtörlesztést még idén is megérzi az OTP

Az OTP Bank és az OTP Lakáslízing devizaállományának 19,9 százalékát végtörlesztették az ügyfelek, ez 217 milliárd forintnyi állományt érintett. A végtörlesztések 65 százalékát megtakarításokból, 35 százalékot kiváltó forinthitelből fedezték az ügyfelek. A végtörlesztések nem csak egyszeri hatást gyakoroltak az eredményre: az így törlesztett állomány kiesésével 2012-ben összességében (a folyósított kiváltó hitelek bevételeit is figyelembe véve) 7,6 milliárd forintos nettó kamateredmény-csökkenésre számít a bank.

A profitot külföldön kell keresni

A külföldi leányvállalatok egyre nagyobb részt képviselnek az eredményben: a korrigált eredmény 34, a teljes eredmény 51 százaléka érkezik az országhatárokon kívülről (2010-ben még 10 illetve 13 százalék volt a leányok hozzájárulása az eredményhez). Ez főleg a fogyasztási hitelek oroszországi felfutásának köszönhető; az orosz leánybank adózott eredménye megduplázódott tavaly, az áruhitelek piacán stabil 2. helyezett a bank 21 százalékos részesedéssel.

2008 vége óta nem volt ilyen lassú a problémás hitelek képződése; 2011. negyedik negyedévében a bolgár és a magyar portfólió romlása volt a legerősebb, amit mindkét esetben jelzálog- és nagyvállalati hitelek okoztak. Magyarországon a porblémás hitelek aránya minden bizonnyal megugrik: a végtörlesztésnél a "jó" ügyfelek és a rendben törlesztett hitelek kerültek ki a kalapból, így értelemszerűen növekszik a rosszul teljesítő hitelek aránya.

2012-re lassuló gazdasági növekedést prognosztizál az OTP Magyarországnak és a régiónak, az elemzők várakozása szerint a reál GDP-növekedés a tavalyi 0,7 után idén mindössze 0,1 százalék lehet. Az export növekedése az OTP várakozásai szerint 9,5 százalékról 7,1 százalékra lassul, a háztartások fogyasztási kiadásai pedig a tavalyi 0,2 százalékos csökkenés után tovább zsugorodik 1,5 százalékkal. A GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalék körül alakulhat, a folyó fizetési mérleg egyenlege várhatóan tovább javul - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Ebben a környezetben 2012-ben a konszolidált hitelállomány növekedésére számít az OTP, elsősorban az orosz és ukrán fogyasztási hitelekre alapozva. Magyarországon a vállalatok számára nyújtott hitelek arányában kétszámjegyű növekedést tervez az OTP, különös tekintettel az agrárszektor finanszírozására.

A betétállomány dinamikus növekedését elsősorban a külföldi leányvállalatoknál várja a bank. A bevételek növekedését is külföldön várják, a magyarországi tevékenységnél további csökkenésre számítanak.

Kérdések és válaszok

Az OTP folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, nehéz azonban jó áron eladó bankot találni a piacon - válaszolt Bencsik László az esetleges terjeszkedési szándékot firtató újságírói kérdésre.

A Nitrogénművek keresetét olyannyira megalapozatlannak találták, hogy tartalékot sem képeztek a 25 milliárdos összegre, így most a per végeztével nincs is mit feloldaniuk.

Az OTP szerint az árfolyamrögzítés kedvező konstrukció az ügyfelek számára, úgy számolnak, hogy a túlnyomó többség - akár a 130 ezer deviza-jelzáloghiteles ügyfél több mint 90 százaléka - igénybe is fogja venni - ez csökkentő hatással lesz az OTP kamateredményére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG