BUX
35 411.80
-1.03%
-369.00
OTP
10 670.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 826.00
-1.72%
-32.00
RICHTER
6 680.00
+0.90%
+60.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 26. 18:53

Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.

Hétfőn az amerikai részvénypiac és London az ünnep miatt zárva volt, a nyugat európai országok tőzsdéi viszont nagyon szép emelkedést mutattak fel. Így az amerikai indexeknek a tegnapi lemaradást is ma kellett volna behozniuk. Nem hozták be teljesen, de így is voltak két százalék feletti pluszban is.

Estére a lelkesedés csak egy picit hagyott alább, így az S&P 500 index még 3000 pont fölött van hat óra körül, 1,8 százalékos pluszban. A Nasdaq Composite index 0,9, a Dow Jones ipari átlag 2,5 százalékkal emelkedik. A nyugat-európai indexek különböző mértékben emelkedtek, a német mutató egy, a francia másfél, a belga például öt, az osztrák három százalék feletti mértékben.

Két fontos esemény Magyarországon

A lengyel index is négy százalékkal ugrott meg, így a budapesti BUX index 2,5 százalékos emelkedése még egész visszafogottnak látszik. Így is 36 ezer pont fölé jutott a mutató. A magyar piacot az OTP 5,2 százalékos ugrása húzta elsősorban, amivel 10 240 forintra ért. A bankrészvény utoljára március közepén volt ezen a szinten. A Mol 0,7, 1,3 az Opus 2,4, a Magyar Telekom 1,3 százalékkal emelkedett. A forint erősödött, 348,90 az euró ára este, de napközben volt 348,60 forint is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ma az MNB a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatszinteken. De most ráadásul új bejelentést sem tett. A következő, június 23-ára ütemezett ülés izgalmasabb lehet, akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait. (Részletesen itt írtunk erről.) A korábbi évekhez képest jóval nagyobb hiánnyal számol a kormány a kedden benyújtott költségvetési törvényben. A nyugdíjasok jól járnak, több pénz jut számukra, míg a felsőoktatásra és kultúrára kevesebbet szándékozik a kormány költeni.

A jó nemzetközi hangulatot részben azzal magyarázzák, hogy erősödtek a az oltóanyagok sikerével kapcsolatos várakozások. A hosszú hétvégén kiderült az is, hogy az amerikaiaknak igen sok igényük gyűlt fel arra, hogy a szabadba menjenek, parkokat, strandokat látogassanak meg. Ez élénk nyári idegenforgalmi szezont jelenthet majd.

Oltás itt, oltás ott

Minden hétre akad már valamilyen gyógyszergyár vagy biotechnológiai cég, amely bejelent valamit egy oltóanyaggal vagy egy gyógyszerrel kapcsolatban, és felugrik az árfolyama. Ezúttal a Novavax nevű vállalat járt így, amely bejelentette, hogy oltását Ausztráliában tesztelni kezdik. A részvény 12,5 százalékkal lőtt ki. A papír egyébként három hét alatt háromszorosára drágult, ahogy újabb és újabb részletek derültek ki a szerről. Az alkalmazott technológia állítólag teljesen más, mint a Moderna esetében, amely a múlt héten produkált hasonló ugrást a tőzsdén.

A Merck gyógyszergyár pedig felvásárolt egy vakcinagyártó ausztrál magánvállalkozást, így szállva be az oltóanyagért folyó versenyfutásba. A Merck-papír azonban csak kis mértékben emelkedett.

Optimistábbak az amerikai fogyasztók

A legnagyobb latin-amerikai légitársaság, a Latam csődöt jelentett, bár gépei még repülnek. Az észak-amerikai Delta Air Lines részvényei viszont kilenc százalékkal emelkedtek, valószínűleg éppen a versenytárs lehetséges kiesése miatt. A gazdaság és a közlekedés várható élénkülésének esélye az olaj árát is újra feljebb vitte egy kicsivel.

Az amerikai fogyasztói bizalom indexe érkezett ma az Egyesült Államokban, és legalábbis nem zuhant tovább. Az összesített index az előző havi 85,7 pontról májusban 86,6 pontra emelkedett. Ezen belül a jelenlegi állapotra vonatkozó mutató 73-ról 71 pontra süllyedt, de a jövőre vonatkozó várakozások indexe 94,3 pontról 96,9-re ment fel. Valamelyest javult májusban a német fogyasztói bizalom is áprilishoz képest.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
hírlevél