<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az EKB kora délutáni nyilatkozataira vár a piac, miközben változatlanul rossz a hangulat, sok az aggodalom. Egész jól tartja magát a BUX, de gyengül a forint. Sok körülmény kedvezhet az aranynak, ismét felfelé látszik elindulni a kriptodevizák többsége.

Miközben a delta variáns terjedése miatt a gazdaságok lassulhatnak, a magas infláció a jegybankokat a könnyítési programok visszafogására (tapering) késztetheti – e két súlyos aggodalom miatt tovább esnek a tőzsdék. Ráadásul a szeptember hagyományosan az egyik legrázósabb hónap szokott lenni a statisztikák szerint.

Tegnap este kijött a Fed Bézs-könyve, és az amerikai pénzügyminiszter is nyilatkozott a költségvetésről. Ma pedig az EKB ülésezik. Az amerikai tőzsde harmadik napja süllyedt, igaz, nem nagy mértékben, 0,2-0,3 százalékkal mentek le a vezető indexek.

Ma Európa követi, a német DAX és a francia CAC fél, a londoni FTSE 100 viszont már 1,3 százalékkal van lejjebb. Japánban jó néhány nyereséges nap után a Nikkei 225 index is mínuszra váltott, Hong Kongban pedig nagyobb, két százalék feletti esés bontakozott ki.

Jól tartja magát a BUX, gyengül a forint

Budapesten is 0,3 százalékos mínuszban van az index, az OTP 0,3, a Mol 0,8, a Richter 0,1, a Telekom 0,5 százalékkal gyengül. A 4iG szerény pluszt tud felmutatni, az Opus két százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alighanem főleg a hazai fizetési mérleg, a külkereskedelmi egyenleg romlása miatt gyengült tegnap, ami ma is folytatódni látszik. Az euró 351,30 forint, a tegnap estinél 1,6 forinttal van feljebb.

Mi várható az EKB-tól?

Ma dönt az EKB, lesznek izgalmak – írja a Equilor Befektetési Zrt. Egyrészt megjelennek az új prognózisok, amiből képet kaphatunk az EKB által várt gazdasági pályáról. Másrészt szóba kerülhet a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program esetleges leépítése.

Bejelentésre ezzel kapcsolatban még nem számítunk. A kamatdöntés kihirdetésére 13:45-kor kerül sor, majd Christine Lagarde 14:30-kor kezdi a sajtótájékoztatót írta a brókercég.

Két jegybankár is meglepő kijelentést tett tegnap – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. Az osztrák Holzmann szerint a piaci várakozásoknál is gyorsabb szigorításra van szükség, míg szlovén kollégája továbbra is a laza monetáris politika mellett érvelt.

Ez azért szokatlan, mert az EKB ülés előtt egy héttel a jegybankárok már nem szoktak a sajtón keresztül üzengetni sem a piacoknak, sem egymásnak teszik hozzá.

A nap nyertese és vesztesei

Az EasyJet (EZJ) részvényei Londonban több mint tíz százalékkal estek vissza, miután a fapados légitársaság bejelentette, hogy 1,2 milliárd font tőkebevonást tervez a járványból való kilábalás finanszírozására. Hozzátette, hogy a közelmúltban elutasított egy felvásárlási ajánlatot.

A kisbefektetői rohamok miatt elhíresült Gamestop jelentése csökkenő, de a vártnál nagyobb veszteségről szólt. Közel tíz százalékkal esett a részvény, mivel prognózist sem tett közzé a vállalat, sőt kérdésekre sem válaszoltak.

A nyertes oldalon a német Merck (MRCG) papírja 2,2 százalékot emelkedett, miután a német konglomerátum megemelte növekedési előrejelzését a biotechnológiai iparnak anyagokat és laboratóriumi eszközöket szállító Life Science egységéhez.

Hamar kiheveri a kriptodeviza-piac a zuhanást?

A kriptodeviza-piacon az eheti jelentős korrekció után ismét zöldbe borultak az árfolyam-táblák, a bitcoin kettő, az ether öt százalékkal, a cardano tízzel van feljebb. A solana áttörte a 200 dolláros határt, és egy hét alatt már 80 százaléknál tart. A szektor ismét bővelkedik hírekben:

 • A döcögős salvadori bitcoin-bevezetés ellenére más országok is követhetik a példát, a hét elején Panama mutatott be a bitcoin hivatalossá tételéről szóló törvénytervezetet.
 • Ukrajna pedig szabályozta, egyben legalizálta a kriptodevizák használatát.
 • Szlovéniában az adózásukat egyszerűsítik (amit idén Magyarország is meglépett).
 • Magyarországon jövő héten avatják Satoshi Nakamoto, a bitcoin anonim "feltalálója" szobrát.
 • A Robinhood tőzsdéző alkalmazás pedig bevezetett a kriptodevizák rendszeres vételéről szóló, bekerülésiár-optimalizáló megtakarítási programot. Ügyfelei leggyakrabban a dogecoin mém-fizetőeszközzel üzletelnek.

Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

Az arany útja 5000 dollárig?

Miközben az S&P 500 index egy év alatt felment 32 százalékot, az arany hetet esett, az aranybányák (GDX ETF) pedig 19 százalékkal. De számos tényező az arany mellett szól, valósággal tökéletes környezetet teremtve neki – írja a SeekingAlpha. Ezek:

 • Tartós infláció
 • Örökös monetáris könnyítés
 • Negatív reálkamatok
 • Rendkívül magas államadósságok
 • Folyamatosan bővülő monetáris bázis
 • Egyre inkább felfelé mutató (bullish) technikai kép

A szerző ezek alapján 1-2 éven belül nem kevesebb, mint 5000 dollárra várja a most 1800 dollár körül forgó sárga fémet.

VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)

Bevezették az OXO-t

Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacán – közölte a tőzsde. A társaság ezt megelőzően zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben értékesített részvényeket. Ebben a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap mellett több mint 30, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt, további összesen 652 millió forint értékben.

A társaság több mint 10 technológiai befektetést fog közre, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és elektronikus kereskedelem területén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG