<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az EKB kora délutáni nyilatkozataira vár a piac, miközben változatlanul rossz a hangulat, sok az aggodalom. Egész jól tartja magát a BUX, de gyengül a forint. Sok körülmény kedvezhet az aranynak, ismét felfelé látszik elindulni a kriptodevizák többsége.

Miközben a delta variáns terjedése miatt a gazdaságok lassulhatnak, a magas infláció a jegybankokat a könnyítési programok visszafogására (tapering) késztetheti – e két súlyos aggodalom miatt tovább esnek a tőzsdék. Ráadásul a szeptember hagyományosan az egyik legrázósabb hónap szokott lenni a statisztikák szerint.

Tegnap este kijött a Fed Bézs-könyve, és az amerikai pénzügyminiszter is nyilatkozott a költségvetésről. Ma pedig az EKB ülésezik. Az amerikai tőzsde harmadik napja süllyedt, igaz, nem nagy mértékben, 0,2-0,3 százalékkal mentek le a vezető indexek.

Ma Európa követi, a német DAX és a francia CAC fél, a londoni FTSE 100 viszont már 1,3 százalékkal van lejjebb. Japánban jó néhány nyereséges nap után a Nikkei 225 index is mínuszra váltott, Hong Kongban pedig nagyobb, két százalék feletti esés bontakozott ki.

Jól tartja magát a BUX, gyengül a forint

Budapesten is 0,3 százalékos mínuszban van az index, az OTP 0,3, a Mol 0,8, a Richter 0,1, a Telekom 0,5 százalékkal gyengül. A 4iG szerény pluszt tud felmutatni, az Opus két százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alighanem főleg a hazai fizetési mérleg, a külkereskedelmi egyenleg romlása miatt gyengült tegnap, ami ma is folytatódni látszik. Az euró 351,30 forint, a tegnap estinél 1,6 forinttal van feljebb.

Mi várható az EKB-tól?

Ma dönt az EKB, lesznek izgalmak – írja a Equilor Befektetési Zrt. Egyrészt megjelennek az új prognózisok, amiből képet kaphatunk az EKB által várt gazdasági pályáról. Másrészt szóba kerülhet a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program esetleges leépítése.

Bejelentésre ezzel kapcsolatban még nem számítunk. A kamatdöntés kihirdetésére 13:45-kor kerül sor, majd Christine Lagarde 14:30-kor kezdi a sajtótájékoztatót írta a brókercég.

Két jegybankár is meglepő kijelentést tett tegnap – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. Az osztrák Holzmann szerint a piaci várakozásoknál is gyorsabb szigorításra van szükség, míg szlovén kollégája továbbra is a laza monetáris politika mellett érvelt.

Ez azért szokatlan, mert az EKB ülés előtt egy héttel a jegybankárok már nem szoktak a sajtón keresztül üzengetni sem a piacoknak, sem egymásnak teszik hozzá.

A nap nyertese és vesztesei

Az EasyJet (EZJ) részvényei Londonban több mint tíz százalékkal estek vissza, miután a fapados légitársaság bejelentette, hogy 1,2 milliárd font tőkebevonást tervez a járványból való kilábalás finanszírozására. Hozzátette, hogy a közelmúltban elutasított egy felvásárlási ajánlatot.

A kisbefektetői rohamok miatt elhíresült Gamestop jelentése csökkenő, de a vártnál nagyobb veszteségről szólt. Közel tíz százalékkal esett a részvény, mivel prognózist sem tett közzé a vállalat, sőt kérdésekre sem válaszoltak.

A nyertes oldalon a német Merck (MRCG) papírja 2,2 százalékot emelkedett, miután a német konglomerátum megemelte növekedési előrejelzését a biotechnológiai iparnak anyagokat és laboratóriumi eszközöket szállító Life Science egységéhez.

Hamar kiheveri a kriptodeviza-piac a zuhanást?

A kriptodeviza-piacon az eheti jelentős korrekció után ismét zöldbe borultak az árfolyam-táblák, a bitcoin kettő, az ether öt százalékkal, a cardano tízzel van feljebb. A solana áttörte a 200 dolláros határt, és egy hét alatt már 80 százaléknál tart. A szektor ismét bővelkedik hírekben:

 • A döcögős salvadori bitcoin-bevezetés ellenére más országok is követhetik a példát, a hét elején Panama mutatott be a bitcoin hivatalossá tételéről szóló törvénytervezetet.
 • Ukrajna pedig szabályozta, egyben legalizálta a kriptodevizák használatát.
 • Szlovéniában az adózásukat egyszerűsítik (amit idén Magyarország is meglépett).
 • Magyarországon jövő héten avatják Satoshi Nakamoto, a bitcoin anonim "feltalálója" szobrát.
 • A Robinhood tőzsdéző alkalmazás pedig bevezetett a kriptodevizák rendszeres vételéről szóló, bekerülésiár-optimalizáló megtakarítási programot. Ügyfelei leggyakrabban a dogecoin mém-fizetőeszközzel üzletelnek.

Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)
Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

Az arany útja 5000 dollárig?

Miközben az S&P 500 index egy év alatt felment 32 százalékot, az arany hetet esett, az aranybányák (GDX ETF) pedig 19 százalékkal. De számos tényező az arany mellett szól, valósággal tökéletes környezetet teremtve neki – írja a SeekingAlpha. Ezek:

 • Tartós infláció
 • Örökös monetáris könnyítés
 • Negatív reálkamatok
 • Rendkívül magas államadósságok
 • Folyamatosan bővülő monetáris bázis
 • Egyre inkább felfelé mutató (bullish) technikai kép

A szerző ezek alapján 1-2 éven belül nem kevesebb, mint 5000 dollárra várja a most 1800 dollár körül forgó sárga fémet.

VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)
VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)

Bevezették az OXO-t

Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacán – közölte a tőzsde. A társaság ezt megelőzően zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben értékesített részvényeket. Ebben a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap mellett több mint 30, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt, további összesen 652 millió forint értékben.

A társaság több mint 10 technológiai befektetést fog közre, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és elektronikus kereskedelem területén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG