5p

Az EKB kora délutáni nyilatkozataira vár a piac, miközben változatlanul rossz a hangulat, sok az aggodalom. Egész jól tartja magát a BUX, de gyengül a forint. Sok körülmény kedvezhet az aranynak, ismét felfelé látszik elindulni a kriptodevizák többsége.

Miközben a delta variáns terjedése miatt a gazdaságok lassulhatnak, a magas infláció a jegybankokat a könnyítési programok visszafogására (tapering) késztetheti – e két súlyos aggodalom miatt tovább esnek a tőzsdék. Ráadásul a szeptember hagyományosan az egyik legrázósabb hónap szokott lenni a statisztikák szerint.

Tegnap este kijött a Fed Bézs-könyve, és az amerikai pénzügyminiszter is nyilatkozott a költségvetésről. Ma pedig az EKB ülésezik. Az amerikai tőzsde harmadik napja süllyedt, igaz, nem nagy mértékben, 0,2-0,3 százalékkal mentek le a vezető indexek.

Ma Európa követi, a német DAX és a francia CAC fél, a londoni FTSE 100 viszont már 1,3 százalékkal van lejjebb. Japánban jó néhány nyereséges nap után a Nikkei 225 index is mínuszra váltott, Hong Kongban pedig nagyobb, két százalék feletti esés bontakozott ki.

Jól tartja magát a BUX, gyengül a forint

Budapesten is 0,3 százalékos mínuszban van az index, az OTP 0,3, a Mol 0,8, a Richter 0,1, a Telekom 0,5 százalékkal gyengül. A 4iG szerény pluszt tud felmutatni, az Opus két százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alighanem főleg a hazai fizetési mérleg, a külkereskedelmi egyenleg romlása miatt gyengült tegnap, ami ma is folytatódni látszik. Az euró 351,30 forint, a tegnap estinél 1,6 forinttal van feljebb.

Mi várható az EKB-tól?

Ma dönt az EKB, lesznek izgalmak – írja a Equilor Befektetési Zrt. Egyrészt megjelennek az új prognózisok, amiből képet kaphatunk az EKB által várt gazdasági pályáról. Másrészt szóba kerülhet a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program esetleges leépítése.

Bejelentésre ezzel kapcsolatban még nem számítunk. A kamatdöntés kihirdetésére 13:45-kor kerül sor, majd Christine Lagarde 14:30-kor kezdi a sajtótájékoztatót írta a brókercég.

Két jegybankár is meglepő kijelentést tett tegnap – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. Az osztrák Holzmann szerint a piaci várakozásoknál is gyorsabb szigorításra van szükség, míg szlovén kollégája továbbra is a laza monetáris politika mellett érvelt.

Ez azért szokatlan, mert az EKB ülés előtt egy héttel a jegybankárok már nem szoktak a sajtón keresztül üzengetni sem a piacoknak, sem egymásnak teszik hozzá.

A nap nyertese és vesztesei

Az EasyJet (EZJ) részvényei Londonban több mint tíz százalékkal estek vissza, miután a fapados légitársaság bejelentette, hogy 1,2 milliárd font tőkebevonást tervez a járványból való kilábalás finanszírozására. Hozzátette, hogy a közelmúltban elutasított egy felvásárlási ajánlatot.

A kisbefektetői rohamok miatt elhíresült Gamestop jelentése csökkenő, de a vártnál nagyobb veszteségről szólt. Közel tíz százalékkal esett a részvény, mivel prognózist sem tett közzé a vállalat, sőt kérdésekre sem válaszoltak.

A nyertes oldalon a német Merck (MRCG) papírja 2,2 százalékot emelkedett, miután a német konglomerátum megemelte növekedési előrejelzését a biotechnológiai iparnak anyagokat és laboratóriumi eszközöket szállító Life Science egységéhez.

Hamar kiheveri a kriptodeviza-piac a zuhanást?

A kriptodeviza-piacon az eheti jelentős korrekció után ismét zöldbe borultak az árfolyam-táblák, a bitcoin kettő, az ether öt százalékkal, a cardano tízzel van feljebb. A solana áttörte a 200 dolláros határt, és egy hét alatt már 80 százaléknál tart. A szektor ismét bővelkedik hírekben:

  • A döcögős salvadori bitcoin-bevezetés ellenére más országok is követhetik a példát, a hét elején Panama mutatott be a bitcoin hivatalossá tételéről szóló törvénytervezetet.
  • Ukrajna pedig szabályozta, egyben legalizálta a kriptodevizák használatát.
  • Szlovéniában az adózásukat egyszerűsítik (amit idén Magyarország is meglépett).
  • Magyarországon jövő héten avatják Satoshi Nakamoto, a bitcoin anonim "feltalálója" szobrát.
  • A Robinhood tőzsdéző alkalmazás pedig bevezetett a kriptodevizák rendszeres vételéről szóló, bekerülésiár-optimalizáló megtakarítási programot. Ügyfelei leggyakrabban a dogecoin mém-fizetőeszközzel üzletelnek.

Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)
Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

Az arany útja 5000 dollárig?

Miközben az S&P 500 index egy év alatt felment 32 százalékot, az arany hetet esett, az aranybányák (GDX ETF) pedig 19 százalékkal. De számos tényező az arany mellett szól, valósággal tökéletes környezetet teremtve neki – írja a SeekingAlpha. Ezek:

  • Tartós infláció
  • Örökös monetáris könnyítés
  • Negatív reálkamatok
  • Rendkívül magas államadósságok
  • Folyamatosan bővülő monetáris bázis
  • Egyre inkább felfelé mutató (bullish) technikai kép

A szerző ezek alapján 1-2 éven belül nem kevesebb, mint 5000 dollárra várja a most 1800 dollár körül forgó sárga fémet.

VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)
VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)

Bevezették az OXO-t

Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacán – közölte a tőzsde. A társaság ezt megelőzően zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben értékesített részvényeket. Ebben a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap mellett több mint 30, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt, további összesen 652 millió forint értékben.

A társaság több mint 10 technológiai befektetést fog közre, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és elektronikus kereskedelem területén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 19050 19010 19400 -1,73% 0 0 7 569 574 930 HUF 2024-10-17 17:14:04
MOL 2612 2612 2660 -1,06% 0 0 932 938 366 HUF 2024-10-17 17:06:34
MTELEKOM 1082 1076 1096 -0,73% 0 0 268 573 808 HUF 2024-10-17 17:05:24
RICHTER 10880 10880 11140 -1,89% 0 0 1 842 100 060 HUF 2024-10-17 17:08:07
OPUS 500 497 506 -0,79% 0 0 87 420 035 HUF 2024-10-17 17:05:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kezdjünk hozzászokni, hogy 400 forint felett marad az euró?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 18:36
A forint árfolyama vegyesen alakult, kevéssé változott csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru A borús kilátások elrontották a pesti börze hangulatát is
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 17:54
Csökkenéssel zárt a magyar tőzsdeindex.
Részvény / Deviza / Áru Két esemény is megmozgathatja a forintot, rengeteg ügyfele van a Revolutnak
Eidenpenz József | 2024. október 17. 12:35
Jó a hangulat az európai tőzsdéken és Amerikában is pluszokkal indulhat a kereskedés. A félvezető-szektorból végre jó hír jött, miközben a kínai ösztönzőcsomag nem aratott sikert. Két esemény is megmozgathatja a forintot csütörtökön. Már másfél millió hazai ügyfele van a Revolutnak, megjöttek a kisbefektetők a kriptodeviza-piacra?
Részvény / Deviza / Áru Szakítottak a vásárlók az eddigi menetrenddel
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 11:44
A márkás termékek forgalma csökkent, ez pedig a Nestlé számain is látszik. 
Részvény / Deviza / Áru Kevesebb utasnak tud helyet adni a Ryanair
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 09:04
Kisebb forgalommal számol a légitársaság, elsősorban a Boeing miatt. 
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az Adidas-tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 08:33
Nőtt a német Adidas AG, a világ egyik legnagyobb sportszergyártójának bevétele és működési eredménye az idei harmadik negyedévben.
Részvény / Deviza / Áru Ebből az irányból érkezik a forint
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 06:39
Felemás rajt a forinttól. 
Részvény / Deviza / Áru A forint estére sem találta meg a jó utat
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 18:33
Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Csak két legény volt ma a parkett ördöge
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 18:12
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 433,84 pontos, 0,58 százalékos emelkedéssel, 75 170,39 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt 400 alá menni az euró, csúfos kudarc lett Trump kriptóérméje
Eidenpenz József | 2024. október 16. 12:44
A tőzsdéken elsősorban a chipszektor miatt romlott el a hangulat, de a banki gyorsjelentések sem azt a hatást váltották ki, amit kellett volna. A forint ismét gyengül, nem bír a 400-as határral az euró. A német gazdaságban mintha felcsillant volna egy reménysugár. Újabb százmilliárd forint ment alapokba, egyelőre csúfos kudarc Trump új kriptóérméje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG