5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EKB kora délutáni nyilatkozataira vár a piac, miközben változatlanul rossz a hangulat, sok az aggodalom. Egész jól tartja magát a BUX, de gyengül a forint. Sok körülmény kedvezhet az aranynak, ismét felfelé látszik elindulni a kriptodevizák többsége.

Miközben a delta variáns terjedése miatt a gazdaságok lassulhatnak, a magas infláció a jegybankokat a könnyítési programok visszafogására (tapering) késztetheti – e két súlyos aggodalom miatt tovább esnek a tőzsdék. Ráadásul a szeptember hagyományosan az egyik legrázósabb hónap szokott lenni a statisztikák szerint.

Tegnap este kijött a Fed Bézs-könyve, és az amerikai pénzügyminiszter is nyilatkozott a költségvetésről. Ma pedig az EKB ülésezik. Az amerikai tőzsde harmadik napja süllyedt, igaz, nem nagy mértékben, 0,2-0,3 százalékkal mentek le a vezető indexek.

Ma Európa követi, a német DAX és a francia CAC fél, a londoni FTSE 100 viszont már 1,3 százalékkal van lejjebb. Japánban jó néhány nyereséges nap után a Nikkei 225 index is mínuszra váltott, Hong Kongban pedig nagyobb, két százalék feletti esés bontakozott ki.

Jól tartja magát a BUX, gyengül a forint

Budapesten is 0,3 százalékos mínuszban van az index, az OTP 0,3, a Mol 0,8, a Richter 0,1, a Telekom 0,5 százalékkal gyengül. A 4iG szerény pluszt tud felmutatni, az Opus két százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alighanem főleg a hazai fizetési mérleg, a külkereskedelmi egyenleg romlása miatt gyengült tegnap, ami ma is folytatódni látszik. Az euró 351,30 forint, a tegnap estinél 1,6 forinttal van feljebb.

Mi várható az EKB-tól?

Ma dönt az EKB, lesznek izgalmak – írja a Equilor Befektetési Zrt. Egyrészt megjelennek az új prognózisok, amiből képet kaphatunk az EKB által várt gazdasági pályáról. Másrészt szóba kerülhet a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program esetleges leépítése.

Bejelentésre ezzel kapcsolatban még nem számítunk. A kamatdöntés kihirdetésére 13:45-kor kerül sor, majd Christine Lagarde 14:30-kor kezdi a sajtótájékoztatót írta a brókercég.

Két jegybankár is meglepő kijelentést tett tegnap – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. Az osztrák Holzmann szerint a piaci várakozásoknál is gyorsabb szigorításra van szükség, míg szlovén kollégája továbbra is a laza monetáris politika mellett érvelt.

Ez azért szokatlan, mert az EKB ülés előtt egy héttel a jegybankárok már nem szoktak a sajtón keresztül üzengetni sem a piacoknak, sem egymásnak teszik hozzá.

A nap nyertese és vesztesei

Az EasyJet (EZJ) részvényei Londonban több mint tíz százalékkal estek vissza, miután a fapados légitársaság bejelentette, hogy 1,2 milliárd font tőkebevonást tervez a járványból való kilábalás finanszírozására. Hozzátette, hogy a közelmúltban elutasított egy felvásárlási ajánlatot.

A kisbefektetői rohamok miatt elhíresült Gamestop jelentése csökkenő, de a vártnál nagyobb veszteségről szólt. Közel tíz százalékkal esett a részvény, mivel prognózist sem tett közzé a vállalat, sőt kérdésekre sem válaszoltak.

A nyertes oldalon a német Merck (MRCG) papírja 2,2 százalékot emelkedett, miután a német konglomerátum megemelte növekedési előrejelzését a biotechnológiai iparnak anyagokat és laboratóriumi eszközöket szállító Life Science egységéhez.

Hamar kiheveri a kriptodeviza-piac a zuhanást?

A kriptodeviza-piacon az eheti jelentős korrekció után ismét zöldbe borultak az árfolyam-táblák, a bitcoin kettő, az ether öt százalékkal, a cardano tízzel van feljebb. A solana áttörte a 200 dolláros határt, és egy hét alatt már 80 százaléknál tart. A szektor ismét bővelkedik hírekben:

 • A döcögős salvadori bitcoin-bevezetés ellenére más országok is követhetik a példát, a hét elején Panama mutatott be a bitcoin hivatalossá tételéről szóló törvénytervezetet.
 • Ukrajna pedig szabályozta, egyben legalizálta a kriptodevizák használatát.
 • Szlovéniában az adózásukat egyszerűsítik (amit idén Magyarország is meglépett).
 • Magyarországon jövő héten avatják Satoshi Nakamoto, a bitcoin anonim "feltalálója" szobrát.
 • A Robinhood tőzsdéző alkalmazás pedig bevezetett a kriptodevizák rendszeres vételéről szóló, bekerülésiár-optimalizáló megtakarítási programot. Ügyfelei leggyakrabban a dogecoin mém-fizetőeszközzel üzletelnek.

Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)
Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

Az arany útja 5000 dollárig?

Miközben az S&P 500 index egy év alatt felment 32 százalékot, az arany hetet esett, az aranybányák (GDX ETF) pedig 19 százalékkal. De számos tényező az arany mellett szól, valósággal tökéletes környezetet teremtve neki – írja a SeekingAlpha. Ezek:

 • Tartós infláció
 • Örökös monetáris könnyítés
 • Negatív reálkamatok
 • Rendkívül magas államadósságok
 • Folyamatosan bővülő monetáris bázis
 • Egyre inkább felfelé mutató (bullish) technikai kép

A szerző ezek alapján 1-2 éven belül nem kevesebb, mint 5000 dollárra várja a most 1800 dollár körül forgó sárga fémet.

VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)
VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)

Bevezették az OXO-t

Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacán – közölte a tőzsde. A társaság ezt megelőzően zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben értékesített részvényeket. Ebben a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap mellett több mint 30, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt, további összesen 652 millió forint értékben.

A társaság több mint 10 technológiai befektetést fog közre, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és elektronikus kereskedelem területén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13360 13320 13380 +0,45% 13350 13360 575 317 800 HUF 2023-09-28 09:44:54
MOL 2788 2782 2800 -0,21% 2788 2790 35 014 178 HUF 2023-09-28 09:44:49
MTELEKOM 544 543 545 0,00% 542 543 30 342 497 HUF 2023-09-28 09:42:02
RICHTER 9035 9020 9080 -0,06% 9025 9035 39 205 290 HUF 2023-09-28 09:36:14
OPUS 350 345 352 0,00% 349 351 3 288 266 HUF 2023-09-28 09:35:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Rég látott mélységbe esett a forint - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:28
Szerda este közel kéthavi mélypontjára esett a forint, csütörtök reggel 392 környékén indult a kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Hol a vége? Egyre lejjebb csúszik a forint a lejtőn
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Részvény / Deviza / Áru Kár volt Londonba "menni": látványos kudarcot kellett elkönyvelniük a románoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 12:39
Élesen fogalmaz a romániai sajtó, amikor arról ír, mekkora csalódást okozott több jelentős romániai vállalat bevezetése a londoni tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Piros pontot kapott a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 11:45
Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings
Részvény / Deviza / Áru Második helyről várja a kulcsfontosságú döntést a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 06:45
A régiós devizák versenyében a lengyel zlotyi mögött második a forint, amely viszonylag gyengén kezdte a keddi kereskedést. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG