<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az EKB kora délutáni nyilatkozataira vár a piac, miközben változatlanul rossz a hangulat, sok az aggodalom. Egész jól tartja magát a BUX, de gyengül a forint. Sok körülmény kedvezhet az aranynak, ismét felfelé látszik elindulni a kriptodevizák többsége.

Miközben a delta variáns terjedése miatt a gazdaságok lassulhatnak, a magas infláció a jegybankokat a könnyítési programok visszafogására (tapering) késztetheti – e két súlyos aggodalom miatt tovább esnek a tőzsdék. Ráadásul a szeptember hagyományosan az egyik legrázósabb hónap szokott lenni a statisztikák szerint.

Tegnap este kijött a Fed Bézs-könyve, és az amerikai pénzügyminiszter is nyilatkozott a költségvetésről. Ma pedig az EKB ülésezik. Az amerikai tőzsde harmadik napja süllyedt, igaz, nem nagy mértékben, 0,2-0,3 százalékkal mentek le a vezető indexek.

Ma Európa követi, a német DAX és a francia CAC fél, a londoni FTSE 100 viszont már 1,3 százalékkal van lejjebb. Japánban jó néhány nyereséges nap után a Nikkei 225 index is mínuszra váltott, Hong Kongban pedig nagyobb, két százalék feletti esés bontakozott ki.

Jól tartja magát a BUX, gyengül a forint

Budapesten is 0,3 százalékos mínuszban van az index, az OTP 0,3, a Mol 0,8, a Richter 0,1, a Telekom 0,5 százalékkal gyengül. A 4iG szerény pluszt tud felmutatni, az Opus két százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alighanem főleg a hazai fizetési mérleg, a külkereskedelmi egyenleg romlása miatt gyengült tegnap, ami ma is folytatódni látszik. Az euró 351,30 forint, a tegnap estinél 1,6 forinttal van feljebb.

Mi várható az EKB-tól?

Ma dönt az EKB, lesznek izgalmak – írja a Equilor Befektetési Zrt. Egyrészt megjelennek az új prognózisok, amiből képet kaphatunk az EKB által várt gazdasági pályáról. Másrészt szóba kerülhet a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program esetleges leépítése.

Bejelentésre ezzel kapcsolatban még nem számítunk. A kamatdöntés kihirdetésére 13:45-kor kerül sor, majd Christine Lagarde 14:30-kor kezdi a sajtótájékoztatót írta a brókercég.

Két jegybankár is meglepő kijelentést tett tegnap – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. Az osztrák Holzmann szerint a piaci várakozásoknál is gyorsabb szigorításra van szükség, míg szlovén kollégája továbbra is a laza monetáris politika mellett érvelt.

Ez azért szokatlan, mert az EKB ülés előtt egy héttel a jegybankárok már nem szoktak a sajtón keresztül üzengetni sem a piacoknak, sem egymásnak teszik hozzá.

A nap nyertese és vesztesei

Az EasyJet (EZJ) részvényei Londonban több mint tíz százalékkal estek vissza, miután a fapados légitársaság bejelentette, hogy 1,2 milliárd font tőkebevonást tervez a járványból való kilábalás finanszírozására. Hozzátette, hogy a közelmúltban elutasított egy felvásárlási ajánlatot.

A kisbefektetői rohamok miatt elhíresült Gamestop jelentése csökkenő, de a vártnál nagyobb veszteségről szólt. Közel tíz százalékkal esett a részvény, mivel prognózist sem tett közzé a vállalat, sőt kérdésekre sem válaszoltak.

A nyertes oldalon a német Merck (MRCG) papírja 2,2 százalékot emelkedett, miután a német konglomerátum megemelte növekedési előrejelzését a biotechnológiai iparnak anyagokat és laboratóriumi eszközöket szállító Life Science egységéhez.

Hamar kiheveri a kriptodeviza-piac a zuhanást?

A kriptodeviza-piacon az eheti jelentős korrekció után ismét zöldbe borultak az árfolyam-táblák, a bitcoin kettő, az ether öt százalékkal, a cardano tízzel van feljebb. A solana áttörte a 200 dolláros határt, és egy hét alatt már 80 százaléknál tart. A szektor ismét bővelkedik hírekben:

 • A döcögős salvadori bitcoin-bevezetés ellenére más országok is követhetik a példát, a hét elején Panama mutatott be a bitcoin hivatalossá tételéről szóló törvénytervezetet.
 • Ukrajna pedig szabályozta, egyben legalizálta a kriptodevizák használatát.
 • Szlovéniában az adózásukat egyszerűsítik (amit idén Magyarország is meglépett).
 • Magyarországon jövő héten avatják Satoshi Nakamoto, a bitcoin anonim "feltalálója" szobrát.
 • A Robinhood tőzsdéző alkalmazás pedig bevezetett a kriptodevizák rendszeres vételéről szóló, bekerülésiár-optimalizáló megtakarítási programot. Ügyfelei leggyakrabban a dogecoin mém-fizetőeszközzel üzletelnek.

Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)Az arany árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

Az arany útja 5000 dollárig?

Miközben az S&P 500 index egy év alatt felment 32 százalékot, az arany hetet esett, az aranybányák (GDX ETF) pedig 19 százalékkal. De számos tényező az arany mellett szól, valósággal tökéletes környezetet teremtve neki – írja a SeekingAlpha. Ezek:

 • Tartós infláció
 • Örökös monetáris könnyítés
 • Negatív reálkamatok
 • Rendkívül magas államadósságok
 • Folyamatosan bővülő monetáris bázis
 • Egyre inkább felfelé mutató (bullish) technikai kép

A szerző ezek alapján 1-2 éven belül nem kevesebb, mint 5000 dollárra várja a most 1800 dollár körül forgó sárga fémet.

VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)VéghRichárd (BÉT) és Oszkó Péter (OXO)

Bevezették az OXO-t

Megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacán – közölte a tőzsde. A társaság ezt megelőzően zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben értékesített részvényeket. Ebben a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap mellett több mint 30, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt, további összesen 652 millió forint értékben.

A társaság több mint 10 technológiai befektetést fog közre, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és elektronikus kereskedelem területén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Részvény / Deviza / Áru Ismét Amerikán a befektetők szeme, elkerülhető a kínai gigacsőd?
Király Béla | 2021. szeptember 22. 12:15
A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos