TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nap elején még volt egy kis optimizmus az európai tőzsdéken, de amint az amerikai tőzsdék kinyitottak, végképp elillant és gyorsuló esésbe váltott. A BUX index nullában tudott zárni, a forint sem sokat változott, zuhant viszont a dollár és ez jót tett az olajnak és az aranynak.
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

A hétfői esés után kedden is hasonlóra van kilátás az amerikai tőzsdéken, amivel megtörni látszik a „Trump-ralinak” nevezett több hetes, hónapos kitartó emelkedés. Az európai tőzsdék a nap első felében szerény pluszban voltak, de a rossz amerikai nyitás egyértelműen lefelé nyomta az árfolyamokat. A DAX különösen nagyot esett, 1,3 százalékkal, a sereghajtók az Adidas, a BMW és a Lufthansa voltak. A francia index 0,6, a brit 0,3, az olasz 0,9 százalékkal esett.

A vélemények megoszlanak arról, miért a rossz hangulat. Az egyik szerint Trump bevándorlás-ellenes intézkedései megnehezítik majd a jó szakemberek alkalmazását, ezért estek főleg technológiai vállalatok részvényei, mint a Microsoft vagy az Apple – idézi az egyik félelmet a Reuters. A hétfői esést is Trump átgondolatlannak tűnő migrációellenes rendeletével magyarázták.

Ma jelent az Appple

Az Apple ma piaczárás után gyorsjelentést tesz közzé, a várakozások nem túl optimisták. Mások szerint a mai, nem túl jó gyorsjelentések okozzák ma a rossz hangulatot. A BUX index a nap nagy részében pluszban volt, de a végén elbizonytalanodott, mindössze két pontos, elhanyagolható emelkedéssel zárt.

A Mol 0,3 százalékkal 20 250 forintra esett, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal 513-ra. Az OTP 0,1 százalékkal emelkedett 8825-re, a Richter pedig 0,2 százalékkal 6183-ra drágult. A forint volt nap közben kicsivel 310 alatt és 311 felett is, az esti 310,20 forintos ár alig jelent pár filléres változást.

Nagyot esett a dollár

Nagyot esett viszont a dollár, 1,0780 lett az euróhoz képest, 0,8 százalékkal olcsóbb. Az európai részvények gyengélkedésének is ez az egyik magyarázata, valamint az, hogy Trump egyik alvezére szerint a németek a gyenge eurót használják exportjuk növelésére. A gyengébb dollár is segíthette az árupiaci termékek árfolyamát, az olaj 1,5-1,7 százalékos pluszban van. A WTI így 53,50, a Brent 56,30. Az arany több mint egy, az ezüst két százalékkal drágul, így a sárga fém ismét bőven 1200 fölé, 1210 dollárra emelkedett. Az erősebb euróval magyarázzák az európai részvények esését is.

Most jönnek igazán a jelentések

A KBC Equitas szerint gőzerővel pörög a gyorsjelentési szezon Amerikában, Európában viszont még csak most kezdődik igazán. Nagyjából az S&P 500 index cégeinek harmada publikálta már a számait, és egyelőre valamivel, 2,5 százalékkal a várakozások felett alakulnak a jelentések. „Míg néhány hónapja még az eredmények visszaeséséről volt szó, úgy tűnik, hogy inkább gyorsulásról van szó, és ez az előrejelzések alapján idén is kitarthat” – írják.

Az USA-ban az S&P 500 0,4, a Nasdaq 0,5, a Dow Jones 0,7 százalékos mínuszban volt fél hét körül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
hírlevél