TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai technológiai szektor vezeti az áreséseket hétfőn a Huawei-ügy után. A Google-részvényeknél nagyobb mínuszban vannak az amerikai chipgyártók, és az Apple is feliratkozott a vesztesek sorába. Benézett 200 alá a Tesla, gyenge a forint.

Ma a nap híre a Google-termékek letiltása volt a Huawei telefonjairól, ami miatt már a magyar fogyasztók is aggódhatnak. Bár a cég nyilatkozatai szerint folytatja a telefonok szoftvereinek frissítését.

A tőzsdéken azonban az esemény azért hagy maradandó nyomokat, mert ezzel az egész amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalássorozat sikere kétségessé vált. Emiatt az amerikai indexek közül két órával a nyitás után az S&P 500 csak 0,4, a Dow Jones Ipari Átlag csak 0,2, a Nasdaq Composite index viszont 1,1 százalékos mínuszban van. A rövidebbet tehát egyértelműen a technológiai papírok húzzák.

Az Alphabet (a Google cége) 1,9 százalékkal esik, nyilván neki sem mindegy, mekkora piaca van. Illetve, mekkora adatbázisa, amelyet feldolgozhat, értékesíthet. (A Huawei részvényei nem forognak nyilvánosan.)

Chipgyártók fekete napja

Ám más részvények is alaposan megszenvedik ezt a napot. Az amerikai chipgyártók, mint a Xilinx (XLNX), a Qualcomm (QCOM) vagy a Broadcom (AVGO) 4-5 százalékos mínuszban vannak. A STMMicroelectronics hét, az Intel kettő százalékkal esik. A hétvégén ugyanis a Bloomberg arról tudósított, hogy a gyárak felfüggesztik bizonyos hardver– és szoftvertermékeik értékesítését a Huawei-nek.

Az Apple is csúnya mínuszban

Az Apple árfolyama erősen ingadozik, volt ma pluszban is, jelenleg három százalék a mínusz. A másik nagy telefongyártó azért eshet elsősorban, mert nagy bankházak, mint a Nomura vagy a HSBC csökkentették az eredményére való előrejelzéseiket.

Az ok főleg az amerikai-kínai ellentét. Az Apple egyébként nemrég tette közzé gyorsjelentését, ahol a nyereségtartalom (marzs) csökkenése volt az egyik újdonság.

Lesznek-e még tárgyalások?

Eközben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások folytatásáról sem nagyon lehet különösen részleteket tudni, csak annyit, hogy tárgyalni fognak. De még ez sem teljesen bizonyos, a Marketwatch.com a kínai South China Morning Post-ot idézi, amelyek szerint jelenleg a kínai felet nem sok minden ösztönzi arra, hogy folytassa a tárgyalásokat.

Így az elemzők inkább pesszimista üzemmódban vannak, azt találgatják, milyen hatással lehet a tárgyalások megfeneklése a gazdaságra, üzletre, tőzsdére.

Gyengélkedő OTP

A Tesla, bár ott is vannak kínai szálak, más miatt esik ma is 4-5 százalékot. A Wedbush nevű cég vágta vissza a róla szóló ajánlást az autógyár rosszabb növekedési kilátásaira hivatkozva, vételről tartásra. Kritikusan nyilatkoztak más szereplők is róla. De a Tesla már múlt héten is nagyokat zuhant. Ma benézett 200 dollár alá is, ami körülbelül két és fél éves mélypont. Néhány hónapja még 350 dollár volt az ára.

Európában ma egyébként még csúnyábban festettek az indexek, zárásra az EuroStoxx 50 index 1,6 százalékkal ment le, ekkorát esett a német DAX is. A BUX index 0,6 százalékkal megúszta, az OTP esett legjobban a nagyok közül, 1,4 százalékkal. A forint viszonylag gyenge, az euró/forint 326,50, annak a sávnak a tetején, amit péntek reggel óta kialakított .

További árfolyamok itt láthatók

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél