BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. július 23. 18:10

Az amerikai üdítőital-gyártó a befektetőknek igencsak kellemes meglepetést okozva, várakozáson felüli nyereséggel zárta a második negyedévet. S a kilátásai is bíztatóak, annak ellenére, hogy a menedzsment nem módosított az éves nyereségcélján. Mindenesetre a piac értékelte a gyorsjelentést, a Coca-Cola részvényeinek az árfolyama új történelmi csúcsot állított fel.

Fotó:: MTI Fotó, Illyés Tibor

Nagyjából megfelelt a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők várakozásainak a világ vezető üdítőitalgyártójának értékesítésből származó második negyedéves árbevétele. Az ugyanis globálisan 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, s elérte a 10 milliárd dollárt. Alapvetően annak köszönhetően, hogy a szénsavas márkái fogyasztása megugrott. Különösen az éves szinten 4 százalékkal magasabb forgalmú Coca-Colaé, de a Coca-Cola Zero Sugar is szépen muzsikált. A vállalati akvizíciók hatásától megtisztított, úgynevezett organikus eladások pedig 6 százalékkal nőttek az április-június közötti időszakban.

Eredményével viszont a társaság már meglepetést okozott, méghozzá kellemeset. Működési eredménye 8 százalékkal lett magasabb, 2,98 milliárd dollár 2018 második negyedévéhez képest, míg a 2,61 milliárd dolláros nettó eredménye ennél is nagyobb arányban, 13 százalékkal haladta meg a bázist. Ez részvényenként 61 centes profitot jelent, szemben az egy évvel korábbi 54 centessel. A szakértők által inkább figyelemmel követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos profit pedig 63 cent lett, két centtel magasabb az elemzői várakozásnál.

A Coca-Cola második negyedéves történéseihez tartozik, hogy egyrészt az Egyesült Királyságban új termékkel jelent meg, a dobozos Costa Coffee-val, másrészt több európai országban is piacra dobta a saját márkaneve alatt forgalmazott energiaitalát, a Coca-Cola Energy-t.

S az üdítőitalgyártó kilátásai is bíztatóak. Menedzsmentje az idei organikus növekedés várható mértékén javított, s a korábbi, mintegy 4 százalékos helyett már 5 százalékos bevételnövekedésre számít éves szinten. Aminek a záloga alapvetően a cukormentes üdítők és az olyan termékei növekvő forgalma lehet, mint például a Coca-Cola Plus Coffee.

A befektetők annyira megörültek a második negyedéves számoknak és a pozitívnak tetsző jövőképnek, hogy vételeikkel új történelmi csúcsra lökték a Coca-Cola részvényeinek az árfolyamát. Az a New York-i tőzsdei kereskedés már az 54 dollárt közelítette, ami több mint 5 százalékkal magasabb az előző napi záróárnál.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél