TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az idén két új, európai országban is megjelenhet az OTP, amely akvizíciói folytatására készül – mondta Csányi Sándor. A rekorderedmény után 15 százalékkal magasabb osztalékot fizetnek. Erre az évre Magyarországon várják az egyik legmagasabb gazdasági növekedést, és a hitelállomány a lakossági piacon két számjegyű mértékben bővülhet.

Nincs olyan stadion, ahová beférne az OTP-csoport összes dolgozója, pedig megérdemelnék, hogy megünnepeljék őket – mondta el az OTP Bank sajtótájékoztatóján Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Minden idők legnagyobb, 281 milliárd forintos eredményét érték el, az egyedi tételekkel korrigálva összesen 284 milliárd forint a nettó adózott eredmény.

Ebből mintegy 120 milliárd jött külföldről, a többi Magyarországról. Nagyon jó hatással volt itthon a CSOK kedvezményeinek módosítása, ez meglökte a jelzáloghiteleket. Ha nem lett volna akvizíció, a csoport szintjén akkor is tíz százalékkal nőtt volna a teljesítő hitelállomány, így azonban 25 százalék ez az emelkedés.

A kockázati költségek csökkentése is jelentős szerepet játszott, ez 31 milliárd forintnyi többletprofitot jelentett. Ennek azonban egyszer véget kell érjen, a rossz követelések lassan elfogynak – mondta el az elnök-vezérigazgató.

Orosz, ukrán feltámadás

A makrogazdasági környezet rendkívül kedvező volt tavaly mindegyik országban, minden csoporttag jól teljesített. A számviteli eredmény így 39 százalékkal nőtt. Az orosz, ukrán, horvát, román érdekeltség és a befektetési alapkezelők is rekorderedményt értek el. Különösen nagy öröm volt az orosz és ukrán leányvállalat teljesítményének növekedése, mivel ezek az utóbbi években nagyon nehéz helyzetben voltak.

A kockázati költség 51 százalékkal csökkent az elmúlt évben. A 90 napon túli hitelek állományának növekedése lassult. Az effektív adóráta jelentősen csökkent, főleg a társasági adó kulcsának csökkentése miatt. A tőkére vetett megtérülés 22,4 százalék.

Drágák lettek a számítástechnikusok

A rekorderedmény több tétel eredménye, a terjeszkedés, a kockázati költségek csökkenése, a volumen-bővülés is szerepet játszott, nem szeretném, ha csak az árak emelésének tulajdonítanák – jegyezte meg Csányi.

A működési költségek valamivel a tervezett felett nőttek, ez részben a gazdaságban tapasztalható bérnövekedésnek köszönhető. Egyes szakmákban, mint az IT területén, amely számukra fontos, különösen nőttek a bérek. A bank erőltetett digitális fejlesztést folytat. Az akvizíciók költségei is magasak voltak.

15 százalékkal emelkedhet az osztalék

Az eredményből 61,3 milliárd forintos osztalék kifizetését tervezik, ez 15 százalékos növekedést jelent. A jövő évi osztaléktervről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert az nagyban függ az ez évben tető alá hozott akvizícióktól, azok tőkeigényétől is.

A legfőbb értékteremtés a piaci részesedés növelése azokban az országokban, ahol jelen vagyunk, főleg ott, ahol a részesedésünk még alacsony – mondta el Csányi Sándor. Szlovákiában, Romániában nagyon jó lenne terjeszkedni, ott alacsony a piaci részesedésünk – hangzott el. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az idén két új, európai, régiós országban is akvizíciót hajthatnak végre.

Csúcsközelben az árfolyam

Az OTP a térségben az egyetlen, amely túlszárnyalta a 2008 előtti árfolyamcsúcsot – hangzott el. Ezen kívül a térségben az OTP tőkemegfelelése a második legnagyobb, a KBC után. A befektetők az árfolyamban elismerik a pénzintézet sikeres növekedését. A részvények értékének nem tett jót a gyengülő forint, így az euróban számolt árfolyam hosszabb távon csökkent.

A jövőről szólva Csányi Sándor elmondta, a magyar és szlovák bankadó várhatóan 15 milliárdos mínuszt okoz majd. Itthon a lakossági hitelektől várnak erőteljesebb növekedést. A kamatmarzs viszont 10-15 bázisponttal csökkenhet, de a 90 napon túl nem teljesítő hitelek állománya is csökken majd. A kockázati költségek a hitelállomány növekedése miatt fognak emelkedni.

Kicsi nálunk a haszonkulcs

A költségek terén hat százalékos növekedést várnak, de sok függ a piactól, például a piaci bérköltségektől. Várhatóan folytatni tudják az akvizíciókat ebben az évben, amihez a megfelelő tőke és menedzsment-kapacitás is rendelkezésre áll.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes a jó magyarországi makroadatok kapcsán azt emelte ki, hogy elindult végre a hitelállomány növekedése. Magyarországon sikerült meghaladni a csoport átlagát is 11 százalékkal (akvizíciók nélkül). Magyarország egyébként az egyik legalacsonyabb kamatmarzsú ország, csak az Euróövezetben levő Szlovákiában rosszabb a helyzet.

Fürdenek a betétekben

Nemcsak a hitelek nőttek dinamikusan, a betétek is, csoportszinten még mindig másfélszer annyi betétjük van, mint hitelük. A lakossági megtakarításokon belül a piaci részesedésük 30,7 százalékról 31,1 százalékra nőtt. Ám a jelzáloghitel-piacon a részesedés 29,3-ról 27,7 százalékra csökkent, és mérséklődött a vállalati hitelek piaci részesedése is. Az OTP-n keresztül folyósított CSOK-támogatás összes értéke az év végén már 77 milliárd forint volt.

Az idén Magyarországon 10 százalékos lakossági és 7 százalékos vállalati hitelbővülést prognosztizálnak, a tavalyihoz hasonló, négy százalékos GDP-bővülés esetén. Csak Magyarországtól és Romániától várnak ekkora növekedést, a többi országtól kisebbet.

Az állammal jól megvagyunk

Arra a kérdésre, hogy az állami tulajdonú versenytársakról mit gondol, Csányi azt mondta, jól megvannak a helyzettel, Nincs olyan szabályozás, ami jelentősen sértene minket – tette hozzá. A rosszabbul teljesítő szerb bankról pedig azt mondta, arra számít, hogy ebben az évben már nyereséges lesz.

A felvetésre, hogy az osztalékkifizetési ráta a korábbi 25-30 százalékról 22-re csökkent, az osztalékfizetés növekedését ígérte a jövőben is. Az akvizíciókkal együtt azonban nagyobb arányú kifizetést nem ígért. Az osztalékot az árfolyam-növekedéssel együtt kell nézni – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Ma esnek a bankrészvények

Az OTP részvényeinek árfolyama délelőtt tízkor 11 260 forint volt, ez 2,1 százalékos esés. Eközben a BUX index 0,2 százalékos csökkenést mutatott. Ám éppen a nyugat-európai Stoxx 600 Banks bankrészvény-index is 1,3 százalékkal esik. A Deutsche Bank 2,5, a Raiffeisen 1,7, az Erste részvénye pedig 0,5 százalékos mínuszban van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél