BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 24. 18:53

A Magyar Telekom igazgatósága elfogadta a tervezett osztalékot és részvény-visszavásárlási programot. Az európai tőzsdéken rossz volt a hangulat, de a BUX emelkedni tudott. A forint gyengülése megállt, az olaj is javított kissé.

Plusz, mínusz, plusz, mínusz, plusz. Így néz ki az S&P 500 index mai első pár órás teljesítménye, de ezek sem voltak nagy kilengések. Mintha a befektetők belefáradtak volna a hetek óta tartó őrült árfolyam-ugrálásba, és egy kis nyugalomra vágynának. A Nasdaq Composite vagy a Dow Jones Industrial indexek kicsivel nulla felett, illetve kicsivel az alatt járnak. Európában rosszabb a kép, a vezető indexek egy-másfél százalékos mínuszban végeztek.

A piacokat egyrészt az kedvetlenítette el ma, hogy a Gilead Sciences remdesivir nevű kísérleti gyógyszere állítólag hatástalannak bizonyult az első tesztek során. Másrészt érkeztek újabb hangulati indexek és vállalati jelentések, amelyek cseppet sem voltak szívderítőek.

Magyar Telekom-székház Magyar Telekom-székház

Döntöttek a Telekom-osztalékról

Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedett, az OTP és a Telekom kissé esett, a Richter és az Opus emelkedett, a Mol ezúttal stagnált. A forint erősödött, 356 körül volt az euró, másfél forinttal a tegnap esti érték alatt. Az OTP sajátrészvény-vásárlásait itt foglaltuk össze, a bank a szokásosnál jóval több papírt vásárol.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Magyar Telekom, miután nem tartja meg a közgyűlését, ma igazgatósági hatáskörben döntött a 20 forintos részvényenkénti osztalékról. Valamint az 5,2 milliárd forintos (14 millió darabos) részvény-visszavásárlásról is. A részvényesek azonban még megfellebbezhetik a döntést.

Bűzös olaj a kertünkben

Az olaj ma egészen nyugodt volt, legalábbis a hét nagy részének őrült ármozgásaihoz képest. Délután másfél százalékos pluszban áll. Ha egy olajjal teli, bűzös hordó állna a kertedben, talán nem fizetnél száz dollárt, hogy valaki eltakarítsa? – teszi fel a kérdést az Oilprice.com.

Egy olyan szakértőt idéznek, aki a héten bekövetkezett negatív, mínusz 40 dollárra is lezuhanó olajárat is megjósolta. Most pedig azt mondja, hogy simán lehet mínusz száz dollár is az ár a közeljövőben. Egy hónap múlva, a következő, júniusi határidő kifutásakor még nagyobb probléma lehet az olaj tárolása, mint most volt, a májusi határidő lejártakor. Nem csak papíron létező anomáliáról van szó, hanem a fizikai valóságról – mondta.

Ezért eshetett az OTP

A most sokak által a karanténban használt videochat-alkalmazás alkotója, a Zoom Video (ZM) öt százalékkal emelkedett, mivel a részvény bekerült a Nasdaq 100 indexbe. Rossz világ járt a német bankokra, ami talán a magyar OTP süllyedését is megmagyarázza. Miután a Commerzbankot leminősítették, a papír 4,1 százalékkal esett. A Deutsche Bank még jobban, 6,8 százalékkal ment le.

A legnagyobbat a DAX-ban azonban a Lufthansa este, nyolc százalékot, mivel tegnap este bejelentette, hogy likviditási segítségre van szüksége a túléléshez.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél