BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. április 24. 16:59

Folyamatosan vásárolja az OTP Bank a saját részvényeit, viszonylag rövid idő alatt megszereztek 2,6 millió darabot. Felmerül a kérdés, hogy miért vásárol töretlenül a társaság?

Újabb saját részvényvásárlást jelentett be az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A bank csütörtökön 100 ezer darab részvényt vásárolt. Nem is ez a tranzakció az érdekes, hanem az, hogy március eleje óta folyamatosan napi 100-200 ezer papírt szereznek meg.

Március 6-án jelentett be először komolyabb tranzakciót az OTP Bank, amikor 13 708 forintos átlagáron szereztek 200 ezer darab részvényt. Majd a következő héten minden nap (március 9-13-ig) négy 100 ezres és egy 200 ezres csomagot vettek.

Volt olyan tranzakció, amelynél azt közölték, hogy a javadalmazási politikájuk keretében teszik ezt, később, ahogy a csütörtöki tranzakciónál is, már semmiféle kommentárt nem fűztek hozzá.

Minden napra jut egy tranzakció (MTI fotó - Róka László) Minden napra jut egy tranzakció (MTI fotó - Róka László)

Márciusban ezen kívül még négy alkalommal, összesen félmillió részvényt vettek gyakorlatilag egyre alacsonyabb átlagáron. Érdekes összevetés, hogy míg az első alkalommal 13 708 forintot fizettek átlagosan a papírokért, addig a legolcsóbb márciusi vásárlás már csak 8 847 forinton történt. Sőt később, április folyamán még ennél alacsonyabb szinten is zsákolt saját részvényt a bank.

Áprilisban nem volt megállás

A folyamat ugyanis nem állt meg, hiszen szinte minden napra jutott egy újabb tranzakció. Ezt jelzi, hogy az eddigi 15 kereskedési nap mindegyikén vásároltak részvényt. A darabszámok jellemzően 100 ezresek voltak, néhány alkalommal, amikor alacsony volt a tőzsdei forgalom, ennél kisebb, 50 ezres pakkot szereztek meg.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az elmúlt két hónapban így a magyar bank immár 2,6 millió darab saját részvény vásárlásánál tart. Elég komoly összeget fordított ezekre a tranzakciókra, több mint 25 milliárd forintot. Jellemző a mostani vásárlások nagyságrendjére, hogy így összesen 2,947 millió saját részvény van a társaság tulajdonában, tehát a korábbi állomány tízszeresét vásárolták fel szűk két hónap alatt. Bár extrém magasnak nem lehet mondani a sajátrészvény-állományt, de az egy százalék (1,05 százalék) feletti szint már említésre méltó.

Miért zsákol ennyire az OTP?

Vélhetőleg az első vásárlások során a bank döntéshozói sem számoltak azzal, hogy ennyire eszkalálódik a koronavírus járvány miatti helyzet, és a visszaesést valóban arra akarták használni, hogy a javadalmazási programhoz kedvezőbb áron vegyenek papírokat. A bank szabályzata szerint ugyanis adott teljesítmény elérése mellett a különböző vezető pozícióban lévők részvényjuttatásra, illetve részvényopcióra jogosultak. Utóbbi esetben meghatározott (kedvezményes) áron vásárolhatnak papírokat az érintettek.

Egy ekkora esés esetén viszont, mint amekkorát az elmúlt hónapokban láttunk, erre aligha kerülhet sor. A részvény korábbi rekordja ugyanis 15 850 forint volt, míg a héten 8 000 forint alatt (7 930 forint) is járt, tehát értékének közel a felét elveszítette.

Nagyot esett a részvény ára Nagyot esett a részvény ára

A bank vezetői vélhetőleg bíznak abban, hogy a társaság stabil alapokon áll, és a mostani sokk sem fogja megrázni. A társaság eredménye szinte biztosan látványosan vissza fog esni, erre számít egyébként a vállalat vezetése is. Ugyanakkor ők vélhetőleg azt várják, hogy ez csak átmeneti lesz. Ezt támaszthatja alá, hogy az OTP-részvény a 2008-as válás során is csúnyán összecsuklott, ám később viszonylag rövid idő alatt talpra állt, majd rekordot rekordra halmozva teltek az elmúlt évek.

A bank így vélhetőleg az árfolyamot próbálja karban tartani azzal a szándékkal, hogy a mostani vásárlásokon a későbbiekben pénzügyi nyereséget is tud realizálni. Az áprilisban lebonyolított, 8-9000 forint közötti vásárlások esetén egyébként erre reális esély mutatkozik akár már rövid távon is.

A reálgazdasági folyamatok esetében ugyan nagyobb a bizonytalanság, hogy mennyi idő alatt tud a hazai és a világgazdaság talpra állni. A nemzetközi tőzsdéken ellenben úgy tűnik, hogy a befektetők nem várnak a mostaninál rosszabb helyzetet, és a járvány tetőzése után már a normalizálódásra készülve a mélypontokhoz képest komoly visszapattanásokat láthattunk. Amennyiben ez a forgatókönyv valóban bejön, akkor az OTP a mostani tranzakciók révén komoly nyereségre tehet majd szert.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél