TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Folyamatosan vásárolja az OTP Bank a saját részvényeit, viszonylag rövid idő alatt megszereztek 2,6 millió darabot. Felmerül a kérdés, hogy miért vásárol töretlenül a társaság?

Újabb saját részvényvásárlást jelentett be az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A bank csütörtökön 100 ezer darab részvényt vásárolt. Nem is ez a tranzakció az érdekes, hanem az, hogy március eleje óta folyamatosan napi 100-200 ezer papírt szereznek meg.

Március 6-án jelentett be először komolyabb tranzakciót az OTP Bank, amikor 13 708 forintos átlagáron szereztek 200 ezer darab részvényt. Majd a következő héten minden nap (március 9-13-ig) négy 100 ezres és egy 200 ezres csomagot vettek.

Volt olyan tranzakció, amelynél azt közölték, hogy a javadalmazási politikájuk keretében teszik ezt, később, ahogy a csütörtöki tranzakciónál is, már semmiféle kommentárt nem fűztek hozzá.

Minden napra jut egy tranzakció (MTI fotó - Róka László) Minden napra jut egy tranzakció (MTI fotó - Róka László)

Márciusban ezen kívül még négy alkalommal, összesen félmillió részvényt vettek gyakorlatilag egyre alacsonyabb átlagáron. Érdekes összevetés, hogy míg az első alkalommal 13 708 forintot fizettek átlagosan a papírokért, addig a legolcsóbb márciusi vásárlás már csak 8 847 forinton történt. Sőt később, április folyamán még ennél alacsonyabb szinten is zsákolt saját részvényt a bank.

Áprilisban nem volt megállás

A folyamat ugyanis nem állt meg, hiszen szinte minden napra jutott egy újabb tranzakció. Ezt jelzi, hogy az eddigi 15 kereskedési nap mindegyikén vásároltak részvényt. A darabszámok jellemzően 100 ezresek voltak, néhány alkalommal, amikor alacsony volt a tőzsdei forgalom, ennél kisebb, 50 ezres pakkot szereztek meg.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az elmúlt két hónapban így a magyar bank immár 2,6 millió darab saját részvény vásárlásánál tart. Elég komoly összeget fordított ezekre a tranzakciókra, több mint 25 milliárd forintot. Jellemző a mostani vásárlások nagyságrendjére, hogy így összesen 2,947 millió saját részvény van a társaság tulajdonában, tehát a korábbi állomány tízszeresét vásárolták fel szűk két hónap alatt. Bár extrém magasnak nem lehet mondani a sajátrészvény-állományt, de az egy százalék (1,05 százalék) feletti szint már említésre méltó.

Miért zsákol ennyire az OTP?

Vélhetőleg az első vásárlások során a bank döntéshozói sem számoltak azzal, hogy ennyire eszkalálódik a koronavírus járvány miatti helyzet, és a visszaesést valóban arra akarták használni, hogy a javadalmazási programhoz kedvezőbb áron vegyenek papírokat. A bank szabályzata szerint ugyanis adott teljesítmény elérése mellett a különböző vezető pozícióban lévők részvényjuttatásra, illetve részvényopcióra jogosultak. Utóbbi esetben meghatározott (kedvezményes) áron vásárolhatnak papírokat az érintettek.

Egy ekkora esés esetén viszont, mint amekkorát az elmúlt hónapokban láttunk, erre aligha kerülhet sor. A részvény korábbi rekordja ugyanis 15 850 forint volt, míg a héten 8 000 forint alatt (7 930 forint) is járt, tehát értékének közel a felét elveszítette.

Nagyot esett a részvény ára Nagyot esett a részvény ára

A bank vezetői vélhetőleg bíznak abban, hogy a társaság stabil alapokon áll, és a mostani sokk sem fogja megrázni. A társaság eredménye szinte biztosan látványosan vissza fog esni, erre számít egyébként a vállalat vezetése is. Ugyanakkor ők vélhetőleg azt várják, hogy ez csak átmeneti lesz. Ezt támaszthatja alá, hogy az OTP-részvény a 2008-as válás során is csúnyán összecsuklott, ám később viszonylag rövid idő alatt talpra állt, majd rekordot rekordra halmozva teltek az elmúlt évek.

A bank így vélhetőleg az árfolyamot próbálja karban tartani azzal a szándékkal, hogy a mostani vásárlásokon a későbbiekben pénzügyi nyereséget is tud realizálni. Az áprilisban lebonyolított, 8-9000 forint közötti vásárlások esetén egyébként erre reális esély mutatkozik akár már rövid távon is.

A reálgazdasági folyamatok esetében ugyan nagyobb a bizonytalanság, hogy mennyi idő alatt tud a hazai és a világgazdaság talpra állni. A nemzetközi tőzsdéken ellenben úgy tűnik, hogy a befektetők nem várnak a mostaninál rosszabb helyzetet, és a járvány tetőzése után már a normalizálódásra készülve a mélypontokhoz képest komoly visszapattanásokat láthattunk. Amennyiben ez a forgatókönyv valóban bejön, akkor az OTP a mostani tranzakciók révén komoly nyereségre tehet majd szert.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Részvény / Deviza / Áru Egyre több jele van az új bitcoin-őrületnek, jelent a Tesla-rivális
Eidenpenz József | 2020. november 17. 18:57
A hétfői rekordok után kedden enyhe visszaesés volt a tőzsdéken, amit részben a romló járványhelyzettel, részben az amerikaiak csökkent fogyasztási kedvével magyaráznak. Budapesten minimális plusz jött össze, amit a Mol ugrása okozott. A forint viszont nagyot gyengült, a 362 forintos szintet is érintette az euró. Száguld a bitcoin, jelent a Nio.
Friss
hírlevél