Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
E negatív hatást azonban a legnagyobb hazai banknál csak átmenetinek tartják, arra számítanak, hogy az év második felében már minden visszatérhet a rendes kerékvágásba – közölte Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Bank éves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.
Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese

Hat bankot vett az OTP-csoport 2019-ben, ennek, valamint a 15 százalékos hitelbővülésnek köszönhetően nőtt a konszolidált mérlegfőösszeg 34 százalékkal. A tőkearányos megtérülés több mint 20 százalék volt, ami a többi európai banknál lényegesen magasabb – emelte ki Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A bankadóval és az akvizíciók hatásával számolt adózott nyereség közel 100 milliárd forinttal lett több, 412,6 milliárd tavaly az egy évvel korábbinál. Az e két tételtől megtisztított profit 419,1 milliárd lett, szemben a 2018-as 325,3 milliárddal. Az OTP egyébként tavaly csaknem 1 milliárddal több, 16,2 milliárdnyi bankadót fizetett be a költségvetésbe, mint tavalyelőtt.

A bankcsoport hitelállományán belül a nem teljesítők aránya tovább csökkent, az csoportszinten 4,2 százalékot tett ki 2019 negyedik negyedévében.

A 419,1 milliárdos korrigált adózott nyereség közel felét a magyarországi anyabank érte el, a leánybankok közül az ukrán tett a legtöbbet, 35,2 milliárdot a közösbe, a horvát 30,7 milliárdot, az orosz 28,1 milliárdot. A bankcsoport hazai érdekeltségei közül a Merkantil 7,4 milliárdos és az OTP Alapkezelő 4,1 milliárdos hozzájárulása emelkedik ki.

A jó eredmény Bencsik László tájékoztatása szerint alapvetően az állományok növekedésének köszönhető. Éves összevetésben az OTP-csoport teljesítő hitelei közel másfélszeresére gyarapodtak, ezen belül az organikus bővülés 15 százalékos volt. A magyarországi növekedés 22 százalékra gyorsult, amit a fogyasztási hitelek – mindenekelőtt a babavárók – húztak, de Bencsik László kiemelte a lakáshitelek 12 százalékos növekedését. A tavalyi vállalati kihelyezések 18 százalékkal haladták meg a tavalyelőttit.

A bankcsoport hitelállományán belül a nem teljesítők aránya tovább csökkent, az csoportszinten 4,2 százalékot tett ki 2019 negyedik negyedévében.

A betétek 34 százalékkal gyarapodtak, az akvizíciók nélküli bővülés is két számjegyű, 11 százalékos volt. Folytatódott az erős hazai lakossági betétbeáramlás, de a bolgár, az ukrán és a román leánybankok betétjei is számottevő mértékben nőttek.

Az elmúlt három év akvizíciói számos országban lényegesen javították az OTP piaci pozícióját. A mérlegfőösszegek alapján számolt részesedései a következők voltak 2019-ben (százalékban):

- Montenegró: 30,4,

- Bulgária: 19,9,

- Szerbia: 19,4 (ezen belül: SocGen Serbia: 13,7, Vojdvodjanska banka: 5,7 százalék),

- Moldova: 14,0,

- Horvátország: 11,2,

- Szlovénia: 8,5,

- Albánia: 6,0.

A menedzsment idei várakozásai alapvetően pozitívak. A tegnapi országos körtelefonálásunkból az derült ki, hogy az ügyfelek változatlanul aktívak, a hitelkereslet még nem lankadt – adott betekintést a kulisszák mögé az OTP vezérigazgató-helyettese. Ugyanakkor hozzátette: nem lepődnének meg, ha a második negyedévben a hitelnövekedés elmaradna az egy évvel korábbitól. De ezt csak átmenetinek tartják, úgy vélik, az év második felében már visszatérhetnek a normális mederbe, azok éves szinten 10 százalékot meghaladó ütemben nőhetnek.

A 2015-ös közgyűlésen megfogalmazott, 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereséggel kapcsolatos célkitűzés továbbra is érvényes. A mai sajtótájékoztatón elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy bár a rendkívüli tételek összességében 30 milliárd forinttal ronthatják az OTP-csoport eredményét – a bankadó 18 milliárddal, az akvizíciók 12 milliárddal – 2020-ban két számjeggyel bővülhet a profit, ami újabb az idei rekord megdöntését jelentené.

A menedzsment a 2019-es év után részvényenként 248 forintot javasol az április 17-én összeülő közgyűlésnek, ez 13 százalékkal magasabb a 2018-asnál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Friss
hírlevél