BUX
34 714.83
+0.27%
+94.00
OTP
10 400.00
+1.36%
+140.00
MOL
1 718.00
-0.23%
-4.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 6. 13:13

E negatív hatást azonban a legnagyobb hazai banknál csak átmenetinek tartják, arra számítanak, hogy az év második felében már minden visszatérhet a rendes kerékvágásba – közölte Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Bank éves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.

Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese

Hat bankot vett az OTP-csoport 2019-ben, ennek, valamint a 15 százalékos hitelbővülésnek köszönhetően nőtt a konszolidált mérlegfőösszeg 34 százalékkal. A tőkearányos megtérülés több mint 20 százalék volt, ami a többi európai banknál lényegesen magasabb – emelte ki Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A bankadóval és az akvizíciók hatásával számolt adózott nyereség közel 100 milliárd forinttal lett több, 412,6 milliárd tavaly az egy évvel korábbinál. Az e két tételtől megtisztított profit 419,1 milliárd lett, szemben a 2018-as 325,3 milliárddal. Az OTP egyébként tavaly csaknem 1 milliárddal több, 16,2 milliárdnyi bankadót fizetett be a költségvetésbe, mint tavalyelőtt.

A bankcsoport hitelállományán belül a nem teljesítők aránya tovább csökkent, az csoportszinten 4,2 százalékot tett ki 2019 negyedik negyedévében.

A 419,1 milliárdos korrigált adózott nyereség közel felét a magyarországi anyabank érte el, a leánybankok közül az ukrán tett a legtöbbet, 35,2 milliárdot a közösbe, a horvát 30,7 milliárdot, az orosz 28,1 milliárdot. A bankcsoport hazai érdekeltségei közül a Merkantil 7,4 milliárdos és az OTP Alapkezelő 4,1 milliárdos hozzájárulása emelkedik ki.

A jó eredmény Bencsik László tájékoztatása szerint alapvetően az állományok növekedésének köszönhető. Éves összevetésben az OTP-csoport teljesítő hitelei közel másfélszeresére gyarapodtak, ezen belül az organikus bővülés 15 százalékos volt. A magyarországi növekedés 22 százalékra gyorsult, amit a fogyasztási hitelek – mindenekelőtt a babavárók – húztak, de Bencsik László kiemelte a lakáshitelek 12 százalékos növekedését. A tavalyi vállalati kihelyezések 18 százalékkal haladták meg a tavalyelőttit.

A bankcsoport hitelállományán belül a nem teljesítők aránya tovább csökkent, az csoportszinten 4,2 százalékot tett ki 2019 negyedik negyedévében.

A betétek 34 százalékkal gyarapodtak, az akvizíciók nélküli bővülés is két számjegyű, 11 százalékos volt. Folytatódott az erős hazai lakossági betétbeáramlás, de a bolgár, az ukrán és a román leánybankok betétjei is számottevő mértékben nőttek.

Az elmúlt három év akvizíciói számos országban lényegesen javították az OTP piaci pozícióját. A mérlegfőösszegek alapján számolt részesedései a következők voltak 2019-ben (százalékban):

- Montenegró: 30,4,

- Bulgária: 19,9,

- Szerbia: 19,4 (ezen belül: SocGen Serbia: 13,7, Vojdvodjanska banka: 5,7 százalék),

- Moldova: 14,0,

- Horvátország: 11,2,

- Szlovénia: 8,5,

- Albánia: 6,0.

A menedzsment idei várakozásai alapvetően pozitívak. A tegnapi országos körtelefonálásunkból az derült ki, hogy az ügyfelek változatlanul aktívak, a hitelkereslet még nem lankadt – adott betekintést a kulisszák mögé az OTP vezérigazgató-helyettese. Ugyanakkor hozzátette: nem lepődnének meg, ha a második negyedévben a hitelnövekedés elmaradna az egy évvel korábbitól. De ezt csak átmenetinek tartják, úgy vélik, az év második felében már visszatérhetnek a normális mederbe, azok éves szinten 10 százalékot meghaladó ütemben nőhetnek.

A 2015-ös közgyűlésen megfogalmazott, 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereséggel kapcsolatos célkitűzés továbbra is érvényes. A mai sajtótájékoztatón elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy bár a rendkívüli tételek összességében 30 milliárd forinttal ronthatják az OTP-csoport eredményét – a bankadó 18 milliárddal, az akvizíciók 12 milliárddal – 2020-ban két számjeggyel bővülhet a profit, ami újabb az idei rekord megdöntését jelentené.

A menedzsment a 2019-es év után részvényenként 248 forintot javasol az április 17-én összeülő közgyűlésnek, ez 13 százalékkal magasabb a 2018-asnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél