<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Míg Amerikában kitartott az optimizmus a Fed-elnök beszéde után, Európában csúnyán esik a német DAX index, főleg néhány rossz céges hír húzza vissza. De még a jól szereplő Daimler sem tudott sokáig a pozitív tartományban maradni. Itthon a BUX emelkedik, a forint gyengül, és kilőtt a Nyomda egy megrendelés hírére.

Tegnap végül újra pluszban tudtak zárni az amerikai tőzsdeindexek, amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy Jerome Powell Fed-elnök galamblelkűnek bizonyult a törvényhozók előtti meghallgatáson. Az amerikai határidős indexek alapján ma is az ipari részvények süllyedhetnek kezdéskor, de az internetes cégek emelkedése valószínűsíthető.

Európában rosszabbul néz ki a helyzet, a német DAX 0,8 százalékkal, a francia mutató 0,5 százalékkal esik, csak London tudott nagyon minimális pluszt elérni. A német piacot alaposan megtépázta néhány egyedi részvénytörténet, amelyekre még visszatérünk.

Itthon a Budapesti Értéktőzsde indexe 0,2 százalékos nyereséggel felülteljesíti az európai mezőnyt, ami főleg az OTP 0,4 százalékos emelkedésének köszönhető. A Mol 0,2, a Richter 0,1 százalékkal süllyed , a Telekom 0,8 százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Egy százalékkal megy fel az Opus is, de messze a nap nyertese a Nyomda, nyolc százalékos emelkedéssel. Ez utóbbi mögött egy nagyobb afrikai, angolai útlevél-gyártási megrendelés híre állhat. A forintra viszont rossz idők járnak, ma is több mint egy forinttal megy fel az euró, most 359,20 forint. Az árupiacokon kissé erősödnek a fémek és egy százalék körüli esést mutat a kőolaj.

Powelltől a bankokig és Ázsiáig

Jerome Powell Fed-elnök galamblelkűnek bizonyult a tegnapi meghallgatáson. A Kongresszus előtt ugyanis megint átmenetinek nevezte az infláció megugrását, és arról is beszélt, hogy nem szabad elhamarkodott lépéseket tenni és idő előtt szigorítani a monetáris politikán. (Például visszafogni a kötvényvásárlási programot. )

Ma egyébként a jegybankelnök meghallgatása folytatódik, bemutatja jelentését a gazdaságról és a bankrendszerről. A Morgan Stanley a nagy bankok közül utolsóként szintén ma jelent és termelési adatok érkeznek az Egyesült Államokból.

Ázsiában jó volt reggel a hangulat, egy százalék körüli emelkedéssel zártak a fontosabb mutatók. Pedig a vártnál kisebb mértékben nőtt a kínai gazdaság, ennek alapján akár eshetett is volna a Távol-Kelet. (A rossz hír gyakran jó hír lehet, ha miatta a jegybankok erősebben támogatják a gazdaságot.)

Daimler-kocsi (Pixabay.com)Daimler-kocsi (Pixabay.com)

Meglepően jól teljesített a Daimler is

Egy nappal az után, hogy eredményességének javulását helyezte kilátásba a Volkswagen, a német Daimler is jó számokat tett közzé. Úgy látszik, az autógyártók a csiphiánnyal jobban meg tudnak küzdeni, mint ahogy a piacon eredetileg várták – idézett egy kereskedőt a német N-tv.de.

Mostanában a piac inkább óvatos volt a Daimler-részvényekkel kapcsolatban, de most a cég üzemi eredménye a második negyedévben 5,19 milliárd euró lett, míg az elemzői várakozások alig haladták meg a négymilliárd eurót.

A nap elején a részvények 1,9 százalékkal emelkedtek, ám mindezek ennek ellenére mostanára szerény mínuszba csúsztak vissza.

Nagy pofonokat kapott a megújulóenergia-szektor

Hatalmas zuhanást produkált a spanyolországi Siemens Gemesa részvénye, miután a cég profitfigyelmeztetést tett közzé, jelenleg mintegy 15 százalékos értékvesztés látható. A megújulóenergia-részvény más iparági szereplőket és magával rántott, a Nordex és a Vestas hat-hét százalékos mínuszban van. Az anyavállalat, a Siemens Energy papírja pedig kilenc százalékkal került lejjebb.

Öt százalék körüli mértékben esik a német Drägerwerk papírja, de az orvosi technikával foglalkozó társaság volt hét százalékos mínuszban is. Az ok a gyorsjelentés, a második negyedévben erősen visszaesett az operatív nyeresége, ami komoly csalódás a részvényeseknek.

Van jól menő energiarészvény is ma

Mintegy 2,8 százalékkal emelkedik viszont a szintén német E.ON részvénye, miután a JPMorgan szakértői felülsúlyozása ajánlják az eddigi semleges helyett. A célárfolyamot pedig 10-ről 11,50 euróra emelték. Az ár jelenleg 10,46 euró.

A Nasdaq Cannabis Economy észak-amerikai részvényindex (Tradingview.com)A Nasdaq Cannabis Economy észak-amerikai részvényindex (Tradingview.com)

Előterjesztői is kételkednek a marihuána-törvény sikerében

Pár nappal ezelőtt derült ki, hogy amerikai demokraták törvényt terjesztenek elő, amely szövetségi szinten engedélyezné az Egyesült Államokban a cannabis használatát. Nem telt bele sok idő, és a kételyek kerekedtek felül. Tegnap nagyot estek a marihuána – részvények, miután sajtókonferencián a törvény előterjesztő maguk is arról beszéltek, hogy jelenleg nem áll rendelkezésükre elég támogató szavazat a szenátusban.

Ehhez 60 szavazat kellene, de a demokraták és a republikánusok között egyaránt vannak ellenzők. Joe Biden elnök is inkább a dekriminalizáció mellett van, nem a legalizáció mellett. A törvényhez pedig az ő aláírására is szükség lenne. A fontosabb marihuána cégek tegnap 5-10, sőt 11-12 százalékkal is estek – írta a SeekingAlpha.

Megugrott az AutoWallis értékesítése

Folytatódott a kedvező trend a második negyedévben az AutoWallis-csoportnál, közel négyszeresére ugrott az autós vállalat gépjármű-értékesítése – közölte a társaság.

A növekedés motorja a tavaly lezárt öt tranzakció volt, de az organikus bővülés is jelentős. Az értékesítési adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a társaság túllépett a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak többségén, miközben az autóbérlés területén már a bérleti napok száma is a bázisidőszak több mint duplájára ugrott írják.

A részvény két százalékkal emelkedik ma. Nemrég tőkeemelésről is döntött a társaság, lásd:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG