BUX
36 032.51
-0.52%
-190.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 860.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 830.00
-0.94%
-65.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. március 13. 15:31

Az évtizedek óta nem látott csütörtöki zakókat korrigálják ma a piacok, miután a befektetőket élteti a remény, hogy a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére eddig tett jegybanki lépéseket követően a kormányok is élénkítő intézkedéseket hajtanak végre.

Közel 6 százalékos plusszal nyitott a Dow Jones magyar idő szerint délután fél 3-kor, vagyis az előző napi brutális, 10 százalékos mínuszának jó részét ledolgozta. Hasonlóan kezdett az S&P 500-as is, amely a 9,5 százalékos bukó után kezdett 5,2 százalékkal feljebb. Rövid időn belül azonban korrekció jött, ami annak tudható be, hogy az előző napi nagy zuhanások után megremegett kezű befektetők megörülhettek annak, hogy valamennyit legalább faraghatnak a veszteségükből, attól tartva, hogy egy újabb esetleges lejtmenet esetén még rosszabb lesz a helyzet. Majd ismét erősödtek a részvények, ami jelzi, hogy most rendkívül volatilis a piac, s csak a kötélidegzetűeknek ajánlott a kereskedés.

Az optimista amerikai befektetők Steve Mnuchin szavaiba kapaszkodnak, miszerint a koronavírusos eladások az 1987-es fekete péntekihez hasonló jó vételi lehetőségeket teremtenek a hosszú távon befektetőknek. Ezt az USA pénzügyminisztere arra alapozza, hogy a koronavírus egy rövid távú negatív hatás, ami talán pár hónapig tarthat, amelyet követően a gazdaság erősebb lehet, mint valaha, szemben a 2008-ban kirobbant pénzügyi krízissel, amelyről az emberek nem tudták, hogy mikor lesz vége. Az idei év végére a gazdasági tevékenység jelentősen visszaerősödhet - jelentette ki kincstári optimizmussal Mnuchin.

Reménykedő hangulat jellemezte Európát is atekintetben, hogy a monetáris után a fiskális politikai gazdaságösztönző lépések is elegendőek lesznek a koronavírus negatív hatásainak kezelésére. A német kormány kora délután be is jelentette, hogy felső korlát nélküli hitelprogramot indít a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak az ellensúlyozására. Az állami fejlesztési bank (KfW) akár 500 milliárd eurót (170 ezer milliárd forint) is képes megmozgatni.

Németország vezető tőzsdéjének, a frankfurtinak az indexe, a DAX - mint arról beszámoltunk - már 3,59 százalékkal magasabban is nyitott, majd még feljebb is ment, jelenleg 4 százalék feletti pluszban tanyázik. A még ennél is feljebb, 6 százalék felett kezdett londoni börzebarométer korrigált, de még mindig az 5 százalékot közelíti.

A csütörtökön ötödik legnagyobb esését elszenvedett BUX is 4,5 százalékos pluszban jár, az OTP-részvények közel 11 százalékkal állnak magasabban, mint a nekik 17 százalékos mínuszt hozott csütörtöki nap után.

Az olajár is emelkedett, a Brent volt már 4,85 százalékos pluszban, ebből valamennyit visszaadott, most hordónként 34,45 dolláron cserél gazdát, míg a WTI 32,68 dolláron.

Az aranytól szabadulnak ma a befektetők, unciája (1 uncia=31,1035 gramm) 1575 dollárt ér.

A forint is erősödött a tegnapi, az euróval szembeni történelmimélypont-közeli árfolyamáról, az most a 339-es szintet karistolja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél