TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi időben meredeken emelkedtek a kínai tőzsdeindexek, ami sok részvényelemző fantáziáját megmozgatta. Ennek okait most is találgatják, a külföldi befektetők beengedése erre a piacra meghatározó fontosságú lehet. Van, aki szerint ez most a legvonzóbb részvénypiac.

Egy év leforgása alatt több mint harminc, fél év alatt ötven százalékot emelkedett a Shanghai Composite kínai tőzsdeindex, ezzel az év egyik legjobb teljesítményű tőzsdemutatója. Meg fog ismétlődni a 2007-es óriási kínai részvénypiaci lufi, amelyben sok magyar kisbefektető, főleg unit linked-biztostás tulajdonosa is megégette magát? A jelenlegi index így is csak mintegy fele a 2007-esnek, és azóta hatalmas gazdasági növekedés volt Kínában.

Lehet, hogy ez még csak a kezdet?

„Annak ellenére, hogy a kínai gazdaság minden jel szerint lassul, brutálisan jól teljesítenek a kínai részvények. Ha olyan lesz, mint 2007-ben, akkor ez még csak a kezdet” – írja a Total Return blogon Duronelly Péter senior elemző. „Attól függően, hogy milyen kínai indexet nézünk, az elmúlt három hónapban 15-30 százalékos árfolyam-emelkedést látunk a kínai tőzsdéken” – teszi hozzá. A Shanghai Composite index csak a mával záródó 5 napban ment 13 százalékot.

Hogy mi indította el pontosan a rallyt, az Duronelly szerint nem teljesen világos. Bevezettek ugyan egy sémát, aminek a segítségével a külföldiek jobban elérhetik a kínai részvényeket, de „ennek a forgalma eddig nem volt acélos”, és már a rendszer bevezetése előtt is jól teljesítettek a kínai tőzsdék. Az biztos, hogy néhány éves hibernáció után a kínai befektetők ismét megtalálták a tőzsdét.

A kínai háziasszonyok vásárolnak

A felügyeleti szervek már pár éve lazítanak a brókercégek szabályozásán azon tekintetben, hogy azok könnyebben adnak finanszírozást az ügyfeleiknek, tehát több tőkeáttétellel spekuláló befektető jelenhetett meg a piacon. Ez a számlanyitások mennyiségén is látszik, ami a nyár óta mintegy 50 százalékkal nőtt.

Történelmi visszatekintésben a számlanyitások száma messze van a csúcstól, és ha az történik, mint 2007-ben, akkor az jelentősen felhúzhatja az indexet is. Akkor azt láttuk, hogy index értéke és az új számlák száma elég jól együtt mozgott, jelezve, hogy a magánszemélyek vásárlási kedve állt a részvénypiaci hossz mögött. A forgalom most mintegy hatszorosa a szokásosnak – írja a Total Return blog.

Extrém olcsó volt fél éve

Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője már júniusban azt írta Kínáról, hogy „az egyensúlyi növekedési ütem valószínűleg lecsökkent 4-5 százalékra, és szép lassan ráállnak erre a pályára. Ez nem tragédia. A kínai részvénypiac viszont extrém olcsó.”

(Fotó: Wikimedia Commons)

Nemrég meglepő, kevéssé valószínű bekövetkezésű 2015-ös jóslatainak gyűjteményében Zsiday azt írta, „a kínai részvények 2015-ben folytatják száguldásukat, miután a kínai lakosságnak nem marad más befektetési alternatívája (hiszen a lakáspiac behalt), és a nemzetközi vagyonkezelők is öntik be a pénzt. A Shanghai Composite a jelenlegi 2900 pontról 6000 pontra emelkedik.”

Beengedik a külföldieket

Novemberi írása szerint a kínai részvények mintha nem is léteznének a tőkepiacokon, pedig Kína a világ második legnagyobb gazdasága, és tőkepiacának kapitalizációja is a második legnagyobb. Kína részvénypiaca a londoninak másfélszerese, a németnek majdnem triplája, a spanyolnak négyszerese, a brazilnak ötszöröse.

Az egyetlen ok, amiért eddig nem volt a befektetők látókörében az, hogy nagyon körülményesen lehetett csak befektetni a kínai tőkekorlátozások miatt, ám ez változóban van. Kína fokozatosan felnyitja piacait, beengedi a befektetőket.

Fejre is állhat az óriás

Az indexek készítői már nem sokáig hagyhatják ki Kínát az indexekből, ha pedig oda bekerülnek, akkor a nagy nemzetközi portfoliók kezelői sem tekinthetik nem létezőnek ezt a piacot. Olyan tőkeáramlás indulhat meg, amely évekig tart. Ha a külföldiek elkezdik venni a kínai részvényeket, akkor azok ára sokkal-sokkal magasabb lehet, mint a jelenlegi.

Egy nagy gond van, hogy Kína 2008-tól hatalmas hitelstimulussal tartotta erősen gazdaságát, de a jelenlegi vezetés felismerte, hogy ez nem fenntartható, és ehelyett inkább szerkezeti reformok felé fordulnak. Óriási kérdés, hogy még időben jött-e az irányváltás, vagy már késő, és a hitelbuborék kipukkad? Ha nem jön össze a nagy terv, Kína fejreáll, a bankrendszer pedig nagy veszteségeket szenved el, akkor bizony akár komoly esés is lehet a részvényeikben. Pár éves távon Zsiday Viktor szerint a kínai a legvonzóbb részvénypiac.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél