TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A 3,1 százalékos banki pakettet birtokló, a Takarékbank-vezér Vida József közvetett résztulajdonában lévő Pantherinae Pénzügyi Zrt.-nek a 2019-es 108 millió forintos nyereséggel sikerült eltüntetnie a csaknem két éven át fennállt tőkehiányát. 

A Pantherinae Pénzügyi Zrt.-t 2017 februárjában alapította 5 millió forintos alaptőkével Sarlós András, aki 2004 májusától a Porsche Bank Hungaria Zrt. alkalmazottja, ügyvezető igazgatója volt, attól kezdve a külső igazgatósági tagja. A fő tevékenységeként a vagyonkezelést megjelölő társaság első, tört üzleti évét 2,8 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje az 5 millió forintos jegyzett tőkéje alá esett, annak csak a 43,96 százalékát tette ki.

Megérte várni Megérte várni

Már ez is kötelezettséget rótt a társaságra, miután a Polgári törvénykönyv (Ptk.) négy esetet jelöl meg, amelynek bekövetkezése esetén egy társaság köteles intézkedni. Ebből kettő a Pantherinae esetében fennállt: egyrészt a saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent (jobban mondva még az alá is), másrészt a saját tőkéje az alaptőke törvényben meghatározott minimális összege (5 millió) alá ment.

Márpedig a szabályok szerint „a részvényesek kötelesek a közgyűlésen vagy közgyűlés tartása nélkül olyan határozatot hozni, amely alkalmas az előbb megjelölt okok megszüntetésére; vagy dönteniük kell a társaság átalakulásáról, egyesüléséről vagy szétválásáról; ezek hiányában a társaság megszüntetéséről. A közgyűlés ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani. Ha a közgyűlés befejezését követő három hónapon belül az összehívására okot adó…körülmény változatlanul fennáll, az alaptőkét le kell szállítani.”

Mégsem történt semmi, sőt a következő évben még a 2017-esnél is nagyobb tőkehiány keletkezett. A Pantherinae ugyanis közel 83,7 millió forintos veszteséggel zárta a 2018-as évét, ami a maradék pozitív saját tőkéjét is felemésztette, az közel -81,5 millió forint lett. 

E helyzet rendezése azonban már nem Sarlós feladata lett, miután ő a céget 2018 karácsonya előtt három nappal értékesítette az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nek.  

Ez utóbbi társaságot 2017 februárjában nem más alapította, mint Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, harmadmagával. Jelenleg azonban már négyen részvényesei az Abraham Goldmannek, egyenlő, 25-25 százalékos arányban: Vidán kívül a Mészáros Csoportnak dolgozó Gál Miklós, aki a néhai 3A Takarékszövetkezetnek volt az elnöke, a Gál kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft., valamint az Adam Goldenberg Kft., amely gazdájaként a nadapi illetőségű Nagy Szilvia szerepel.

Igaz, a tulajdonosváltást a cégbíróság csak 2019. január 14-én jegyezte be, de az már a jogszabály alapján a bejelentéskor hatályossá vált. A lényeg azonban úgyis az, hogy immár az új gazdának kellett volna eltüntetnie a tőkehiányt.

Ez nem tűnt nehéznek, abból kiindulva, hogy az új tulajdonos a 2018-as évet közel 365 millió forintos nyereséggel zárta. Igaz, nem a Pantherinae a fő befektetése az Abraham Goldmannek, hanem a TV2-őt működtető cég, amelynek 75 százalékát tavaly augusztusban szerezték meg. Más kérdés, hogy a szóban forgó TV2 Média Csoport Zrt. profitábilis, 2018-ban és 2019-ben is 1,7 milliárd forint körüli nyereséget ért el, még ha ebből nem is fizetett osztalékot a tulajdonosainak, így Vidáék cégének sem.

De visszatérve a Patherinae-hoz, a hiány ellenére sem változott a cég 5 millió forintos jegyzett tőkéje. Laptársunk tavaly június végén feltett kérdésére a cég ügyvezetője azt válaszolta, hogy „Az ön által nyilvánosan elérhető adatbázisokból szerzett adatok a társaság 2018. december 31. napi mérlegadatait tükrözik, amelyek nem azonosak a társaság jelenleg hatályos pénzügyi adataival, mindemellett e tekintetben további felvilágosítást nem áll módomban adni, mivel a kérdései a Pantherinae Pénzügyi Zrt. belső üzleti működésére vonatkoznak, ami a társaság üzleti titkát képezi”.

Az érdemi választ csak most, több mint egy év elteltével kaptuk meg, midőn a cég közzétette a 2019-es üzleti évéről a kiegészítő mellékletet (gyakorlatilag a legutolsó pillanatban, szeptember 30-án, élve azzal a lehetőséggel, hogy a kormány a koronavírus-járványra tekintettel a törvényben előírt május 31-ei közzétételi határidőt kitolta). E dokumentumban a Pantherinae saját tőkéjeként már 21,9 millió forint szerepel. Annak köszönhetően, hogy a cég 108,4 milliós nyereséggel zárta a tavalyi évét. Ennek mibenlétét némi kutakodás után fel lehet lelni: a Pantherinae 148,8 milliós osztalékra tett szert.

Ez az összeg egy az egyben az MKB Banktól érkezett, lévén, hogy a Pantherinae kifejezetten a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet részvényeinek a megvásárlására jött létre, egyéb befektetésre utaló jelet nem is lehet találni a hivatalos dokumentumaiban.

A társaság az MKB 100 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 3,1 százalékát kitevő, 3,1 millió darab részvényért 1 milliárd 413 millió 600 ezer forintot szurkolt le. Méghozzá kizárólag bankhitelből: ebből 2017-ben több mint 1,4 milliárd forintnyit vett fel, amit 2018 szeptemberében egy másik, 1,5 milliárdot meghaladó bankhitelből rendezett. Ez utóbbi kölcsön tőkéjét 2020. július 15-én kellett törlesztenie – a 2018-as kiegészítő melléklete tanúsága szerint a Takarékbanknak, vagyis az egyik közvetett tulajdonosa, Vida által vezetett hitelintézettől. A visszafizetés meg is történhetett, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a 2019-es kiegészítő mellékletben már semmi nem utal hitel meglétére. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél