BUX
36 653.17
+0.80%
+290.00
OTP
11 030.00
+1.01%
+110.00
MOL
1 807.00
+0.67%
+12.00
RICHTER
7 170.00
+1.34%
+95.00
MTELEKOM
385.00
+0.00%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 1. 10:50

Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.

Kereskedési szünettel indult a nap Frankfurtban és a hozzá műszakilag kapcsolódó budapesti parketten is. Úgy tűnik Frankfurtban már sikerült újra indulni, a német DAX index   szerény, 0,3 százalékos pluszban van negyed tizenegykor. Hasonló a kép Európa több kisebb országában is, de Párizsban van egy minimális csökkenés, Londonban pedig nullán áll a mutató.

Tegnap is nagyon szép pluszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, másfél-két százalékkal emelkedtek. A tőzsdék emelkedését minden bizonnyal visszafogja az, hogy Amerikában nagyon rossz a járványügyi helyzet. Ugyanakkor jött néhány biztató gazdasági adat, például az eurózóna gyáripari teljesítményéről. A német kiskereskedelmi eladások 13,9 százalékkal emelkedtek az FX Street szerint.

Frissítés 12:40: Újraindult a kereskedés?

A Budapesti Értéktőzsde az azonnali és a derivatív piac tőzsdei kereskedést a 2020. július 1-i tőzsdenapon 12 óra 20 perctől kezdődően visszaállítja – írta az intézmény. Ezen kívül döntött az azonnali piacon 2020.07.01-én 09:00 időpontot követően a kereskedés újraindításáig megszületett valamennyi kötés törléséről.

A BÉT honlapja és a BUX index azonban sokáig nem frissült. Az első részvény-árfolyamok az újrakezdés után, 12:40-től váltak láthatóvá. Az OTP 0,3 százalékos pluszban, 11 050 forinton, a Magyar Telekom csekély mínuszban áll. Mol és Richter-ár még nem érkezett.

Új csúcsokra tör az arany

Itthon a forint enyhén erősödik, 50 fillérrel 353,70 forintra süllyedt az euró ára. Az arany folytatja menetelését, újabb nyolc éves csúcsot ért el 1806 dollár körül. Az ezüst is tovább emelkedik, 18,8 közelében jár. Megindult az olaj, 2,3 százalékos pluszban van, ezzel az amerikai típusú WTI is átlépte a 40 dolláros szintet.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Tegnap a PKO elemzője 9710 forintról 9838 forintra emelte az OTP-re vonatkozó célárát, azonban az ajánlásukat vételről eladásira módosították. Az elemzők többsége továbbra is vételre ajánlja a papírt, a konszenzus 12 345 forint - írta a KBC Equitas reggeli hírlevele.

Anthony Fauci járványügyi szakértő szerint az USA-ban a fertőzések száma a jelenlegi napi mintegy negyvenezerről napi százezer fölé emelkedhet, ha az amerikaiak nem változtatnak a viselkedésükön – írta a Bloomberg.com.

Maszkot húzni, nem kocsmázni

Példának említette, hogy a bárokban ma is szorosan egymás mellett ülnek vagy vállt vállhoz vetve állnak az emberek. A fertőzések számának megugrása indokolttá tenné, hogy mindenki használjon maszkot. Eközben Donald Trump még mindig Kínának címzett kirohanásokkal foglalkozik. Az Egyesült Államokban már körülbelül a lakosság 40 százaléka számára felfüggesztették az “újranyitást”, leállították a korlátozások feloldását vagy visszaállították azokat. Dél-Koreában, Ausztráliában és Japánban pedig ismét nőnek az esetszámok.

Nagy változások a légiársaságoknál

A Ryanair vezére kijelentette, hogy szeretne sok munkahelyet megőrizni a cégnél. De ez csak akkor lehetséges, ha 20 százalékkal csökkentik a fizetéseket a legjobban fizetett munkakörökben, mint a pilótáknál. A rosszabbul fizetett utaskísérőknél csak öt százalék lenne a mérséklés. A másik verzió, hogy ezrek fogják elveszíteni az állásukat – mondta Michael O'Leary a brit BBC-nek.

Az Airbus gyár 15 ezer állást szüntet meg a koronavírus-járvány nyomán visszaesett repülőgép-keresletre hivatkozva. A szakszervezetek viszont azzal vádolják, hogy ürügyként használja fel a válságot a költségei csökkentésére – mondta az RBB berlini hírrádió. Az Easyjet elbocsátaná pilótái harmadát és bezárná három bázisát Nagy-Britanniában – írta a Bloomberg.

Indexek teljesítménye az első félévben, felülről lefelé: FANG+ (technológiai), Nasdaq 100 (technológiai), Shanghai Composite (Kína), S&P 500 (USA), Nikkei 225 (Japán), DAX 30 (Németország), Dow Jones Ipari (USA), FTSE 100 (Nagy-Britannia), WIG 20 (Lengyelország), FILL ETF (globális olajmultik alapja). (Tradingview.com) Indexek teljesítménye az első félévben, felülről lefelé: FANG+ (technológiai), Nasdaq 100 (technológiai), Shanghai Composite (Kína), S&P 500 (USA), Nikkei 225 (Japán), DAX 30 (Németország), Dow Jones Ipari (USA), FTSE 100 (Nagy-Britannia), WIG 20 (Lengyelország), FILL ETF (globális olajmultik alapja). (Tradingview.com)

Bitcoint, normál tőzsdén?

Bitcon-ETP-t vezettek be a Deutsche Börse Xetra rendszerére. (Az ETP “tőzsdén kereskedett termék”, az ETF-hez hasonló, de ebben nem feltétlenül a mögöttes termék maga van, hanem sokszor csak származékos ügyletek – a szerk.) A kibocsátó a svájci 21Shares. Nemrég az ETC Group nevű londoni pénzügyi csoport is bevezetett egy hasonló ETP-terméket a Xetrára, Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) néven – írta a Coindesk.

A Xetrán egyébként már régóta vannak certifikátok is bitcoinra (Vontobel), a Nasdaq Nordic stockholmi piacon pedig egy tőzsdén kereskedett alap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
hírlevél