TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon szép emelkedéssel, új rekordokkal kezdtek a tőzsdék ma az USA-ban, miután két hónapja nem látott alacsony szintet ért el az országban az új koronavírus fertőzések száma. Később New York visszavett kissé a lendületből, az európai tőzsdéken viszont zárásra is kitartott a két százalék körüli emelkedés. A BUX szinte egyedüliként esett Európában, az OTP és a Mol együtt süllyedtek. Zuckerberg fűti a Kína-ellenességet?

Csupa vírushír mozgatta ma a tőzsdéket. Miközben Európában általában rosszabbodott a helyzet és nőtt a fertőzések száma, az Amerikai Egyesült Államokban 35 ezer alá esett a napi esetszám. Ez mintegy két hónapja nem látott alacsony érték, és bizonyosan hozzájárult ahhoz, hogy a New York-i tőzsde szép pluszban nyitott. Ehhez jönnek még a reggeli hírek, így engedélyezik a vérátömlesztéssel történő koronavírus-kezeléseket az USA-ban. Valamint Donald Trump újabb erőfeszítéseket tesz az oltások engedélyezésének felgyorsítására. (Lásd délelőtti tőzsdetudósításunkat.)

A kezdés után az S&P 500 és a Nasdaq Composit indexek egyaránt történelmi rekordot értek el napon belül, később azután csökkent valamelyest a mutatók értéke. Este hatkor azonban még mindig fél és egy százalék közötti pluszban voltak. Európában Frankfurtban 2,4, Párizsban 2,3, Londonban másfél százalékkal emelkedett a vezető index. Ezzel a DAX a 13 ezer, a CAC 40 az ötezer, az FTSE 100 pedig a hatezer pontos határ fölé került.

Budapest alulteljesítő volt

Varsóban is 1,2 százalékkal emelkedett az index, ennek fényében furcsa, hogy Budapesten viszont 50 ponttal, egy ezrelékkel esett a BUX. Az OTP és a Mol fél százalékos esést ért el, a Richter 0,6 százalékkal emelkedett. A nyertesek közé tartozik az Opus két százalékos emelkedéssel, a vesztesek közé a CIG Pannonia ugyanekkora süllyedéssel. A Magyar Telekom is 0,8 százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint a nap nagy részében alig változott, estére azonban kissé elgyengült, 1,2 forinttal feljebb ment az euró ára, 351,90-re. A nemesfémek kissé süllyednek, az olaj pedig szerény plusz mutat. Ez a hurrikánveszély miatt lehetne magasabb is. Nagyobb mértékben emelkedik az amerikai földgáz, 2,5 százalékkal .

Zuckerberg és a TikTok

A kínai TikTok bejelentette, hogy perelni készül az Amerikai Egyesült Államokat, amiért az kilátásba helyezte az alkalmazás betiltását. A Facebook közel négy százalékkal ment fel, miután az egyik amerikai lap megszellőztette, hogy Mark Zuckerberg elnök milyen sikeresen lobbizott az amerikai kormányzatnál. Elsősorban éppen a TikTokkal kapcsolatban. Egy másik megfogalmazásban viszont egyenesen őfűtötte az amerikai kormányzat félelmeit ebben az ügyben – írta a Marketwatch.com.

Emelkedett az Apple is annak ellenére, hogy az Epic Games ellene benyújtott keresetéhez a Microsoft is csatlakozott. A vesztesek közé tartozik a Tesla, a Zoom Video és a Novavax. A videó-szolgáltatónál nem várt leállás következett be, a vakcinagyártó pedig várhatóan késik majd saját termékének bemutatásával. A Tesla viszont valószínűleg csak túl sokat emelkedett már az utóbbi időben.

Milyen volt a jelentési szezon?

Drasztikus, de a vártnál kisebb volt a visszaesés a túlnyomórészt lezajlott második negyedéves gyorsjelentési szezonban itthon és a fejlett részvénypiacokon is – írja a KBC Equitas.

A koronavírus miatt most a szokásosnál is bizonytalanabb volt a szezon kimenetele, végül az amerikai nagyvállalatok jelentősen felülmúlták a várakozásokat. Igaz, így is drasztikus volt az éves szintű visszaesés. Az európai cégek esetében a csökkenés még súlyosabb volt, itthon a blue chipeknél pedig vegyes jelentéseket láthattunk. Az előrejelzés az év hátralévő részére is nehézkes, de az elemzők Amerikában és Európában is mérséklődő ütemű visszaesést várnak a harmadik és negyedik negyedévre, jövő évtől pedig visszatérhet a növekedés.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél