TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Víruskezelési optimizmusnak nevezi a mai európai tőzsdei emelkedést a sajtó, mert Amerikában új kezelési eljárást vezetnek be. De az oltóanyagok engedélyezésére is minél gyorsabb eljárásokat szorgalmaz Donald Trump. A Karib-tenger térségében hatalmas viharok közelednek, de ezek inkább csak szinten tudják tartani az olaj árát, emelni nem. A magyar eszközök alulteljesítők, a BUX és a forint is szolidan esik.

A hosszú hazai hétvége alatt jó maradt a hangulat a világ tőzsdéin, ez folytatódik ma is. Kontinensünkön szép pluszban vannak a tőzsdeindexek, a Stoxx 600 mutató 1,3 százalékkal emelkedik. Kiemelkedik a párizsi index 1,7 százalékos ugrása, a német mutató 1,4, a londoni 1,3 százalékkal van feljebb. Az amerikai határidős indexek is emelkedést jeleznek előre. Esés csak Isztambulban van, ott is csak az euróra átszámolva képzett indexek alapján – meg Budapesten.

A varsói tőzsde is elmarad az átlagtól, 0,4 százalékkal emelkedik a WIG-20, viszont a BUX süllyedése 0,2 százalékos. A hazai mutató egyébként pluszban kezdett. Az OTP és a Mol fél százalék körüli esést, a Richter hasonló emelkedést mutat. Három és fél százalékkal megy fel az Opus, miközben 2,4 százalékkal esik a CIG Pannónia.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé gyengült, 351,40 az euró, a dollár enyhe gyengülése mellett. A nemesfémek és az olaj is szerény, egy százalék alatti pluszban vannak.

Erősödik a második hullám?

A tőzsdéket főleg két ellentétes hatás éri. Az egyik, hogy a “második hullám” erősödni látszik Európában, Franciaországban például 4897 új Covid-19 esetet jelentettek vasárnap. Ez volt április közepe óta a legnagyobb egynapos emelkedés. Olaszországban is hosszú idő óta először jelentettek ezer fő fölött, vasárnap 1210 fő volt az adat. A járvány globális szinten nem csitul, a halottak száma meghaladta a 800 ezret. A gócpontok továbbra is az Egyesült Államok, Brazília, Mexikó és India.

A koronavírus-fertőzések száma Magyarországon is viszonylag magasan áll, legalábbis a nyári hónapokhoz képest. A horvátoknál tovább romlik a helyzet.

Oltás és kezelés

Ezzel szemben állnak a koronavírus kezelésére vonatkozó pozitív hírek, elsősorban az, amely szerint az USA-ban új kezelési módot engedélyeztek a súlyos betegek számára. (Lásd: Rendkívüli intézkedés az USA-ban, megkaphatják a gyógyultak vérét a koronavírusosok.) Emellett Donald Trump úgy tűnik, választási kampányának középpontjába helyezte az oltóanyag elkészítését. További nyomás alá helyezi a hatóságokat, hogy rendkívüli gyorsasággal engedélyezzék majd az oltóanyagokat.

A Bloomberg.com  megfogalmazása szerint Trump a gyorsítósávot szorgalmazza. Az AstraZeneca és a University of Oxford oltóanyagairól van szó elsősorban.

Játékos (Pixabay.com) Játékos (Pixabay.com)

Durvul az applikáció-háború

A Microsoft támogatja az Epic Games harcát az Apple-el – írta a Bloomberg. Az Epic játékfejlesztő hétfőn arra kéri a szövetségi bíróságot, hogy kényszerítse az Apple-t a Fortnite alkalmazás visszaállítására az App Store-ban. Akadályozza meg az iPhone gyártóját, hogy kizárja az Epic fejlesztőeszközeit, akadályozza, hogy kulcsfontosságú grafikai technológiát biztosítson más alkalmazásoknak. Az Epic leválasztása az Apple iOS és Mac fejlesztői eszközeil azt jelentené, hogy a társaság már nem terjesztheti az Unreal Engine néven ismert grafikus technológiát más fejlesztőknek. Az Xboxot gyártó Microsoft is ezt a konzolok, PC-k és mobil eszközök számára kifejlesztett játéktechnológiát használja. Az Epic szerint az Apple lépése az Unreal Engine-t jelentős hátrányba hozza.

Mi az a ródium?

Az olaj érdekes módon nem sok mindent csinál, ami azért furcsa, mert a Karib-tenger térségében komoly viharok közelednek. A tengeri olajtermelés fele állítólag már leállt, Texas és Florida Államok lakói pedig igen sűrűn pillantanak az égboltra, a Marco és a Laura hurrikánok irányába.

Egy kevésbé ismert befektetési termék, a ródium árfolyama új csúcsokra tör, már 12 490 dollár volt pénteken Londonban, a februári rekord 13 790 (kódja: RHOD-LON). A ródium egy kevésbé ismert nemesfém, a nyilvános tőkepiacon csak pár éve lehet hozzájutni ETF-ek formájában. Nagy részét Dél-Afrikában hozzák a felszínre. A palládiumhoz és a platinához hasonlóan nagy részét az autógyártásban használják fel. A termék likviditása a tőzsdén azonban nagyon alacsony.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél