BUX
35 303.10
-0.09%
-32.00
OTP
10 900.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 799.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
6 515.00
+0.54%
+35.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2019. június 24. 11:43

Az Irán elleni nem háború nem is úgy nem volt, ahogy nem állították? A G20-tanácskozástól áttörést várnak a héten, ez meglökhetné a tőzsdéket. A Konzum beolvad az Opusba, az MNB holnap ülésezik. Elszállt a bitcoin ára.

Pár tized százalékos mínuszban vannak az európai tőuzsdeindexek, hogy pontosan miért is, azt nehéz megmondani. Leginkább az lehet mögötte, hogy a G20-csúcs előtt sokan kivárnak, nem mernek vételi pozíciókat nyitni. De az Iránnal kapcsolatos fejlemények sem túl biztatóak, lehet, hogy a háború, hacsak a cyber-térben is, de már megkezdődött.

A BUX index 0,2 százalékos mínuszban van, főleg az OTP 0,9 százalékos esése húzza le. A nap nyertese eddig az AutoWallis, nyolc százalékkal ugrik. A forint gyengécske, 324,20 az euró ára. Kedden tartja következő kamatdöntő ülését az MNB

1. Szemeitek a G20-ra vessétek

E hét végén a G20 (a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország) tanácskozása lesz, Japánban. Ennek fő attrakciója az lehet, hogy az amerikai és a kínai vezetők leülnek beszélni, amitől sokan a megrekedt kereskedelmi tárgyalások felújítását várják. Ez óriási löketet adhatna a bizonytalankodó – bár így is magasan álló – tőzsdéknek. Kérdés, mi lesz, ha a várakozások nem igazolódnak be. Zuhanás?

2. Trump, Irán, háború

A Perzsa-öböl környékén továbbra is feszült a helyzet. A hétvégén az amerikai sajtó azt állította, hogy bár a légitámadást lefújták, az USA cyber-hadviselést kezdett Irán ellen rakétarendszereinek működésképtelenné tétele érdekében. Irán ezt el is ismerte, cyber-terrorizmusról beszélt, de azt állítja, az USA próbálkozásai sikertelenek voltak.

Sokan már úgy vélik, Trump valójánban azért fújta le a légitámadást csütörtökön este, mert az azt előkészítő cyber-hadviselés eredménytelennek bizonyult. Trump egyébként újabb gazdasági szankciókat is bejelentett.

3. Isztambulban nyerhetett az ellenzék

A török kormánypárt mindenből próbál előny kovácsolni, abból is, ha veszít. A demokrácia kifogástalanul működik Törökországban – közölték, miután az iszlamista AKP, illetve Erdogan elnök jelöltje egyértelműen alul maradt a legnépesebb török város vezetéséért folytatott harcban.

A polgármester-választást az AKP követelésére kellett megismételni, miután korábban nagyon szoros eredményt – és a vereségüket – mutatták a voksok. A török líra egy százalékkal erősödik, a török tőzsdeindex lírában pedig majdnem két százalékkal ugrik ma.

4. Visszakozik a Daimler

Az autóipari óriás eddig arra számított, hogy eredménye növekedni fog. Ám a dízel-botrány következményének költségei egyre nagyobbak, így lefelé korrigálta az előrejelzéseit. A részvény árfolyama 4,6 százalékos mínuszban van jelenleg.

5. Elszállt a bitcoin

Péntekről szombatra virradóra több mint 11 százalékkal ugrott meg a bitcoin árfolyama, átszelte a tízezer dolláros szintet, sőt a hétvégén átmenetileg elérte a 11 ezer dollárt is. Az okokról megoszlanak a vélemények, szerepet játszhatott a Facebook Libra nevű tervezett kriptodevizája körüli nagy felhajtás, a bitcoin közelmúltbeli technikai fejlesztései.

Mások intézményi befektetőket sejtenek mögötte. De lehet egyszerűen pszichológiai tényező, a FOMO jelenség is. (“Fear Of Missing Out”, félelem attól, hogy kimaradunk az emelkedésből.)

6. Konzum-vég

Beolvad a Konzum az Opusba, ma lesz az utolsó kereskedési nap a Konzum részvényeivel. Ezután július elsejétől fognak szerepelni a tőzsdén a fúzió után létrejött új vállalat részvényei – írja a KBC Equitas.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
hírlevél