BUX
35 784.88
-0.41%
-148.00
OTP
10 830.00
-0.82%
-90.00
MOL
1 859.00
-0.38%
-7.00
RICHTER
6 680.00
-0.22%
-15.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2019. június 24. 11:43

Az Irán elleni nem háború nem is úgy nem volt, ahogy nem állították? A G20-tanácskozástól áttörést várnak a héten, ez meglökhetné a tőzsdéket. A Konzum beolvad az Opusba, az MNB holnap ülésezik. Elszállt a bitcoin ára.

Pár tized százalékos mínuszban vannak az európai tőuzsdeindexek, hogy pontosan miért is, azt nehéz megmondani. Leginkább az lehet mögötte, hogy a G20-csúcs előtt sokan kivárnak, nem mernek vételi pozíciókat nyitni. De az Iránnal kapcsolatos fejlemények sem túl biztatóak, lehet, hogy a háború, hacsak a cyber-térben is, de már megkezdődött.

A BUX index 0,2 százalékos mínuszban van, főleg az OTP 0,9 százalékos esése húzza le. A nap nyertese eddig az AutoWallis, nyolc százalékkal ugrik. A forint gyengécske, 324,20 az euró ára. Kedden tartja következő kamatdöntő ülését az MNB

1. Szemeitek a G20-ra vessétek

E hét végén a G20 (a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország) tanácskozása lesz, Japánban. Ennek fő attrakciója az lehet, hogy az amerikai és a kínai vezetők leülnek beszélni, amitől sokan a megrekedt kereskedelmi tárgyalások felújítását várják. Ez óriási löketet adhatna a bizonytalankodó – bár így is magasan álló – tőzsdéknek. Kérdés, mi lesz, ha a várakozások nem igazolódnak be. Zuhanás?

2. Trump, Irán, háború

A Perzsa-öböl környékén továbbra is feszült a helyzet. A hétvégén az amerikai sajtó azt állította, hogy bár a légitámadást lefújták, az USA cyber-hadviselést kezdett Irán ellen rakétarendszereinek működésképtelenné tétele érdekében. Irán ezt el is ismerte, cyber-terrorizmusról beszélt, de azt állítja, az USA próbálkozásai sikertelenek voltak.

Sokan már úgy vélik, Trump valójánban azért fújta le a légitámadást csütörtökön este, mert az azt előkészítő cyber-hadviselés eredménytelennek bizonyult. Trump egyébként újabb gazdasági szankciókat is bejelentett.

3. Isztambulban nyerhetett az ellenzék

A török kormánypárt mindenből próbál előny kovácsolni, abból is, ha veszít. A demokrácia kifogástalanul működik Törökországban – közölték, miután az iszlamista AKP, illetve Erdogan elnök jelöltje egyértelműen alul maradt a legnépesebb török város vezetéséért folytatott harcban.

A polgármester-választást az AKP követelésére kellett megismételni, miután korábban nagyon szoros eredményt – és a vereségüket – mutatták a voksok. A török líra egy százalékkal erősödik, a török tőzsdeindex lírában pedig majdnem két százalékkal ugrik ma.

4. Visszakozik a Daimler

Az autóipari óriás eddig arra számított, hogy eredménye növekedni fog. Ám a dízel-botrány következményének költségei egyre nagyobbak, így lefelé korrigálta az előrejelzéseit. A részvény árfolyama 4,6 százalékos mínuszban van jelenleg.

5. Elszállt a bitcoin

Péntekről szombatra virradóra több mint 11 százalékkal ugrott meg a bitcoin árfolyama, átszelte a tízezer dolláros szintet, sőt a hétvégén átmenetileg elérte a 11 ezer dollárt is. Az okokról megoszlanak a vélemények, szerepet játszhatott a Facebook Libra nevű tervezett kriptodevizája körüli nagy felhajtás, a bitcoin közelmúltbeli technikai fejlesztései.

Mások intézményi befektetőket sejtenek mögötte. De lehet egyszerűen pszichológiai tényező, a FOMO jelenség is. (“Fear Of Missing Out”, félelem attól, hogy kimaradunk az emelkedésből.)

6. Konzum-vég

Beolvad a Konzum az Opusba, ma lesz az utolsó kereskedési nap a Konzum részvényeivel. Ezután július elsejétől fognak szerepelni a tőzsdén a fúzió után létrejött új vállalat részvényei – írja a KBC Equitas.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél