Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött az Irán elleni háború, de a cybertérben?

2019. június 23., 12:56

Az egyik neves amerikai lap úgy tudja, csütörtökön csak a légicsapásokat fújta le Donald Trump amerikai elnök. A rakétarendszerek, köztük légvédelmi egységek elleni számítógépes, azaz cybertámadást viszont nem. Ám az irániak is igen járatosak az informatikai hadviselésben.

A Washington Post információi szerint Donald Trump amerikai elnök engedélyezte az iráni rakétarendszerek elleni cyber-támadásokat. Az “ügyet jól ismerő forrásokra” hivatkozó írás szerint csak a hagyományos fegyverzettel végrehajtandó támadásokat fújta le csütörtökön éjszaka, a számítógépes támadásokat nem.

Ezek célja a különböző iráni rakétarendszerek, közöttük a légvédelmi rendszerek megbénítása informatika támadásokkal. Főleg a Forradalmi Gárda (angol rövidítéssel IRGC) egységeit támadták.

Hirdetés

A lap szerint hetek, ha nem hónapok óta dolgoztak ezek előkészítésén, és két olajszállító tanker nemrég történt megtámadása után a Pentagon a végrehajtásukra tett javaslatot. Míg a légicsapásokat az utolsó pillanatban lefújták csütörtökön, a cyber-támadást állítólag nem.

A komment az, hogy no komment

A lap megemlíti, hogy a számítógépes támadások nem okoznának kárt az emberéletekben, ellentétben a légicsapásokkal. Valószínűleg az emberéletek kímélése érdekében fújta le Trump elnök a csütörtöki légitámadást. (Erről tegnap itt írtunk részletesen.)

Azt is írják, hogy a Trump-adminisztráció szombaton figyelmeztette az amerikai iparvállalatok vezetőit, hogy Iránból kiinduló informatikai támadásokra lehet számítani. Az amerikai hatóságok hivatalosan nem kommentáltak semmit, csak a Pentagon jegyezte meg, hogy a cybertérben végzett műveleteket, azok tervezését sohasem szokták kommentálni.

Hekkelik a hajókat?

A lap a továbbiakban részletezi, hogy a “Cyper Command” (Cybercom) nevű, a számítógépes hadviseléssel foglalkozó katonai parancsnokságot önálló harci erőnek ismerték el májusban, növelve a jogköreit.

Az egységet állítólag már tavaly ősszel is bevetették az oroszok politikai befolyásolásra használt hacker-egységei, “internet-trolljai” ellen. A jelenlegi támadás Irán ellen azonban sokkal pusztítóbb volt. Az irániak cyber-egységei viszont már hónapok óta próbálják a Perzsa-öböl térségében haladó vagy állomásozó amerikai hajókat, haditengerészeti egységeket meghekkelni.

Újabb szankciókat vezettek be

A lap szerint az irániak is igen jártasak és aktívak a számítógépes hadviselésben. Egy 2012-es támadásban állítólag a Saudi Aramco szaúdi olajóriás 20 ezer számítógépében okoztak károkat. Az amerikai iparvállalatok ellen pedig már 2014-től növelték aktivitásukat.

A német Frankfurter Allgemeine hozzáteszi, hogy eközben Donald Trump elnök további, Irán elleni gazdasági szankciókat jelentett be. Ugyanakkor Mike Pompeo külügyminiszter az amerikaiak tárgyaláskészségét hangsúlyozta.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?