Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Minden várakozást felülmúló eredményt tett közzé az OTP csütörtökön. A kockázati költségek csökkentek, sokat nyertek az állampapírokon, egy adópajzs-hatás miatt sokkal kevesebb társasági adót kellett befizetni. 13 milliárdot vitt el az állam az egyszeri adóbefizetéssel, egyre több a bedőlt vagy bedőlni készülő hitel.

A második negyedév

Akkor ez most luxusprofit?Tényleg annyira elképesztő nyereségeket értek el a bankok a korábbi években, ahogy azt sokan hangoztatják? Mekkora a tisztességes nyereség tulajdonképpen? Hogyan kerestek más híres cégek? Hogyan volt ez más országokban? Egy kis időutazás >>

2013 második negyedévének korrigált adózott eredménye 52,3 milliárd forint volt (+28% az előző negyedévhez képest). A jelentős javulás döntően a 65%-kal alacsonyabb társasági adóterhelésnek köszönhető, a korrigált adózás előtti eredmény ugyanis gyakorlatilag megegyezik az előző negyedévivel. A működési eredmény 2%-kal javult.

A nettó kamateredmény 2%-kal visszaesett, a nettó díj- és jutalékeredmény, valamint az egyéb nem kamatjellegű bevétel 19, illetve 30%-kal javult. A működési költségek 5%-kal nőttek, a kockázati költségek pedig 8%-kal emelkedtek az előző negyedévhez képest.

Az első félév

Az OTP bankcsoport 2013 első félévében 93,1 milliárd forintos korrigált adózott eredményt ért el, mely 15%-kal magasabb a bázisidőszakénál. Az adózás előtti eredmény ennél nagyobb, 20%-os javulást mutat. 2013. első hat havi működési eredménye 227 milliárd forint volt (+1% a tavalyi évhez képest), ezen belül valamennyi bevételsor javulást mutat.

A nettó kamateredmény 2%-kal, a nettó jutalékok 9%-kal, míg az egyéb bevételek 16%-kal haladták meg az előző év hasonló időszakát. Ugyanezen időszak alatt a működési költségek 7%-kal emelkedtek, a kockázati költségek viszont ugyanilyen mértékben mérséklődtek.

Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese is tart előadást a Privátbankár.hu szeptember 18-i Növekedés 2013 című konferenciáján, amelyen a a nemzetközi tudományos élet, a kormányzat és a sikeres magyar nagyvállalatok képviselői beszélnek arról, hogyan látják a magyar gazdaság kilátásait. További részletek >>

 

13,2 milliárd volt az egyszeri adóbefizetés

A bankcsoport első féléves számviteli adózott eredménye 51,8 milliárd forint volt, ami 4%-kal elmarad a bázisidőszaktól. Ennek oka, hogy az első negyedévben jelentős korrekciós tételként jelentkező pénzintézeti különadót (adózás után 29,2 milliárd forint) követően a bank a második negyedévben számolta el azt a központi költségvetés felé teljesítendő egyszeri befizetést, melyet a kormányzat a tervezettnél alacsonyabb pénzügyi tranzakciós illeték bevételek miatt rótt ki. Ennek társasági adó utáni negatív eredményhatása 13,2 milliárd forint volt. Ennek ellenére a bankcsoport második negyedéves számviteli eredménye 40,6 milliárd forint volt, ami több mint három és félszerese az előző negyedévinek.

Szépen teljesít a bolgár leány, gyengén az orosz és az ukrán

Rossz hír, hogy a hitelportfólió romlása folytatódott, a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 19,9%-ról 20,8%-ra nőtt.

A konszolidált korrigált adózott eredményen belül jelentősen visszaesett a külföldi leánybankok részesedése: A meghatározó leánybankok közül a DSK negyedéves eredménye tovább javult, közel 11 milliárd forintra. Ezzel szemben mind az orosz-, mind pedig az ukrán operáció eredménye jelentősen visszaesett.

Mi volt itthon?

Több hitel a magyar vállalatoknakA hitelportfólió a vállalati hitelek kivételével minden szegmensben csökkent. Ugyanakkor a magyar vállalatoknak nyújtott hitelek állománya az OTP Banknál tovább emelkedett, míg a magyar hitelintézeti rendszer OTP nélkül számított állománya csökkent. Ennek következtében az OTP Bank piaci részesedése a magyar vállalatoknak nyújtott hitelek állományában 11,1%-ra nőtt.

Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója nemrég azt mondta: az OTP legalább 40 százalékra kívánja növelni piaci részesedését középtávon az agrárfinanszírozásban - részletek >>

A magyarországi tevékenység során realizált második negyedévi 37,8 milliárd forintos adózott eredmény 73%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. A javulásban lényeges hatása volt az effektív adóterhelés csökkenésének, mely a leánybanki befektetések átértékelése által okozott adópajzs hatása. A működési eredmény is javult azonban 10%-kal, a bevételeken belül a nettó kamateredmény, a marzshoz hasonlóan stabil maradt.

A csoport magyarországi alaptevékenysége 2013 első félévében 59,7 milliárd forintos adózott eredményt ért el bankadó és tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés nélkül. A 27%-kal magasabb profit elsősorban a felére csökkenő kockázati költségeknek köszönhető, a működési eredmény ugyanis 10%-kal elmaradt a bázisidőszakétól. A némileg visszaeső bevételeken belül a gyengébb nettó kamateredményt (-8%) nagyrészt ellensúlyozta a nem kamatjellegű bevételek állampapír árfolyameredményből származó növekedése (+70%). A féléves működési költségek 6%-kal emelkedtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Friss
hírlevél