BUX
35 948.53
+1.47%
+521.00
OTP
10 440.00
+0.58%
+60.00
MOL
1 837.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 145.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
382.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 27. 11:50

A tegnapi rekord után korrigált kicsit a forint, ám a következő napok kiemelt fontossággal bírnak számára a brókercégek szerint. Ha megint elesik a 337-es szint, lehet, hogy meg sem áll 340-ig az euró. A tőzsdéken tart a kereskedelmi optimizmus. Bejelentést tett a Richter és a Duna House. Öt fontos hír a tőzsdenaphoz.

Ma megint jó napjuk lehet a tőzsdéknek, az amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés kilátásai tovább javultak a hírek alapján. Az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak. A Stoxx 600 nyugat-európai index mintegy négy és fél éve nem látott szintre emelkedett. (Második grafikon.)

A főbb amerikai indexek határidős árai is két-három ezrelékes pluszt mutatnak a hivatalos kereskedés kezdete előtti órákban. A BUX index is szerény pluszban áll, a Mol egy százalék körüli emelkedése húzza fel. Az OTP és a Richter szerény süllyedést mutat.

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Megnyugodott a forint

A kedd reggeli 337 forintos új euróárfolyam-csúcs után később megnyugodott a forint árfolyama, azóta 336 körül ingadozik. Ám kritikus napok előtt áll a forint az Erste Befektetési Zrt. szerint. “Tegnap már ott volt a kés a forint torkán, azonban egy nagyobb napon belüli fordulat segített elkerülni a komolyabb gyengülést… Ha kitartana ez a fordulat és a következő napokban is erősödni tudna a magyar fizetőeszköz, akkor egy fals kitörést láthatnánk a grafikonon, ami nagyobb ellenirányú mozgásra, azaz forinterősödésre utalhat. Ha ez nem következik be, és ismét elindulunk 337 felé, akkor viszont komolyabb tér nyílik meg a további gyengülésre” – írta a cég.

Az euró/forint három hónapja (Tradingview.com)

A 336,77-es szint továbbra is ellenállást képez, amely egy korábbi emelkedő hullámra mért 161,8 százalékos Fibo-szint. De fordulatra utaló jelzéseket továbbra sem láthatunk, így folytatódhat a forintgyengülés – írta az Equilor Befektetési hírlevele. “Az RSI indikátor alapján még bőven van tér felfelé, az említett Fibo-szint szignifikáns áttörése esetén akár a trendcsatorna felső trendvonala is megcélozható lehet” – írják. Ellenállás még szerintük a 337,07-es tegnapi rekord és a 340,70 forintos euró.

2. Trump hírei, vámok és lakáspiac

Tegnap az USA-ban jó lakáspiaci adat érkezett, és Donald Trump elnök is pozitívan nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról, szerinte közel a megállapodás. “A végső stádiumba érkeztek a tárgyalások és minden jól halad… az Egyesült Államok fog vele jobban járni, mert jelenleg minden előny Kínánál van és ezen változtatni szeretne” – írja az Equilor reggeli hírlevele. A tárgyalásokat megnehezítette, hogy az amerikai kongresszus elfogadott egy, a hongkongi demokráciát támogató deklarációt.

Az EuroStoxx 600 európai uniós részvényindex (Tradingview.com)

Amennyiben az elnök is elfogadná a deklarációt, az tovább nehezíthetné a tárgyalásokat. Ezeket pedig szerencsés lenne december 15 előtt lezárni, hiszen akkor élesedne egy újabb vám. “Ha addig nem állapodnak meg, akkor Trumpnak kell dönteni arról, hogy bevezeti e a bejelentett 15 százalékos vámot további 160 milliárd dollár értékű kínai árura” – írta a brókercég.

3. Itt a Duna House-jelentés

Este közzétette gyorsjelentését a Duna House. “A tisztított core üzemi eredmény 342 millió forintot tett ki, 9 százalékkal meghaladva a tavalyi év harmadik negyedévét. Az év első kilenc hónapja során a csoport összesen 888 millió forint tisztított core üzemi eredményt ért el, 25 százalékkal meghaladva a megelőző évet” – írják. A csoport konszolidált üzemi eredménye viszont hét százalékkal 344 millió forintra, adózott eredménye pedig 14 százalékkal 253 millióra csökkent.

“Az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban az LTP termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető” – tették hozzá. A részvény a tőzsdén fél százalékos pluszban van.

4. Új gyógyszert vezetett be a Richter partnere

A Richter bejelentette, hogy licencpartnere, a Mochida Pharmaceutical “bevezette a japán piacra a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG által kifejlesztett bioszimiláris teriparatide készítményt. A bevezetésre azt követően került sor, hogy szeptemberben a Mochida forgalomba hozatali engedélyt kapott a termékre.”

Emlékeztetnek rá, hogy 2017 januárjában az Európai Bizottság már jóváhagyta a “bioszimiláris teriparatide, a Terrosa” forgalomba hozatali kérelmét, és 2019. augusztus második felében bevezették Európában. “A hír enyhén pozitívnak tekinthető” – írta a KBC Equitas reggeli összefoglalója.

“A hír ugyan pozitív, de pénzügyileg nem tűnik túl jelentősnek. Ugyanis a Teripartid hatóanyag tartalmú gyógyszer egy csontritkulás gyógyítására szolgáló, hormonpótló készítmény, de az értékesítési potenciálja limitált. Így nem várunk a lépéstől számottevő eredményhatást a Richter esetében” – írta az Erste Befeketési Zrt.

5. Erősebb pozícióba került a HP

A vártnál jobb eredménnyel rukkolt elő a HP Inc. a tudósítások szerint, amely a Xerox ellenséges jellegű felvásárlási ajánlata miatt különösen érdekes. A menedzsment ugyanis messze túl alacsonynak tartja az ajánlott árat. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
hírlevél