BUX
35 850.36
-0.23%
-82.00
OTP
10 850.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 690.00
-0.07%
-5.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2019. november 27. 11:50

A tegnapi rekord után korrigált kicsit a forint, ám a következő napok kiemelt fontossággal bírnak számára a brókercégek szerint. Ha megint elesik a 337-es szint, lehet, hogy meg sem áll 340-ig az euró. A tőzsdéken tart a kereskedelmi optimizmus. Bejelentést tett a Richter és a Duna House. Öt fontos hír a tőzsdenaphoz.

Ma megint jó napjuk lehet a tőzsdéknek, az amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés kilátásai tovább javultak a hírek alapján. Az európai indexek fél százalék körüli pluszban vannak. A Stoxx 600 nyugat-európai index mintegy négy és fél éve nem látott szintre emelkedett. (Második grafikon.)

A főbb amerikai indexek határidős árai is két-három ezrelékes pluszt mutatnak a hivatalos kereskedés kezdete előtti órákban. A BUX index is szerény pluszban áll, a Mol egy százalék körüli emelkedése húzza fel. Az OTP és a Richter szerény süllyedést mutat.

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Megnyugodott a forint

A kedd reggeli 337 forintos új euróárfolyam-csúcs után később megnyugodott a forint árfolyama, azóta 336 körül ingadozik. Ám kritikus napok előtt áll a forint az Erste Befektetési Zrt. szerint. “Tegnap már ott volt a kés a forint torkán, azonban egy nagyobb napon belüli fordulat segített elkerülni a komolyabb gyengülést… Ha kitartana ez a fordulat és a következő napokban is erősödni tudna a magyar fizetőeszköz, akkor egy fals kitörést láthatnánk a grafikonon, ami nagyobb ellenirányú mozgásra, azaz forinterősödésre utalhat. Ha ez nem következik be, és ismét elindulunk 337 felé, akkor viszont komolyabb tér nyílik meg a további gyengülésre” – írta a cég.

Az euró/forint három hónapja (Tradingview.com)

A 336,77-es szint továbbra is ellenállást képez, amely egy korábbi emelkedő hullámra mért 161,8 százalékos Fibo-szint. De fordulatra utaló jelzéseket továbbra sem láthatunk, így folytatódhat a forintgyengülés – írta az Equilor Befektetési hírlevele. “Az RSI indikátor alapján még bőven van tér felfelé, az említett Fibo-szint szignifikáns áttörése esetén akár a trendcsatorna felső trendvonala is megcélozható lehet” – írják. Ellenállás még szerintük a 337,07-es tegnapi rekord és a 340,70 forintos euró.

2. Trump hírei, vámok és lakáspiac

Tegnap az USA-ban jó lakáspiaci adat érkezett, és Donald Trump elnök is pozitívan nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról, szerinte közel a megállapodás. “A végső stádiumba érkeztek a tárgyalások és minden jól halad… az Egyesült Államok fog vele jobban járni, mert jelenleg minden előny Kínánál van és ezen változtatni szeretne” – írja az Equilor reggeli hírlevele. A tárgyalásokat megnehezítette, hogy az amerikai kongresszus elfogadott egy, a hongkongi demokráciát támogató deklarációt.

Az EuroStoxx 600 európai uniós részvényindex (Tradingview.com)

Amennyiben az elnök is elfogadná a deklarációt, az tovább nehezíthetné a tárgyalásokat. Ezeket pedig szerencsés lenne december 15 előtt lezárni, hiszen akkor élesedne egy újabb vám. “Ha addig nem állapodnak meg, akkor Trumpnak kell dönteni arról, hogy bevezeti e a bejelentett 15 százalékos vámot további 160 milliárd dollár értékű kínai árura” – írta a brókercég.

3. Itt a Duna House-jelentés

Este közzétette gyorsjelentését a Duna House. “A tisztított core üzemi eredmény 342 millió forintot tett ki, 9 százalékkal meghaladva a tavalyi év harmadik negyedévét. Az év első kilenc hónapja során a csoport összesen 888 millió forint tisztított core üzemi eredményt ért el, 25 százalékkal meghaladva a megelőző évet” – írják. A csoport konszolidált üzemi eredménye viszont hét százalékkal 344 millió forintra, adózott eredménye pedig 14 százalékkal 253 millióra csökkent.

“Az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban az LTP termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető” – tették hozzá. A részvény a tőzsdén fél százalékos pluszban van.

4. Új gyógyszert vezetett be a Richter partnere

A Richter bejelentette, hogy licencpartnere, a Mochida Pharmaceutical “bevezette a japán piacra a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG által kifejlesztett bioszimiláris teriparatide készítményt. A bevezetésre azt követően került sor, hogy szeptemberben a Mochida forgalomba hozatali engedélyt kapott a termékre.”

Emlékeztetnek rá, hogy 2017 januárjában az Európai Bizottság már jóváhagyta a “bioszimiláris teriparatide, a Terrosa” forgalomba hozatali kérelmét, és 2019. augusztus második felében bevezették Európában. “A hír enyhén pozitívnak tekinthető” – írta a KBC Equitas reggeli összefoglalója.

“A hír ugyan pozitív, de pénzügyileg nem tűnik túl jelentősnek. Ugyanis a Teripartid hatóanyag tartalmú gyógyszer egy csontritkulás gyógyítására szolgáló, hormonpótló készítmény, de az értékesítési potenciálja limitált. Így nem várunk a lépéstől számottevő eredményhatást a Richter esetében” – írta az Erste Befeketési Zrt.

5. Erősebb pozícióba került a HP

A vártnál jobb eredménnyel rukkolt elő a HP Inc. a tudósítások szerint, amely a Xerox ellenséges jellegű felvásárlási ajánlata miatt különösen érdekes. A menedzsment ugyanis messze túl alacsonynak tartja az ajánlott árat. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél