Hirdetés

Egymást veszik a nagy cégek, megvan az új BUX-rekord

Eidenpenz József, 2019. november 25., 19:10

Nagyon jó napjuk van megint a tőzsdéknek, dőlnek a rekordok, itthon is. A kínaiak ugyanis engedékenyebbnek és optimistának bizonyultak a kereskedelmi vitában. A másik fő téma a vállalatfelvásárlásoké, legalább három nagy tranzakció van folyamatban.

A hétvégén a vezető kínai lap, a Global Times megszellőztette, hogy a kereskedelmi tárgyalások jól haladnak és közel a megegyezés. Az is kiderült, hogy Kína hajlandó engedményekre a szellemi jogok védelme területén. Ez az amerikaiak egyik legfontosabb követelése.

Ennek eredménye lett, hogy a német index 0,6, a francia 0,5, a brit 1,1 százalékkal ment fel zárásig. Az USA-ban pedig leginkább a Nasdaq technológiai index száguld, 1,2 százalékkal ugrott meg, a chipgyárak viszik a prímet (Nvidia, AMD, Micron). Dőlnek az indexrekordok a tengerentúlon.

De itthon a BUX indexnek is sikerült új csúcsra jutnia, 0,5 százalékos emelkedés után 44 300 fölé ért. Az OTP 14 300, a Mol 3000, a Richter 6000 felett végzett egy kicsivel. A forint viszont gyengült, nap közben 335,40 volt az euró, most 335,80. Nem messze az eddigi történelmi csúcstól (336,50 körül).

Hirdetés

További árfolyamok itt láthatók

Ötezer milliárd dollár sorsa

Ami még az amerikai részvénypiacokat mozgatta most, az az M&A aktivitás volt, vagyis az egyesülések és felvásárlások (mergers and aquisitions). A Charles Schwab beleegyezett, hogy felvásárolja a TD Ameritrade nevű konkurensét egy 26 milliárd dollár értékű részvénycsere-tranzakció keretében.

Ezzel egy olyan gigász jön létre, amely az olcsó diszkont lakossági brókercégek piacát forgathatja fel komolyan, nagy nyomás alá helyezve a kisebb szereplőket. Az új cég ötezer milliárd dollárnyi ügyfélállományt kezel majd.

Gyilkos árverseny

A diszkont brókercégek piaca már amúgy is nagy nehézségekkel küzd olyan új, fürge startupok miatt, amelyek teljesen kiiktatták a jutalékokat. (Például a Robin Hood-alkalmazás.) Persze főleg azért, hogy piaci részesedéshez jussanak. A gyilkos árversenyben nemrég a Charles Schwab is hasonló lépést határozott el – írta a Reuters.

A TD Ameritrade 6,5 százalékos pluszban van, de a vevő Charles Schwab is több mint egy százalékkal emelkedik.

A Charles Schwab (SCHW) és a TD Ameritrade (AMTD) árfolyama, valamint az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)
A Charles Schwab (SCHW) és a TD Ameritrade (AMTD) árfolyama, valamint az S&P 500 részvényindex (SPX) (Tradingview.com)

Kilőtt az arák ára

A másik ma bejelentett felvásárlási üzlet az LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) döntése, hogy 16,2 milliárd dollárért felvásárolja az amerikai ékszeripari Tiffany & Co.-t. Itt is a felvásárlási célpont ára ugrott meg jobban, a Tiffany hat százalékkal 133 dollárra lőtt ki. Nem csoda, hiszen a vevő 135 dollárt kínált a papírok darabjáért a Marketwatch szerint.

De a legkacifántosabb történet a HP Inc. (HPQ) részvényeire tett Xerox-ajánlat. Itt ugyanis a felvásárlási célpont menedzsmentje ellenáll a vevőnek, egy ajánlatot már elutasított. A mai hír szerint pedig újabb ajánlatot utasítottak vissza, megtagadták, hogy megmutassák a könyvelésüket a vevőnek.

A kicsi vinné a nagyot

Ilyenkor, ha a vevőjelölt vezetése ellenáll, ellenséges felvásárlásról beszélónk. A Financial Times szerint a HP vezetése mélyen értéken alulinak tartja a Xerox 22 dolláros ajánlatát. Nem akarják megnyitni a könyveket a “due diligence” (egyfajta átvilágítás) számára, nem akarnak nem publikus információkat kiadni, mert a Xerox konkurensnek számít.

A két cég korábban sikertelen tárgyalásokat folytatott egy lehetséges egyesülésről. A HP részvénye húsz dollár körül jár (javítva).

Érdekesség még, hogy a Xerox jóval kisebb, mint a HP: a vevőjelölt tőzsdei kapitalizációja (a részvényeinek összértéke piaci áron) csak 8,4 milliárd dollár, a prédáé vagy aráé majdnem 30 milliárd. Ám a Xerox tele van készpénzzel egy Fujifilm-érdekeltség 2,3 milliárd dollárért történt eladása után.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból

Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból

A zágrábi Nacional exkluzív értesülései szerint Zoran Milanović elnökké választását követően fordulat következhet be a horvát kormány és a MOL közötti vitában. A horvát hetilap szerint az orosz Rosznyefty a horvát állam élén történt személyi változást arra szeretné kihasználni, hogy átvegye az INÁ-t a MOL-tól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?