<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kriptodevizák a 2020 végi, 2021-es bikapiac után nagyot zuhantak, a szektort botrányok sorozata rázta meg, és sokan hátat fordítottak neki. De már látszik némi konszolidáció, és a vállalkozók tovább fejlesztenek, maradtak rajongók is és az ágazat távolról sem tűnt el. Mi várható az idén, merre tart ez az iparág? Ezt a kérdést járták körül főszerkesztőnk, Csabai Károly és Eidenpenz József szakíró a legújabb podcastunkban.

Szörnyű évük volt a kriptodevizáknak, a szektort botrányok sorozata rázta meg, a fontosabb érmék pedig elveszítették az értéküknek mintegy háromnegyedét. Azután valamennyire stabilizálódtak az árfolyamok az év végére, ez év elejére, de így is nagy kérdés, hogy hogyan tovább.

A fontosabb kriptodeviza-piaci trendek között egészen biztosan ott lesz, hogy a csőd- és botránysorozat nyomán a hatóságok és a törvényhozók megpróbálják majd nagy erőkkel szabályozni ezt a szektort. A befektetők oldaláról pedig felmerül az igény a biztonságosabb kriptodeviza-tárolásra, a szektor intézményei közötti okosabb választásra, az elemzésre, a tanulásra.

Jól használható blokklánc-alkalmazások kellenek

Szintén fontos tendencia, hogy a kriptodeviza-vállalkozók, programozók egyre inkább próbálnak olyan blokkláncalapú megoldásokat találni, olyan szoftvereket készíteni, amelyek a gyakorlatban jól használhatók. Legyen szó online játékról, szórakozásról, szerencsejátékról, adattárolásról vagy pénzátutalásokról, itt az ideje, hogy különösebb informatikai képzettség nélkül is tudja valaki használni ezeket.

A bitcoin rövid története (egy népszerű mém alapján).
A bitcoin rövid története (egy népszerű mém alapján).

Befektetői oldalról a kriptodevizapiac iszonyúan bonyolult és sokrétű lett, új és új megoldások keletkeznek szinte minden nap, amelyek egymásra is hatnak, egymást másolják, egymást javítják és szárnyalják túl. Az egész egy dzsungelhez és egy bonyolult evolúciós folyamathoz hasonlít. Emlékeztet az 1990-es évek végén kibontakozott internetmániához (dotkom-lufihoz), vagy akár a 19. századi amerikai részvénykibocsátási és vasútépítési lázhoz.

Csak akkor akarnak venni, amikor drága

Arra a kérdésre, hogy a kisbefektetőknek érdemes-e ezt a szektort ajánlani, és ha igen, milyen hányadban, nagyon nehéz válaszolni. Ilyeneket eleve csak akkor szoktak kérdezni, amikor minden árfolyam felfelé megy, akkor pedig már többnyire késő, minden drága, túlságosan veszélyes vásárlásokba kezdeni.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Amikor pedig az árfolyamok alacsonyan vannak, mint 2022 végén, akkor senki sem akar vásárolni. (Egy karikatúrán két eladó van, az egyik 16 ezer dollárért, a másik 56 ezer dollárért árulja a bitcoint. A 16 ezres áron senki sem akar venni, az 56 ezresért sorban állnak.) Még a legnagyobb fanatikusok és kriptodeviza-piaci guruk is csak azt tudják, hogy lesz még egyszer fellendülés, de azt nem igazán meri senki sem megjósolni, hogy mikor, és mekkora.

Új szakmák keletkeznek a szemünk előtt

A kriptodevizákkal nemcsak új befektetési szektor és informatikai technológia született, hanem új tudományágak is kezdenek körülötte kirajzolódni, új foglalkozások keletkeznek. Ilyen szaktudás a kriptodevizák biztonságos tárolásának, továbbításának és átörökítésének a tudománya, a különböző kriptodeviza-projektek elemzése és értékelése, vagy a blokkláncok hatalmas mennyiségű adathalmazából történő adatbányászat, kimutatáskészítés.

Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott legfrissebb Klasszis podcast adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly és Eidenpenz József szakíró.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

A beszélgetést január 12-én, csütörtökön délután rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastot?

A podcastot a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10700 10535 10800 +1,28% 10685 10700 6 379 678 215 Ft 2023-02-07 16:02:23
MOL 2702 2680 2736 +0,75% 2700 2704 1 113 716 182 Ft 2023-02-07 16:02:33
MTELEKOM 370 368 375 -0,13% 370 370 46 306 156 Ft 2023-02-07 15:50:49
RICHTER 8020 7990 8110 -0,62% 8010 8020 1 631 716 800 Ft 2023-02-07 16:02:14
OPUS 130 128 131 +0,15% 129 130 5 672 347 Ft 2023-02-07 13:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Alszanak a tőzsdei gázkereskedők?
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:39
Az energiahordozó árában nincs jelentős elmozdulás sem a hétfői záróárhoz, sem az elmúlt két hét áraihoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG