BUX
36 092.83
-0.36%
-130.00
OTP
10 830.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 856.00
-0.22%
-4.00
RICHTER
6 850.00
-0.65%
-45.00
MTELEKOM
386.00
+1.45%
+5.00
 
2020. április 21. 06:27

Az árak közel 6 százalékos növekedése mellett a londoni tőzsdén kívüli piac volumene az év első három hónapjában 4320 milliárd dollárt ért el, ami 44 százalékkal magasabb érték az előző negyedévinél.

2020 első negyedévének végén a sárga nemesfém ára a világ legnagyobb piacán, Londonban 5,8 százalékkal volt magasabb, 1608,95 dollár, mint január 1-jén. Ugyanezen idő alatt a vezető tőzsdeindexek nagyot zuhantak, az S&P 500-as értéke ötödével, a FTSE-100 és a DAX több mint negyedével, míg a Hang Seng 17 százalékot meghaladóan esett.

A londoni tőzsdén kívüli (otc) aranypiac forgalma nagyot emelkedett – derül ki a London Bullion Market Association (LBMA) adataiból, amelyet a Conclude Befektetési Zrt. dolgozott fel. Januárban – 22 nap alatt – 850 millió uncia cserélt gazdát, 1320 milliárd dollár értékben. Mennyiségben ugyanennyi fogyott februárban is, ám két nappal kevesebb idő alatt, miközben az áremelkedés hatására a tranzakciók összértéke 1370 milliárd dollárt ért el. A március viszont kiugró adásvételt hozott – abban a hónapban kezdett tombolni világszerte a koronavírus-járvány –, 22 nap alatt 1037 millió uncia forgott, 1630 milliárd dollár ellenében.

Kiugróan nőtt az adásvétele Kiugróan nőtt az adásvétele

Összességében az idei első negyedévben 2736,7 millió uncia került új kezekbe, a forgalom pedig 4320 milliárd dollárra rúgott. Figyelemreméltó, hogy az utolsó „békenegyedévben”, 2019 októbere és decembere között, 64 nap alatt 2000 millió uncia cserélt gazdát, közel 3 ezer milliárd dollárért.

Az arany első negyedévi drágulása alatt szélsőséges áringadozásokra is sor került. A legnagyobbra március 6-17. között, amely időszak nyolc kereskedési napja alatt a sárga nemesfém jegyzése 12,7 százalékkal, 1687 dollárról 1472,35 dollárra esett, mielőtt elindult felfelé. Ez annak tudható be, hogy a befektetők az aranyaik eladásán realizált árfolyamnyereségből kompenzálják a többi eszközön elszenvedett veszteségeiket. A március közepi lokális mélypontot követően aztán az arany az általános pénz- és tőkepiaci bizonytalanság hatására kilőtt, 17 éve nem látott magas szintre jutott, annak ellenére, hogy egy évtizede nem volt ilyen volatilis az árfolyama.

Az idei első negyedévi kereskedési adatok alapján az LBMA aktualizálta az arany likviditását boncolgató tanulmányát. Ennek végkövetkeztetése, hogy a sárga nemesfém továbbra is vonzó, az felülteljesíti még a kiváló minőségű likvid eszközöket is. Valamennyi mérőszám visszaigazolja az arany évszázadok óta betöltött menedékeszköz-szerepét, s azt, hogy a sárga nemesfém a problémás időkben is megőrzi az értékét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél