BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 20. 11:05

Most kiderült, hogy indokolt volt a Waberer’s részvényeinek hatalmas értékvesztése: a cég masszívan veszteséges lett. Az Opus és Konzum papírok másfél éves mélyponton a közelgő egyesülés előtt, drágán adott el saját részvényt a 4iG. Továbbra is bivalyerős a forint.

A tőzsdén tavalyelőtt 5100 forinton debütált Waberer’s részvények az elmúlt évben szakadatlanul estek, a részvény az indulóár kétharmadát vesztette el. Ez meglepőnek tűnt, de most úgy tűnik, megvan a fundamentális ok. A bevezetéskor még jól működő, nyereséges cég immár veszteséget termel, a most megjelent negyedéves jelentés szerint nem is kicsit.

Waberer's a tőzsdére vezetés óta

A cég számára a piacvesztés és a költségek megemelkedése voltak a legkedvezőtlenebb tényezők, ezért a továbblépéshez a flotta csökkentését tervezik, vagyis a cég nem növekedéssel, hanem éppen ellenkezőleg, kapacitásának visszafogásával próbál stabilizálódni.

A cég árbevétele ugyan 8,5 százalékkal 186 millió euróra nőtt, a cég mégis 11 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a negyedévben, jóllehet ennek bő felét egyszeri tételek adták. A céget múlt hónaptól új vezérigazgató, Robert Ziegler irányítja, célja a cég strukturális átalakítása és nyereségtermelő képességének helyreállítása. A részvény árfolyama ma 2,5 százalékkal csökken 1640 forintig.

Az egyesülés előtt álló Opus és Konzum tartósan gyengélkednek, a legalacsonyabb áron vannak azóta, hogy 2017-ben üstökösként emelkedtek sokszorosukra, miután Mészáros Lőrinc megjelent befektetőként és hatalmas vagyont hozott a cégekbe. Nem tudni, miért az áresés, lehet, hogy a befektetők nem bíznak abban, hogy az egyesült cég papírjai többet fognak érni, mint most a kettő külön.

Az Opus ma 401 forint, ami a fele korábbi legmagasabb, 800 forintos árának, a Konzum 201 forint, itt 360 forint volt a csúcs a tavalyi parlamenti választások után.

Opus

12 százalékkal zuhan 4400 forintig az elmúlt időszak sztárpapírja, a legújabb Mészáros-részvény, miután a cég bejelentette, hogy a tegnapi magas áron sajátrészvényeket értékesített.

A nagy emelkedés után megpihent a Mol és az OTP, a Richter és a Telekom viszont mértékben csökkennek 5270 illetve 463 forintig.

Az európai piacokon a német DAX gyengélkedik, de ezt szinte kizárólag a Bayer gyógyszergyár 12 százalékos zuhanása okozza, miután egy termékével kapcsolatban kifogások merültek fel Amerikában, és az ügyben vizsgálódnak most a hatóságok.

A forint folytatja napok óta tartó erősödését: 312,80 az euróhoz képest, ez újabb tetőpont tavaly május óta.

Euró/forint, egy évRészvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél