6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Masszívan jó a hangulat tőzsdéken, az USA-ban rekordok dőlnek, aminek legalább három fő oka van. A BUX nagyjából az európai átlagot hozta, miközben Varsó felülteljesített. A forint viszony gyenge, és nagyot zuhant az amerikai földgáz. Még gyorsabban szeretnél felfuttatni elektromosautó-gyártását a BMW. Újabb oltóanyag jutott el a 3. fázisú kísérletekig.

Legalább három olyan jó hír volt a hétvégén, ami megalapozta a mai szép tőzsdei emelkedést. Donald Trump amerikai elnök végre aláírta a gazdaságsegítő csomagról szóló törvényt, megegyeztek a felek a Brexit kereskedelmi részleteiről, és megkezdődtek az oltások Európa-szerte a koronavírus ellen.

A német DAX másfél százalékos, a francia mutató 1,2 százalékos pluszban végzett, London azonban csak 0,1 százalékkal ment t fel. A főbb amerikai indexek 0,5–1,0 százalék közötti pluszban vannak, amivel új történelmi csúcsokra értek. Varsóban 2,5 százalékos, Budapesten 0,8 százalékos volt az indexemelkedés.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A pesti tőzsdét az OTP húzta vissza, amely a nap elején jóval feljebb is volt, de végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. A Mol két és fél, a Richter 0,2, százalékkal emelkedett, a Magyar Telekom stagnált. A Rába öt és fél, a Wáberer’s 12, a Masterplast 22 százalék körüli drágulást produkált. A forint viszont határozottan gyengült ma, 264,30-ig ment az euró, ami 2m5 forinttal magasabb a múlt heti zárónál.

Gyorsítaná az elektromosautó-offenzívát a BMW

A 2021-2023 as években az eddig tervezettnél negyedmillióval több elektromos autót szeretne előállítani a BMW-csoport – mondta a konszern főnöke, Oliver Zipse az Augsburger Allgemeine című lapnak. Ez azt eredményezné, hogy az összes eladásokon belül nyolc százalékról húszra emelkedne az elektromos meghajtás aránya.

A menedzser méltatta a Tesla tevékenységét, eredményeit, de emlékeztetett arra, hogy Németországnak a globális prémium szegmensben nyolcvan százalékos a piaci részesedése. Aminek jelentős részben az az oka, hogy az autók igen komplex termékek, és gyártásukhoz sok magasan képzett munkatársa van szükség. Akik viszont Németországban rendelkezésre állnak.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

A vezérigazgató szerint a BMW nem maradt le az elektromosautó-versenyben, pontosan a megfelelő időpontban startolt. A cég úgy alakítja át gyáregységeit, hogy a kereslettől függően elektromos autókat is elő tudjanak állítani. Így 2022-ben már akár mind a négy németországi autógyárát is át tudják átállítani tisztán elektromos autók gyártására.

Gondot jelent a töltőállomások hiánya

BMW üzleti modellje a nyilatkozat szerint a 2020-as válságévben is jól működött, a második negyedéves átmeneti veszteségek után a cég ismét nyereséget termel. Ám növelni kellett a hatékonyságot és ezért a munkatársak számát “enyhén igazítani kellett”. A finomkodó megfogalmazás mögött a 126 ezer munkahelyből 2000 megszüntetése rejlik, ezeket azonban a természetes fluktuáció segítségével hagyták betöltetlenül, nem leépítésekkel.

A cég vezetője szerint gondot jelent, hogy a töltőállomás-infrastruktúra nem tart lépést az általuk tervezett elektromos offenzívával. Németországban 2030-ra hét-tíz millió elektromos jármű lehet az utakon, amihez 8-11 millió töltőállomásra lenne szükség. Ebből mintegy egymillió nyilvános kellene legyen. Ehhez azonban már mától kezdve napi 15 ezer magánhasználatú és 1300 nyilvános töltőállomást kellene üzembe helyezni, amitől még nagyon messze vannak. A BMW részvény hétfőn alig változott.

Zuhant a földgáz

Érdekes fejlemény az árupiacon, hogy az amerikai földgáz egy nap alatt nyolc százalékkal zuhant, 2,3 dollárra. Ennek magyarázata főleg az időjárásban keresendő. Pedig a földgázkészletek a vártnál is nagyobb mértékben csökkentek a múlt héten. A gáz árát a következő kormány energiapolitikája is befolyásolhatja a közeljövőben. Júniusban az amerikai földgáz mintegy 25 éves mélypontra zuhant.

Napközben a dollár egy ideig gyengült, ez ismét 1900 dollár közelébe vitte az arany árát, de most ismét enyhén emelkedik az amerikai fizetőeszköz, így az arany is visszahúzódott. A Bitcoin, amely a hétvégén 28 ezer dollár felett is volt, 27 ezer dolláron stagnál. Az ether viszont hét százalékos pluszban van.

A 3. fázisban a Novavax

Megkezdi a 3. fázisú vakcinakísérleteket az Egyesült Államokban és Mexikóban a Novavax (NVAX). A 30 ezer 18 év feletti önkéntes bevonásával végzett vizsgálatot 155 helyszínen végzik – írta a SeekingAlpha.

Az alanyok kétharmada véletlenszerűen kap két oltást intramuszkulárisan, 21 nap különbséggel, egyharmaduk placebót kap. A vállalat úgy tervezte a vizsgálatot, hogy értékelje az oltóanyag-jelölt sokféle populációra gyakorolt ​​hatását. Az alanyok több mint 25 százaléka 65 éves vagy idősebb, és több mint 15 százalékuk afro-amerikai. Novemberben a Novavax már bejelentette, hogy jelentkezett az Egyesült Királyságban 3. fázisú vizsgálatra, ennek eredménye 2021 első negyedévében várható.

A Novavax részvénye ma a hír ellenére 2,4 százalékos mínuszban van.

Ez is érdekelheti:

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13000 13000 13380 -4,14% 0 0 3 078 838 605 HUF 2023-09-28 16:59:55
MOL 2768 2758 2800 +0,07% 0 0 526 546 804 HUF 2023-09-28 16:59:43
MTELEKOM 542 540 545 -0,55% 541 544 286 059 348 HUF 2023-09-28 16:59:42
RICHTER 8980 8900 9080 -1,60% 0 0 500 906 225 HUF 2023-09-28 16:59:42
OPUS 353 345 354 +1,00% 370 353 100 187 520 HUF 2023-09-28 16:58:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már 395-nél áll az euró, a kötvénypiacról indul az újabb krach?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 28. 12:13
Ma is majdnem két forinttal drágult az euró, de az OTP legalább emelkedik. Hat napja esnek az európai tőzsdék. Szaporodnak a pesszimista hangok a részvénypiacokon, mások szerint a kötvényhozamok problémája indíthat el általános válságot. Leálltak a Volkswagen-gyárak, majd újraindultak.
Részvény / Deviza / Áru Rég látott mélységbe esett a forint - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:28
Szerda este közel kéthavi mélypontjára esett a forint, csütörtök reggel 392 környékén indult a kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Hol a vége? Egyre lejjebb csúszik a forint a lejtőn
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Részvény / Deviza / Áru Kár volt Londonba "menni": látványos kudarcot kellett elkönyvelniük a románoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 12:39
Élesen fogalmaz a romániai sajtó, amikor arról ír, mekkora csalódást okozott több jelentős romániai vállalat bevezetése a londoni tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Piros pontot kapott a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 11:45
Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG