TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.

Biztató kezdés után lefelé indultak el az amerikai tőzsdék a nap folyamán, aminek fő okaként azt jelölik meg, hogy az amerikai üzleti aktivitást mérő IHS Markit index váratlan csökkenést mutatott. A gyáripari aktivitás ugyan magas maradt, de ezt ellensúlyozta a szolgáltató szektor rossz teljesítménye. Egyre több a kétség afelől, hogy az amerikai gazdaság gyorsan kilábal a válságból. Vannak, akik már a karácsonyi szezont siratják, ami pedig az év legjobb időszaka szokott lenni.

Az európai tőzsdék még pluszban zártak, a német index 0,4, a francia 0,6, a brit 1,2 százalékos emelkedéssel búcsúzott. Az USA-ban az S&P 500 index 0,8, a Nasdaq 100-as 1,4, a Dow Jones ipari átlag pedig 0,4 százalékos mínuszban van.

Varsó le, Budapest fel

Varsóban fél százalék esést jegyeztek fel, Budapesten viszont 0,7 százalékos BUX-emelkedés volt a mérleg. Az OTP 0,8 százalékkal csökkent a végére, pedig a nap nagy részét pluszban töltötte. Záró ára 9080 forint. A Mol egy százalékkal esett, a Magyar Telekom 0,3 százalékkal emelkedett. A napot igazából a Richter 4,6 százalékos ugrása mentette meg, 6800 forintra.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Folytatódott a forint gyengülése, az euró már 365,15 forint, újabb két forinttal drágult, a napi maximuma ráadásul 365,85 volt.

Nem sikerült a héten az MNB-nek megnyugtatnia a befektetőket a forint sorsát illetően, ezzel továbbra is nyomás alatt maradt a forint. A többi régiós deviza is gyengülést mutat, ami arra utal, hogy általános nyomás is helyeződik a régiós devizákra írta az Erste Befektetési Zrt. Így elképzelhető, hogy hamarosan ismét teszteli az EUR/HUF a 370 körüli szinteket, amit a technikai kép is alátámaszt.

(Délelőtti tőzsdetudósításunkban sokat írtunk a forintgyengülés okairól, rövidebb és hosszabb távon egyaránt.)

Forintbankjegyek (E. J.) Forintbankjegyek (E. J.)

Egylövéses oltás

Jó online eladási számai miatt tíz százalékos pluszban van ma a Nike, ez kezdetben sokad dobott az amerikai hangulaton. A Johnson & Johnson részvénye 1,3 százalékkal gyarapodott, miután elindította az “egylövéses” (egy adaggal már hatásos) COVID-19 vakcina 60 000 fős utolsó vizsgálati körét. Ez sokkal egyszerűbbé tehetné az adagok millióinak elosztását, összehasonlítva a riválisokkal, amelyek oltóanyaga két adag beadásával működik.

Gigakibocsátás készül

Bennfentesek szerint a kínai pénzügyi szolgáltató, az Ant, az Alibaba leányvállalata összesen 35 milliárd dollárt szeretne beszedni a befektetőktől a tervezett sanghaji és hongkongi IPO-k során.

A kibocsátás mennyisége egyenlően oszlik meg a két kereskedési helyszín között. Állítólag nagy érdeklődést várnak az intézményi befektetőktől. Az Ant az Amazon kínai riválisa, részvényeinek 10-15 százalékát akarja felajánlani. Így az Alipay fizetési szolgáltatás üzemeltetője letaszíthatja a trónról az Aramco szaúdi olajipari vállalatot. Annak 2019 decemberi IPO-ja volt ugyanis eddig a világon a legnagyobb, 29,4 milliárd dollárral írta az N-Tv.de.

Néhány bank megszűnhet a koronavírus miatt

Raimund Röseler, Németország pénzügyi felügyeletének, a Bafinnek vezetője feltételezi, hogy nem minden hitelintézet éli túl a koronaválságot. Felszólítja a pénzintézeteket, hogy már most csökkentsék a költségeket és hagyják ki az osztalékfizetéseket a növekvő terhekre való felkészülés érdekében.

A Deutsche Bank máris drasztikusan szigorított takarékossági politikáján. Tíz évvel ezelőtt Németország legnagyobb bankjának még mindig több mint 800 fiókja volt. Hamarosan csak feleannyi lesz. Így friss bizonyítékkal szolgál arról, hogy a koronavírus-válság hogyan gyorsítja fel a fiókok halálát írta a Fonds Professionell.

Nem volt meggyőző a Tesla

Kilenc százalékkal esik ma a Tesla, amely tegnap közgyűlést is tartott, valamint a Battery Day nevű rendezvényen is bejelentések érkeztek. Sokan úgy vélték ma, a csalódottság oka, hogy az akkumulátorok terén egyelőre nem látszik igazán nagy áttörés.

Kevesebb figyelmet kapott, hogy a cég árcsökkentést tervez hosszú távon, a középosztálynak szánt olcsó, teljesen automatizált modellt tervez – derült ki egyes tudósításokból. Vannak, akik pedig abban kételkednek, hogy a cég meg tudja hosszú távon tartani technológiai előnyét más autógyárakkal szemben.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél