TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.

Az amerikai részvénypiac négy nap süllyedés után tegnap szép emelkedéssel zárt, az S&P 500 1,1, a Nasdaq 100 pedig 1,9 százalékkal ment fel. A hétfői zuhanás jó részét ezzel már ledolgozták. Ma Európában is egyértelmű a felfelé irány, a német DAX 1,6, a párizsi CAC 1,8, a londoni FTSE 100 két százalékkal megy fel.

Itthon a BUX index alulról közelíti az európai átlagot, 1,4 százalékos pluszban van, amit az OTP és a Richter hoztak össze elsősorban. A bankpapír 1,9, a gyógyszercég 2,5, a Mol csak 0,3 százalékkal megy fel. A Telekom pedig fél százalékkal süllyed. A forint a tegnapi MNB-nap után továbbra is gyengécske, pontosan 364 az euró ára, egy forinttal van a tegnap esti érték felett. A dollár kissé tovább emelkedett, a nemesfémek süllyednek, az olaj enyhe pluszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Vissza a home office-ba?

A kockázatokat növeli, hogy tegnap este Donald Trump amerikai elnök ismét nekiment Kínának, ismét az ázsiai országot okolva a világjárvány elterjedéséért. Egy másik hír szerint Londonban számos cég, köztük a Goldman Sachs Group leállította a folyamatot, melynek során a munkatársakat visszaköltöztették volna a home office-ból az irodákba – írta a Bloomberg.com.

Boris Johnson brit miniszterelnök pedig ismét felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. Svédországban is szigorításokat mérlegelnek, miután Stockholmban fellángolt a járvány.

Euró és forint Euró és forint

Mi lesz, ha gyengül a forint?

Tegnap tartotta az MNB kamatdöntő ülését, utána pedig egy sajtótájékoztatót, amivel több cikkben is foglalkoztunk (Az MNB szerint az infláció alakulása a kulcs, A forint gyengülése hosszú távú trend, Meglepte a piacot az MNB a GDP-prognózisával). Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a nagy kérdés az volt, hogy a jegybank milyen irányt határoz meg.

A forint ugyanis az utóbbi napokban gyengülő pályára került, a gazdaság a második negyedévben hatalmas mínuszt könyvelhetett el, miközben az infláció a toleranciasáv tetejénél jár. A jegybank megerősítette, hogy továbbra is az inflációra koncentrál és az egyhetes betéti tenderekkel, valamint swaptenderekkel menedzseli az éven belüli kamatszinteket. Vagyis ha a forint árfolyama tovább gyengülne a devizapiacon, akkor a jegybank várhatóan az egyhetes betéti kamatot emelheti meg átmenetileg. Egy ilyen lépéssel próbálná meg stabilizálni a piacot – írta a szakértő.

A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel

A befektetők picit csalódtak amiatt, hogy nem volt erősebb üzenet – írta az MNB nagy napjáról az Erste Befektetési Zrt.

Míg a döntés előtt a forint a régiós devizákkal együtt erősödött, addig a döntés után úgy gyengült, hogy a régiós devizák megtartották a korábban elért szinteket.

A devizaárfolyamok változása mindig is hasonlított a disznóvágás utáni kolbásztöltéshez Szabó László, a Hold Alapkezelő tulajdonosa szerint.

Mindkettő esetében nagyjából tudjuk, hogy ezek hogyan alakulnak, de csak nagyjából. A jó kolbász anyagi kellékei a jó minőségű hús, kiváló fűszerek és a mester. A jó (erős) devizához végy egy kis kamatot, pozitív fizetési mérleget, egy erős gazdasági szövetségest, akire lehet számítani nehéz időkben, mint az olasz kötvényeket vásárló EKB-t. Nem is olyan régen minden szükséges tényező rendelkezésre állt a stabil forinthoz. Ahogyan múlt az idő, először a kamat tűnt el, majd 2018 után a fizetési mérleg pozitív előjele. Jelenleg a harmadik pillér se tűnik annyira stabilnak, mint korábban.

Nike, Nikola, meg Nano-X

Komoly pozitív meglepetést okozott a Nike, az online eladásoknak köszönhette a jó számokat. A részvény a nem hivatalos “pre-market” kereskedésben 12 százalékkal megy fel 131 dollárra, de már tegnap is drágult három százalékot a tőzsdén.

A Nikola után itt a shortosok újabb áldozata? A vállalati csalások felkutatására specializálódott Muddy Waters hedge fund ezúttal a nemrég tőzsdére bevezetett Nano-X részvényeit kezdte el shortolni az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A Nano-X hivatalosan egy digitális röntgenezési technológiát fejlesztett ki, ami jelentősen csökkenti a röntgenezéssel kapcsolatos költségeket. A Twitteren osztotta meg a súlyos vádakat, amelyek szerint a Nano-X nem rendelkezik eladható termékkel, és a Nikolához hasonlóan a vállalat honlapján közzétett technológiát bemutató videója is hamis.

Lesz-e Tesla Berlinnél?

A Tesla tegnap tartotta Battery Day nevű rendezvényét, amit nagy várakozások előztek meg. A részvény azonban már a normál kereskedésben hat százalékkal 424 dollárra esett, majd piaczárás után további öt százalékkal 401 dollárra.

Az előzetes nagy várakozásokhoz képest csalódást okozott a Tesla az Erste Befektetési Zrt. szerint. Musk nagy bejelentése az volt, hogy a cég három éven belül szeretne egy 25 ezer dolláros modellel kijönni. Ehhez az akkumulátor-cellák költségét a mostani szintről egy olyan technológia segítségével feleznék le, ami az akkumulátort a kocsi integrált részévé teszi, és nem csak egy különálló energiaforrásként kezeli.

Ma meghallgatás lesz a Tesla Berlin közelében, Brandenburgban építendő gyárával kapcsolatban.

Ezzel szemben 400 különböző indítványt nyújtottak már be. Az RBB Inforadio riportja szerint ez az engedélyezési folyamat szerves része. Vizsgálják többek között a gyárnak a környék ivóvízellátására gyakorolt hatását, mivel a gyár nagy vízfelhasználó lenne. Bár vannak, akik támadják, többen támogatják a beruházást a környék munkaerő-piacára gyakorolt pozitív hatása miatt – mondta el a helyi polgármester.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Részvény / Deviza / Áru Egy súlyos második hullám elején járunk, a tőzsde is kezdi felfogni
Eidenpenz József | 2020. október 15. 11:22
A tavaszinál is rosszabb európai koronavírus-statisztikák azt jelzik, hogy súlyos második hullámra kell készülnünk. Számos országban újabb korlátozásokat léptettek életbe. Ez komoly pesszimizmust okozott ma a tőzsdéken, a főbb indexek két százalék körüli mínuszban vannak, a BUX másfél százaléknál tart. Két forinttal drágább lett az euró, kérdés, lép-e valamit az MNB a mai tenderen. A franciák és hollandok is csatlakoztak a nagy internetes multik elleni koalícióhoz.
Friss
hírlevél