TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.

Gondoltuk, hogy ez az év izgalmas lesz, de azt nem, hogy ennyire - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője online sajtóbezsélgetésen. Óriási politikai konfliktusok voltak az év elején, amelyek máig sem oldódtak meg. Az 1929-es válsághoz hasonló bezuhanás, majd annál is nagyobb felpattanás következett a tőzsdéken. A kettő közötti határt a Fed március 22-ig bejelentése húzta meg, amelyben bejelentette, hogy bármit megtesz a gazdaság támogatása érdekében.

Novemberben amerikai elnökválasztás lesz, amit mindenki nagyon vár. Óriási pénzeső van a gazdaságban, de a legnagyobb kérdés, hogy milyen lesz a gazdasági kilábalás alakja. (V, W, L stb.), illetve mikor lesz végre olyan vakcina, amit a nyugati sztenderdek szerint leteszteltek és jóváhagytak. Egy orosz és kettő kínai vakcinát már engedélyeztek. (Ám az elérhető információk szerint ezeket nem tesztelték három fázisban - szerk.)

1. Ábra: Vakcinaverseny. (Forrás: Equilor, New York Times) 1. Ábra: Vakcinaverseny. (Forrás: Equilor, New York Times)

Az elnökjelöltek programjáról nem lehet biztosat tudni, de Joe Biden programja valószínűleg kedvezőtlenebb a tőkepiacok számára. Biden ugyanis várhatóan megszüntetné a Trump által adott adókedvezmények egy részét, miközben a regnáló elnök számára nagyon fontos a tőzsdék teljesítménye. Kínára valószínűleg Biden is nyomást helyezne, csak másképpen, például európai szövetségeseivel közösen.

A jó hír rossz hír, örökös Brexit

A Fed nyilatkozata szerint 2023-ig nem várható kamatemelés, miközben azonban javították a gazdasági kilátásokat erre az évre. Ezt a piacokon sokan úgy értelmezték, hogy a lazítás valamivel kisebb lehet, ez okozhatta elsősorban az utóbbi napok részvénypiaci esését. Tegnap estére azonban már megnyugodott az amerikai tőzsde. (Ma pedig Európában emelkedés van.)

2. Ábra: Tőzsedindexek idei teljesítménye (Equilor, Bloomberg) 2. Ábra: Tőzsedindexek idei teljesítménye (Equilor, Bloomberg)

A Brexit rosszul néz ki, végtelen történetnek látszik. Boris Johnson képes elmenni a végsőkig, a megállapodás nélküli kilépésig, miközben megoldatlan az észak-írországi probléma. (Olyan kommunikációval állt elő, ami megkérdőjelezi a korábbi megállapodásokat.) Az úgynevezett no deal Brexit pedig a brit gazdaság számára semmiképpen sem lenne pozitív, különösen egy ilyen év után, mint a 2020-as volt. A font a közeljövőben is hirtelen hangulatváltások és nagy kilengések elé néz.

3. Ábra: Az Európai Újjáépítési Alap és Magyarország 3. Ábra: Az Európai Újjáépítési Alap és Magyarország

Az eurozóna az USÁ-nál is rosszabb helyzetben van, de az EU és az EKB jelentős támogatásokkal próbálja a járvány gazdasági hatásait leküzdeni.

Hosszú távú trend a forintgyengülés

Magyarország arányaiban közepes mértékben részesedik az erre szolgáló európai helyreállítási pénzalapból. Az MNB nehéz helyzetben van, mivel a magas infláció miatt már nincs tér lefelé, a kamatcsökkentés irányába. Sőt lehet, hogy 2021-ben vagy 2022-ben kamatot kényszerülnek majd emelni.

Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője szerint a 360 forintos euróárfolyam van most a középpontban, még ha kissé e fölé is mentünk az utóbbi napokban. A forint gyengülése ugyanis tovább tolhatja az inflációt felfelé, a jegybank ezért nemrég swap-okon keresztül próbálta kissé védeni a forintot. Aminek volt is hatása, eltávolodott egy időre a devizánk a 360-as szinttől.

4. Ábra: Equilor-prognózisok Magyarországra, 1. 4. Ábra: Equilor-prognózisok Magyarországra, 1.

De a napokban ismét visszatért 360 környékére, ezért nagy kérdés, hogy a mai, keddi MNB-ülésen lesz-e olyan intézkedés, ami a forint védelmére utal. Hasonlóan fontos, hogy a magyar infláció merre mozdul el. Igaz, a jegybank fókuszában most annál is eőrébb van, ha nem is mondják ki nyíltan, a gazdaság újbóli lendületbe hozása.

A forint gyengülése azonban alapvetően trendszerű. Mivel a gazdaságot ez támogatja, a magyar kormányzat nem küzd ez ellen. Lehetnek forinterősödési hullámok, de a folyamatos, lassú, kontrollált gyengülés alapvetően folytatódhat a jövőben is - mondta Buró Szilárd.

Merre tovább, dollár?

Az amerikai dollár körül is izgalmas események történtek az utóbbi hónapokban, a dollár erősödése megállt, majd megfordult, és lendületes gyengülésbe csapott át. Ennek számos oka volt, és ezekből az következhet, hogy ez is egy hosszú távú trend. Hiszen a Fed szeretné sokáig alacsonyan tartani a kamatokat. A dollár menekülőeszköz-szerepe is visszaszorult, a nagyobb tőzsdei eladási hullámok, pánikok esetén sem mindig tud erősödni. (A tegnapi minipánikban éppen tudott – a szerk.)

5. Ábra: Equilor-prognózisok Magyarországra, 2. 5. Ábra: Equilor-prognózisok Magyarországra, 2.

Idén 40 százalékkal emelkedett az M1 pénzmennyiség az USA-ban, 14 százalékkal az eurózónában. Ezek óriási számok, korábban évi pár százalék volt jellemző. De látszik, hogy a Fed sokkal nagyobb pénznyomtatást hajtott végre, mint az EKB, ami a dollárgyengülés motorja lehet.

Egy 2008-ra visszanyúló trendvonalat tört át az euró-dollár, egyre többen beszélnek hosszabb időre szóló trendfordulóról. Ám korrekcióra, a trendvonal visszatesztelésére is készülnek rövidebb távon.

Meglepetések az árupiacokon

Olyan termékek kerültek elő célpontként 2020-ban az árupiacokon, amelyekre eddig csak árupiaci termékként tekintettek, nem befektetési termékként. Mégis felültek a pénznyomtatás vonatára. Az egyik legnagyobb nyertes az arany volt, amely rekordot döntött és azóta is nagyjából tartja lendületét. A pénzbőség hajtja felfelé, a fizikai aranyat vásároló ETF-eken keresztül hatalmas összeg folyt be a nemesfém piacára, és ez hónapról hónapra folytatódik.

Segíti az aranyat a dollár gyengülő trendje is, valamint hosszú távon az infláció esetleges megugrása. Ez utóbbi, bár nem a következő pár hónapban várható, de évekre előretekintve valószínű. A gazdaságban most lecsapódó pénz előbb-utóbb inflációt fog okozni Buró Szilárd szerint.

6. Ábra: Magyar részvények és a Snowflake (az Equilor Befektetési Zrt. értékelése) 6. Ábra: Magyar részvények és a Snowflake (az Equilor Befektetési Zrt. értékelése)

Felfedezték az ezüstöt

Az ezüst is megindult az arannyal együtt, pedig sokáig csak ipari fémként kezelték. Az ezüstbe komoly intézményi befektetők is nagy összegeket fektettek, ez az aranynál is lényegesen nagyobb árfolyam-emelkedést tudott produkálni. Az iparban ráadásul olyan területeken használják, mint elemek, akkumulátorok, napenergia-panelek, amelyeknek most is konjunktúrája van. Ez segítheti az ipari keresletet is.

Szécsényi Bálint, Török Lajos, Buró Szilárd (Equilor) Szécsényi Bálint, Török Lajos, Buró Szilárd (Equilor)

Érdekesek az ipari fémek is, mint a réz és a cink, amelyeket szintén elért a befektetői pénzbőség. A szélerőművek, a napenergia, az energiatárolás fontos alapanyagai, az ipari felhasználásuk így tovább erősödhet a következő években. Ez az árfolyamnak is újabb lendületet adhat. A réz március óta folyamatos emelkedő trendben van. A platina, palládium, ródium esetében is kitarthat az emelkedő trend – hangzott el.

Semmi sem segít az olajon?

Az olajkitermelést nem lehet eléggé visszafogni, az olajon még a pénznyomda sem segít – hangzott el. A tényleges kínálat-kereslet alakulása sokkal fontosabb, befektetésként így nehéz rá tekinteni. A vírus hatalmas ütést mért az olajra, az olajfelhasználás és a GDP korrelációja rendkívül erős. Az OPEC részéről a V alakú felpattanás elmaradása miatt új intézkedésekre lenne szükség, de a szervezet tagjai között is sok az ellentét, ráadásul a világtermelés egyre kisebb részét kontrollálják. A 60 éves OPEC nem biztos, hogy megér újabb tíz évet – mondta Buró.

Szükség lesz a brókercégekre

A válság mindenkit érint. A személyes kapcsolatok azonban csak átmenetileg szorulnak vissza. A rendkívüli helyzetben, az online és automatizált világban is fontos az ügyfeleknek, hogy legyen egy biztos pont, egy olyan cég, amelyhez lehet fordulni, kérdezni – mondta Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A privátbanki szolgáltatások így felértékelődnek, az intézményi befektetők is egyre inkább egyedi szolgáltatásokat igényelnek. A befektetési szolgáltatási szektor és a bankszektor szerintük külön fog válni, a befektetési szolgáltatásokra a következő években sokkal nagyobb fókusz fog helyeződni. Az elmúlt fél évben bebizonyosodott, hogy a brókercégek, mint az Equilor, bármilyen körülmények között stabilan tudnak működni, akkor is, ha a fizikai jelenlétet igénylő munkavégzés megnehezedik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél