Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A pénzromlás kordában tartása elsőbbséget élvez, ennek érdekében a jegybank készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására. Egyebek mellett ezt is hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján.

A V-alakú helyett már pipa alakú lehet a válságból való gazdasági kilábalás – kezdte tájékoztatóját Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. Kedvezőnek nevezte, hogy a Magyarország számára legfontosabb külkereskedelmi partner, Németország jó helyzetben van.

Rámutatott arra, hogy a gazdaság nyár eleji újraindulása a hazai infláció emelkedését is magával hozta, annak értéke 3,9 százalék volt augusztusban, ez a 3 százalékos jegybanki inflációs cél tolerancia-sávjának a tetejét (4 százalék) súrolja. Megismételte a Monetáris Tanács közleményében szerepelteket, miszerint az éves infláció szeptemberben még az augusztusi 3,9 százalékhoz lehet közel, azután fokozatosan csökkenhet, s 2022-től a 3 százalékos jegybanki inflációs célon stabilizálódhat, a gazdaság működésének normalizálódásával. 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Fotó: MTIVirág Barnabás, az MNB alelnöke. Fotó: MTI

„Amíg a járványhelyzet tart, egyszerre érhetik a gazdaságot inflációs és dezinflációs hatások. Kérdés, melyik lesz az erősebb, ez fogja meghatározni a pénzromlás mértékét” – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Szerinte a szolgáltatások esetében a reálgazdasági folyamatok késleltetve fejtik ki a hatásukat. E tekintetben kulcsnak nevezte a munkaerőpiac alakulását. Korábban ugyanis a bérköltségek lassabb növekedése tette lehetővé azt, hogy a szolgáltatások ára nem emelkedett jelentősebben. Az elmúlt hónapokban azonban a bérköltségek jobban emelkedtek, amelynek egyik oka, hogy egyre többen dolgoznak részmunkaidőben. Ezzel együtt Virág úgy vélte, a bérköltségek tényleges emelkedése feleakkora lehet, mint amennyit a bérindexekben megfigyelhetünk.

Kétségtelenül a legnagyobb meglepetést az MNB azzal okozta, hogy míg korábban a Pénzügyminisztériumnál (PM) jóval optimistábban ítélte meg a gazdasági kilátásokat, most annyival rontotta a GDP-prognózisát (5,1-6,8 százalékra), hogy az összességében már a PM által vártnál is rosszabb. Indokként a jegybank alelnöke elmondta, azt vették figyelembe, hogy a gazdaság a második negyedévben éves szinten 13,5 százalékkal zuhant, aminek következtében az első féléves teljesítmény -5,8 százalék lett. 

Négy ok járulhatott hozzá a hazai gazdaság második negyedéves zuhanásához:

  • az autóipar kereslete jelentősen csökkent globálisan (ezen szegmens súlya a GDP-ben kapcsolódó ágazatokkal 4,5-6 százalék),  
  • a turizmus visszaesett (ennek GDP-aránya 6-7 százalék),
  • a beruházások csökkentek,
  • a koronavírus miatti leállások döntően a második negyedévre összpontosultak.

A MNB prognózisának jelentős romlását az is okozta, hogy bár a gazdasági kilábalás a nyár végéig erőteljesen zajlott, akkor a második hullám megérkezett, amely miatt a GDP éves szinten akár 5-7 százalékkal is zuhanhat a harmadik negyedévben. Összességében a GDP 2022 első felében érheti el a 2019 végi értéket.

Arra a kérdésre, hogy az MNB a gazdaság ösztönzése érdekében fontolgatja-e további források áramoltatását a gazdaságba, Virág elmondta, a korábban meghirdetett programokat elégségesnek tartják.

Emlékeztetett arra, hogy az NHP Hajrá kihasználtsága fokozatosan emelkedik, az ezermilliárd forintos keretből eddig már közel 600 milliárdhoz jutott 8 ezer vállalkozás, 10 ezer ügylet keretében. A kihelyezések fele forgóeszköz-, míg körülbelül egyharmada beruházási hitel.

Nőtt az érdeklődés a jegybank növekedési kötvényprogramja iránt is, az igények szeptemberre megközelítették a 450 milliárdos keretösszeget, ezért azt a Monetáris Tanács 750 milliárd forintra emelte. 

Virág elmondta még, hogy a jegybank a szükséges mértékben vesz állampapírt (eddig névértéken 354 milliárd forintnyit vásárolt), továbbra is a hosszabb lejáratokon, a cél ugyanis változatlanul a futamidő hosszítása. 

Biztos finanszírozási háttér

Mint az a Monetáris Tanács közleményéből már szintén kiderült, a jegybank szerint 7-7,5 százalékos lehet az idei GDP-arányos államháztartási hiány. Ennek finanszírozásához 3880 milliárd forint pluszforrást kell bevonnia az Államadósság Kezelő Központnak. Ebből a háztartásoktól az idén várhatóan mintegy 1000 milliárd forint érkezhet, ennyivel növelhetik az állampapír-állományukat. Forintkötvényekből körülbelül 3 ezer milliárdot kell értékesíteni, a jó hír, hogy ebből 2860 milliárd már befolyt, tehát nettó értékben már csak 140 milliárd bevonására lehet szükség.

A külső egyensúlyi pozícióval kapcsolatban Virág megjegyezte, kevesen figyeltek fel arra, hogy egy revízió eredményeként a folyó fizetési mérleg 2019-es hiánya 1 százalék helyett csak 0,3 százalék lett. Pedig ez lényeges momentum, mivel ennek köszönhetően a gazdaság finanszírozási képessége javult. Ennek megfelelően a folyó fizetési mérleg hiánya 2020-ban alacsonyabb lehet a korábban feltételezettnél, s Magyarország nettó külső adósságmutatója is javulhat. Virág szerint a gazdaság külső finanszírozási képessége tartósan fennmarad, amelyet a lakosság magas pénzügyi megtakarítása biztosít – ez az állam finanszírozása szempontjából kedvező.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.