TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?

A tegnap esti Fed-ülés után kezdődött rossz részvénypiaci hangulat az Amerikai Egyesült Államokban ma is tart, sőt erősödött a pesszimizmus. Megint elsősorban a technológiai részvényeket adják, a Nasdaq 100 index 2,4 százalékkal esik, miközben az S&P 500 1,6 százalékos mínuszban van, pont 3333 ponton. Európában a DAX megúszta 0,4 százalékos eséssel, Párizsban 0,7, Londonban 0,5 százalék volt a süllyedés. Bár az indexek kontinensünkön a nap folyamán voltak általában sokkal lejjebb is.

Varsónak sikerült 0,4 százalékos emelkedést összehozni a végére, a BUX index viszont 0,8 százalékos mínuszban végzett. Míg délelőtt az OTP és a Richter fej fej mellett húzták le az indexet, estére a bankpapír kissé javult, így csak 0,3 százalékos mínuszban, 10 220 forinton fejezte be a napot. A Mol megúszta stagnálással, 1620 forinton. A nap vesztese a Richter 2,1 százalékos eséssel, ami 6700 forintot jelentett . A Magyar Telekom 0,6 százalékkal süllyedt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Zuhannak az autóipari nyersanyagok

A forint gyengült, 360,40 forint az euró ára, ez mintegy másfél forinttal van a tegnap esti érték felett. Az euró/dollár bizonytalan, alig mozdult tegnaphoz képest. A nemesfémek esnek, az olaj emelkedik. Különösen nagyot, 4-5 százalékot esett a palládium és a platina, amelyeket az autóiparban használnak elsősorban. Nem csoda, délelőtt rossz hír érkezett az európai autóiparból. (Erről délelőtti tőzsdetudósításunkban írtunk részletesebben.)

Nagy valutaválságra van kilátás Törökországban, ahol a líra új történelmi mélypontra érkezett. A török állami bankok dolláreladásokkal próbálják megtámasztani az árfolyamot a Bloomberg.com szerint. A régóta gyengélkedő török devizának betehette az ajtót a héten, hogy a Moody’s alaposan lerontotta a török államadósság osztályzatát.

Nem rózsás az USA-foglalkoztatás

Némileg javuló, vagy inkább felemás folyamatokat tükröz a mai amerikai foglalkoztatási jelentés. A munkanélküli segélyért jelentkezők száma továbbra is magas, bár eközben a munkanélküli ellátásban részesülő munkaerő száma 13,5 millióról 12,6 millióra esett. Egy tegnapi adat egyébként a fogyasztás szerény csökkenését mutatta augusztusban az USA-ban.

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Ma napközben olyan hírek szivárogtak ki, hogy a britek hajlandók bizonyos engedményekre az EU-val folytatott Brexit-tárgyalások folyamán.

Mi történt a Teslával?

A General Electric közel négy százalékkal emelkedett, miután vezére egy interjúban kijelentette, hogy cége cash flow-pozitívvá válhat az év végére. A kereskedés elején hatalmasat, mintegy nyolc százalékot esett a Tesla, igaz, ennek felét később ledolgozta, és most csak 4,4 százalékos mínuszban van, 422 dolláron. A zuhanás okaként a Fool.com azt jelöli meg , hogy kétségek merültek fel a szeptember 22-i Battery Day során bejelentendő hírekkel kapcsolatban.

A Baird elemzői úgy vélik, hogy vagy egy új, alacsony költségű akkumulátor-cellát fognak bejelenteni, vagy jelentős növekedést az akkumulátor-előállító kapacitásokban. A harmadik lehetőség, hogy az akkumulátor-telepek területén lesz valami előrelépés, amelyet például magánházaknál lehet felszerelni. A negyedik variáció, hogy esetleg mindhárom téren lesz valamilyen bejelentés. A probléma az, hogy az elemzők nem igazán vannak feldobva egyik lehetőségtől sem.  Ezért a részvényre semleges ajánlást adtak ki, 332 dolláros célárral, ami 20-25 százalékos diszkontot jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Most jön a járvány neheze?

Jó esetben is évekig tart, mire a gazdaság túl lesz a koronavíruson – írja az Alapblog.

Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési vezetője szerint szinte biztos, hogy az őszi-téli hónapokban a mostanihoz képest Magyarországon és máshol is romlani fog a járványhelyzet. A járvány előtti GDP-szint szerinte csak 2022-ra lesz elérhető, de egyes országokban csak évekkel később, 2023-2024-re. Magyarországon a növekedés is lassabban áll majd vissza, mert más kormányokhoz képest a magyar költségvetés nem sokat költött. Illetve az elköltött állami pénzek sem hasznosultak olyan mértékben, mint más országokban.

Új blogbejegyzésében Zsiday Viktor alapkezelő is a járvány súlyosbodását várja sok országban, így nálunk is. Abból kiindulva, hogy a jelek szerint a betegség más vírusokhoz hasonlóan szezonális. Így most a nyári könnyebbség után következik egy sokkal nehezebb időszak, annak súlyos gazdasági következményeivel együtt.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
hírlevél