TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.

Tegnap este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat, és jelezte, hogy legalább 2023 végéig, azaz további három évig nem fogja emelni a kamatokat. De a piacok többet vagy mást vártak, mert a bejelentés után az amerikai részvényindexek lefelé indultak. Az S&P 500 fél százalékos, a Nasdaq 100-as pedig 1,7 százalékos eséssel végzett. Csak a Dow Jones ipari átlag tudott minimális, egy ezrelékes pluszban zárni, kicsivel 28 ezer pont felett.

Ennek jegyében ma is borongós a kép a nemzetközi részvénypiacokon, a Stoxx 600 index 0,8 százalékkal esik, Frankfurtban és Párizsban is ekkora a süllyedés. Az amerikai határidős indexek egy százalék körüli mínuszt mutatnak. Varsóban 0,3 százalék az esés, Budapesten 0,75 százalék. Az OTP 1,1 és a Richter 0,9 százalékos süllyedése húzza lefelé az indexet, miközben a Mol egy ezrelékkel emelkedik, a Telekom pedig stagnál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Fed ülése után a dollár tegnap először erősödött, ma inkább stagnál, 1,1810 körül van az euró. A forint tovább gyengült, az euró ára átlépte a 360 forintot. Ezt a szintet több elemző kritikusnak tartja, és úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank is valahová ide helyezi (a nyilvánosság előtt soha be nem vallott) árfolyamküszöbét.

Budapest és Bécs veszélyes

Magyarországon a járvány újabb kilenc áldozatot szedett. Budapest a német kormány szerint kockázatos terület lett, valamint Bécs és pár horvát megye is. Az ilyen helyekről érkezőknek náluk két hét karantén jár, amiből öt nap után lehet legkorábban kijönni, ha a tesztjük negatív. A németeknél egyébként automatikus rendszer van, amelyben azokat a területeket tekintik veszélyesnek, ahol hét nap alatt, százezer főre vetítve legalább 50 fertőzést jelentettek.

Louis Vuitton modell (Pixabay.com) Louis Vuitton modell (Pixabay.com)

Az árupiacokon pár nap szép emelkedés után ismét lefelé indult el az olaj, a tegnapi készletadat csalódást keltett. De csak 0,6 százalék a süllyedés. Jobban megviseli a Fed és a dollár a nemesfémeket, az arany egy százalékkal, az ezüst másféllel, a platina kettővel esik.

Beomlott a német és francia autóipar

A csökkenő kereslet hatására az európai autópiac augusztusban is csúnya visszaesést szenvedett el – írja a német N-tv.de.

A járműeladási számok 17,6 százalékkal, 884 391-re estek vissza az Acea iparági szervezet szerint. Ha az első nyolc hónapot együtt veszik, akkor pedig az autópiac egyharmada tűnt el  az idén. Németországban és Franciaországban 20 százalék környékén volt a visszaesés augusztusban, Nagy-Britanniában 5,8 százalék. Olaszország csak 0,4 százalékos süllyedést regisztrált. Júliusban még nem volt olyan éles a visszaesés, csak 3,7 százalékot tett ki.

Az európai autóipari és alkatrész-gyártó index, a Stoxx 600 Automobiles & Parts 0,9 százalékkal esik, de ennél is jobban zuhannak a bankrészvények. A Raiffeisen Bécsben 3,6, az ABN Amro Amszterdamban 2,9, a Commerzbank Frankfurtban 1,9 százalékos süllyedést mutat. Ez magyarázhatja az OTP gyenge szereplését is.

A jegybankok hete

Állítólag a piaci szereplők egy része azt várta, hogy az amerikai jegybank szerda este utalást tesz arra, hogy a közeljövőben növeli eszközvásárlási programja méretét. Ez elmaradt. Mások szerint az volt az igazi meglepetés, hogy ilyen nagy mértékben javította a gazdaság növekedési kilátásait a bankok bankja. Így végső soron jó hírre esnek a piacok.

A Fednek az a terve, hogy addig fenntartja a jelenlegi laza monetáris kondíciókat, amíg az amerikai gazdaság vissza nem tér a maximális foglalkoztatás közelébe és az évi két százalékos inflációhoz írta a Bloomberg.com. Nagyot javítottak a gazdaság ideig kilátásain, a korábbi, júniusban előrejelzett 6,5 százalékos zsugorodás helyett már csak 3,7 százalékot várnak. Ám Jerome Powell elnök hangsúlyozta hogy a kilátások, az előrejelzések rendkívül nagy bizonytalanságot hordoznak.

Japán és brit fejlemények

Ma reggelre a Bank of Japan is változatlanul hagyta a kamatokat és az eddig elhatározott gazdaságélénkítő programokat, mivel semmi jele annak, hogy a gazdaság kilábalna a válságból.

Ma a Bank of England (BoE) fog gazdasági iránymutatást adni, például arról, vagy ebben az évben várható e még monetáris élénkítés. Ettől a szervezettől sem várnak változtatást most a feltételeken, de a szavazási arányok és a jegyzőkönyv érdekesek lesznek. A piaci szereplők a Bloomberg szerint novemberben a monetáris könnyítések kiterjesztését várják a BoE-tól, jövőre pedig a kamatot nullára vagy még alacsonyabbra csökkenthetik.

Retikülökkel folyik az adok-kapok

Az LVMH új beadványt nyújtott be a bíróságon (Delaware Chancery Court) a gyorsított eljárás ellen.

A per annak eldöntéséről folyik, hogy megfelelő jogi alapjai vannak-e a Tiffany & Co. felvásárlásának törlésére. A bíró korábban szeptember 21-i tárgyalást tűzött ki, a tranzakció határideje pedig november 24-e. Ha az LVMH bízna jogi helyzetében, akkor nem lenne oka a gyorsított tárgyalási ütemterv ellenzésére” jelentette ki a Tiffany elnöke. A felvásárlási terv körüli dráma közben az iparág bajban van. A Bain & Co. jelentése szerint a luxuscikk-értékesítők akár százmilliárd dollár bevételtől is elbúcsúzhatnak 2020-ban. Az ágazat még legalább két évig nem biztos, hogy teljesen helyreáll.

Az új üdvöske: Hópehely

A Snowflake ("=hópehely") nevű technológiai társaság amely felhőalapú adatbányászattal, adatbázis-kezeléssel foglalkozik , a részvénykibocsátás a utáni első napon elképesztő, 112 százalékos emelkedést ért el.

Ez több mint 70 milliárd dollárra értékeli a céget, ötször annyira, mint amennyire egy zártkörű tőkebevonás értékelte februárban. Összehasonlításképp, ez magasabb, mint az Uber vagy a Dell értéke a tőzsdén. A cég alighanem bevonul a tőzsdei rekordok könyvébe, mert 14 év óta nem volt ekkora ugrás a részvénykibocsátás utáni első napi árban, mégpedig a Herc Holdings (HRI) kibocsátása óta. Legalábbis a nagyobb, egymilliárd dollár feletti tőkéjű társaságok körében. Utoljára a LinkedIn közösségimédia-platform ért el hasonló, 109 százalékos emelkedést 2011-ben. Később megvásárolta a Microsoft.

A Snowflake egy érdekes startup, ugyanis az óriásokkal versenyez.

Számos nagyvállalat kínál hasonló felhőalapú adattárház-megoldásokat, köztük a Google BigQuery a Google Cloud Platformon, a Microsoft SQL Server a Microsoft Azure-on és az Amazon Redshift az Amazon Web Services szolgáltatáson. Ám a Snowflake partnere ezeknek a vállalatoknak, és termékeiket felhőinfrastruktúraként szolgáltatja saját ügyfelei felé írja egy elemző a SeekingAlpha oldalon.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
hírlevél