6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.

Tegnap este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat, és jelezte, hogy legalább 2023 végéig, azaz további három évig nem fogja emelni a kamatokat. De a piacok többet vagy mást vártak, mert a bejelentés után az amerikai részvényindexek lefelé indultak. Az S&P 500 fél százalékos, a Nasdaq 100-as pedig 1,7 százalékos eséssel végzett. Csak a Dow Jones ipari átlag tudott minimális, egy ezrelékes pluszban zárni, kicsivel 28 ezer pont felett.

Ennek jegyében ma is borongós a kép a nemzetközi részvénypiacokon, a Stoxx 600 index 0,8 százalékkal esik, Frankfurtban és Párizsban is ekkora a süllyedés. Az amerikai határidős indexek egy százalék körüli mínuszt mutatnak. Varsóban 0,3 százalék az esés, Budapesten 0,75 százalék. Az OTP 1,1 és a Richter 0,9 százalékos süllyedése húzza lefelé az indexet, miközben a Mol egy ezrelékkel emelkedik, a Telekom pedig stagnál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Fed ülése után a dollár tegnap először erősödött, ma inkább stagnál, 1,1810 körül van az euró. A forint tovább gyengült, az euró ára átlépte a 360 forintot. Ezt a szintet több elemző kritikusnak tartja, és úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank is valahová ide helyezi (a nyilvánosság előtt soha be nem vallott) árfolyamküszöbét.

Budapest és Bécs veszélyes

Magyarországon a járvány újabb kilenc áldozatot szedett. Budapest a német kormány szerint kockázatos terület lett, valamint Bécs és pár horvát megye is. Az ilyen helyekről érkezőknek náluk két hét karantén jár, amiből öt nap után lehet legkorábban kijönni, ha a tesztjük negatív. A németeknél egyébként automatikus rendszer van, amelyben azokat a területeket tekintik veszélyesnek, ahol hét nap alatt, százezer főre vetítve legalább 50 fertőzést jelentettek.

Louis Vuitton modell (Pixabay.com)
Louis Vuitton modell (Pixabay.com)

Az árupiacokon pár nap szép emelkedés után ismét lefelé indult el az olaj, a tegnapi készletadat csalódást keltett. De csak 0,6 százalék a süllyedés. Jobban megviseli a Fed és a dollár a nemesfémeket, az arany egy százalékkal, az ezüst másféllel, a platina kettővel esik.

Beomlott a német és francia autóipar

A csökkenő kereslet hatására az európai autópiac augusztusban is csúnya visszaesést szenvedett el – írja a német N-tv.de.

A járműeladási számok 17,6 százalékkal, 884 391-re estek vissza az Acea iparági szervezet szerint. Ha az első nyolc hónapot együtt veszik, akkor pedig az autópiac egyharmada tűnt el  az idén. Németországban és Franciaországban 20 százalék környékén volt a visszaesés augusztusban, Nagy-Britanniában 5,8 százalék. Olaszország csak 0,4 százalékos süllyedést regisztrált. Júliusban még nem volt olyan éles a visszaesés, csak 3,7 százalékot tett ki.

Az európai autóipari és alkatrész-gyártó index, a Stoxx 600 Automobiles & Parts 0,9 százalékkal esik, de ennél is jobban zuhannak a bankrészvények. A Raiffeisen Bécsben 3,6, az ABN Amro Amszterdamban 2,9, a Commerzbank Frankfurtban 1,9 százalékos süllyedést mutat. Ez magyarázhatja az OTP gyenge szereplését is.

A jegybankok hete

Állítólag a piaci szereplők egy része azt várta, hogy az amerikai jegybank szerda este utalást tesz arra, hogy a közeljövőben növeli eszközvásárlási programja méretét. Ez elmaradt. Mások szerint az volt az igazi meglepetés, hogy ilyen nagy mértékben javította a gazdaság növekedési kilátásait a bankok bankja. Így végső soron jó hírre esnek a piacok.

A Fednek az a terve, hogy addig fenntartja a jelenlegi laza monetáris kondíciókat, amíg az amerikai gazdaság vissza nem tér a maximális foglalkoztatás közelébe és az évi két százalékos inflációhoz írta a Bloomberg.com. Nagyot javítottak a gazdaság ideig kilátásain, a korábbi, júniusban előrejelzett 6,5 százalékos zsugorodás helyett már csak 3,7 százalékot várnak. Ám Jerome Powell elnök hangsúlyozta hogy a kilátások, az előrejelzések rendkívül nagy bizonytalanságot hordoznak.

Japán és brit fejlemények

Ma reggelre a Bank of Japan is változatlanul hagyta a kamatokat és az eddig elhatározott gazdaságélénkítő programokat, mivel semmi jele annak, hogy a gazdaság kilábalna a válságból.

Ma a Bank of England (BoE) fog gazdasági iránymutatást adni, például arról, vagy ebben az évben várható e még monetáris élénkítés. Ettől a szervezettől sem várnak változtatást most a feltételeken, de a szavazási arányok és a jegyzőkönyv érdekesek lesznek. A piaci szereplők a Bloomberg szerint novemberben a monetáris könnyítések kiterjesztését várják a BoE-tól, jövőre pedig a kamatot nullára vagy még alacsonyabbra csökkenthetik.

Retikülökkel folyik az adok-kapok

Az LVMH új beadványt nyújtott be a bíróságon (Delaware Chancery Court) a gyorsított eljárás ellen.

A per annak eldöntéséről folyik, hogy megfelelő jogi alapjai vannak-e a Tiffany & Co. felvásárlásának törlésére. A bíró korábban szeptember 21-i tárgyalást tűzött ki, a tranzakció határideje pedig november 24-e. Ha az LVMH bízna jogi helyzetében, akkor nem lenne oka a gyorsított tárgyalási ütemterv ellenzésére” jelentette ki a Tiffany elnöke. A felvásárlási terv körüli dráma közben az iparág bajban van. A Bain & Co. jelentése szerint a luxuscikk-értékesítők akár százmilliárd dollár bevételtől is elbúcsúzhatnak 2020-ban. Az ágazat még legalább két évig nem biztos, hogy teljesen helyreáll.

Az új üdvöske: Hópehely

A Snowflake ("=hópehely") nevű technológiai társaság amely felhőalapú adatbányászattal, adatbázis-kezeléssel foglalkozik , a részvénykibocsátás a utáni első napon elképesztő, 112 százalékos emelkedést ért el.

Ez több mint 70 milliárd dollárra értékeli a céget, ötször annyira, mint amennyire egy zártkörű tőkebevonás értékelte februárban. Összehasonlításképp, ez magasabb, mint az Uber vagy a Dell értéke a tőzsdén. A cég alighanem bevonul a tőzsdei rekordok könyvébe, mert 14 év óta nem volt ekkora ugrás a részvénykibocsátás utáni első napi árban, mégpedig a Herc Holdings (HRI) kibocsátása óta. Legalábbis a nagyobb, egymilliárd dollár feletti tőkéjű társaságok körében. Utoljára a LinkedIn közösségimédia-platform ért el hasonló, 109 százalékos emelkedést 2011-ben. Később megvásárolta a Microsoft.

A Snowflake egy érdekes startup, ugyanis az óriásokkal versenyez.

Számos nagyvállalat kínál hasonló felhőalapú adattárház-megoldásokat, köztük a Google BigQuery a Google Cloud Platformon, a Microsoft SQL Server a Microsoft Azure-on és az Amazon Redshift az Amazon Web Services szolgáltatáson. Ám a Snowflake partnere ezeknek a vállalatoknak, és termékeiket felhőinfrastruktúraként szolgáltatja saját ügyfelei felé írja egy elemző a SeekingAlpha oldalon.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG