TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szép emelkedés után ma stagnálás folyik Európában, és hasonló jöhet az Egyesült Államokban is. A befektetők az EKB sajtótájékoztatójára várnak. A BUX index esik, főleg a Richter húzza le. A forint kissé gyengül. Durva szóváltások zajlanak a Brexit körül, már az USA is rosszallja a fejleményeket. Felzárkózik-e az aranyhoz és az ezüsthöz a platina?

A tegnapi, szép emelkedést hozó nap után Európában ma kivárásos, irány nélküli kereskedés jellemző, ami nem csoda, hiszen délután az EKB megnyilatkozása következik. Christine Lagarde magyar idő szerint 14:30-kor tart sajtótájékoztatót. A német index 0,2 százalékkal felfelé megy, a francia ugyanannyival lefelé, a londoni 0,6 százalékkal esik. Az amerikai határidős indexek is szerény, pár ezrelékes süllyedést mutatnak. (Tegnap zárásra az S&P 500 index kettő, a Nasdaq százas index három százalékkal ugrott meg.)

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esik, vagyis kissé alulteljesíti az európai átlagot. Az OTP fél, a Richter 1,4 százalékkal van lejjebb. Eközben a Mol és a Magyar Telekom minimális mértékben emelkedik. A forint gyengült, 1,1 forinttal feljebb van az euró, 357,85-ön. Az arany stagnál, az olaj ismét le felé vette az irányt, másfél-két százalékos süllyedést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Zűrök a német beszállítóknál

A berlini DIW kutatóintézet (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) úgy nyilatkozott, hogy a német gazdaság jobban teljesíthet, mint ahogy eddig várták. A nyáron erre az évre még nyolc százalékos GDP-zsugorodást becsültek, de ezt most hat százalékra csökkentették – írta az N-Tv.de.

Daimler (Pixabay) Daimler (Pixabay)

Ám nagy bajban vannak a német autóipari beszállítók. A Continental dolgozói több városban is tiltakozó megmozdulásokat rendeznek az állások leépítése miatt. A Schaeffler pedig bejelentette, hogy 4400 dolgozótól kénytelen megválni 2022 végéig. Ami azonban rossz a dolgozóknak, az jó lehet a részvényeseknek, mindkét részvény szerény pluszban van a tőzsdén. A Schaeffler papírjának egy elemzői felminősítés is segített ma (a Berenbergtől).

Gyorsan megoldották az oltás-problémát

Az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem oltóanyag kísérletei állítólag már jövő héten folytatódhatnak, miután kivizsgálták azt a beteget, akinél komolyabb szövődményeket találtak. Az illető egy rejtett, ritkább vírusos betegségben szenvedett.

Donald Trump elnök elismerte, hogy szándékosan festette le ártalmatlannak a koronavírust februárban, állítása szerint nem akart pánikot kelteni. Ellenlábasa, Joe Biden persze lecsapta a magas labdát, és rámutatott az elnök alkalmatlanságára. Szerinte szándékosan nem teljesítette kötelességét, hazudott a népnek. (Lásd még: Kilencszer több fertőzött lehetett az USA-ban, mint amennyit diagnosztizáltak.)

Durvul a Brexit-vita

A londoni tőzsdeindex ma kissé alulteljesítő, a font is gyengül valamelyest, bár már az elmúlt napokban veszített sokat értékéből. Az Egyesült Királyság szerdán tette közzé Brexit-törvényjavaslatát, amelyben elismerte, hogy megszegi a nemzetközi jogot – írja a Bloomberg.com.

Így nem meglepő, hogy az Európai Unió szerint van alapja jogi lépéseknek az Egyesült Királysággal szemben, amiért az megsérti a tavaly lezárt kilépési megállapodást. Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi is azt mondta, hogy az Egyesült Királyság elfelejtheti az USA-val kötendő kereskedelmi megállapodást, ha a Brexit veszélyezteti a békét Észak-Írországban. Boris Johnson brit miniszterelnököt súlyos kritikák érik még saját pártja részéről is a lépés nemzetközi hatásai miatt. Emellett a másik súlyos problémát, a skót függetlenség kérdését is kiélezi.

Osztalékstop Magyarországon

Magyarországon meghosszabbították a banki osztalékstopot a jövő év elejéig. A sajátrészvény-vásárlásokat is érinti, ha azok “nem javadalmazási céllal” történnek. Ez akár az OTP árfolyamát is befolyásolhatná, de valószínűleg nem így van. Számos más süllyedő bankrészvényt látunk ma Európában, például a Deutsche Bankét, igaz, például az Erste Group emelkedik.

Mit nem lép vajon az EKB?

Egészen tegnap délutánig széles körű piaci egyetértés volt az EKB mai ülésével kapcsolatban – írta az Erste Befektetési Zrt.

A piac arra számított, hogy ma ugyan nem fog lépni az EKB, de a lefelé mutató kockázatok hangsúlyozásával előkészíti a decemberi lazítást. Ezeket a várakozásokat hűtötte le a Bloomberg, amely szerint a jegybankárok egy része elégedett a gazdaság talpra állásának ütemével. Még az is lehet, hogy az idei évre várt 8,7 százalékos GDP-visszaesési várakozásukat az erős lakossági fogyasztás miatt felfelé módosítják. Az EKB nemrég verbális intervenciókkal próbálta az euró/dollár árfolyamot az 1,2-es szinttől eltántorítani, egy nagyon laza monetáris politikai üzenet pedig pont ezzel ellentétesen hatna tette hozzá a brókercég.

Állítólag attól is tart az európai jegybank, hogy az USA devizamanipulációs vádjai erősödnek, amint erről tegnap írtunk.

Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)

Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com) Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)

Hajrá, platina?

Most kezd igazán érdekessé válni a platina a Concorde Értékpapír blogja szerint.

A platina hányattatása pont öt évvel ezelőtt, a dízelbotránnyal kezdődött. Európában dízelellenesség alakult ki, pedig több benzines modell is megbukott a teszteken. (A dízelautók katalizátorainál főként platinát, a benzinüzeműeknél palládiumot használnak.) Az autóipar kereslete négy év alatt 13,87 százalékkal esett vissza, ami a masszív deficitben lévő platinapiacot évekre többletbe fordította, nyomás alá helyezte a platina árfolyamát. De már van ok az óvatos optimizmusra. A dízel könnyűgépjárművek értékesítése az év első felében a vártnál jobban alakult. A dízel hibridek előretörése várható, legalábbis az EU-n belül írja a brókercég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél