<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi szép emelkedés után ma stagnálás folyik Európában, és hasonló jöhet az Egyesült Államokban is. A befektetők az EKB sajtótájékoztatójára várnak. A BUX index esik, főleg a Richter húzza le. A forint kissé gyengül. Durva szóváltások zajlanak a Brexit körül, már az USA is rosszallja a fejleményeket. Felzárkózik-e az aranyhoz és az ezüsthöz a platina?

A tegnapi, szép emelkedést hozó nap után Európában ma kivárásos, irány nélküli kereskedés jellemző, ami nem csoda, hiszen délután az EKB megnyilatkozása következik. Christine Lagarde magyar idő szerint 14:30-kor tart sajtótájékoztatót. A német index 0,2 százalékkal felfelé megy, a francia ugyanannyival lefelé, a londoni 0,6 százalékkal esik. Az amerikai határidős indexek is szerény, pár ezrelékes süllyedést mutatnak. (Tegnap zárásra az S&P 500 index kettő, a Nasdaq százas index három százalékkal ugrott meg.)

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esik, vagyis kissé alulteljesíti az európai átlagot. Az OTP fél, a Richter 1,4 százalékkal van lejjebb. Eközben a Mol és a Magyar Telekom minimális mértékben emelkedik. A forint gyengült, 1,1 forinttal feljebb van az euró, 357,85-ön. Az arany stagnál, az olaj ismét le felé vette az irányt, másfél-két százalékos süllyedést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Zűrök a német beszállítóknál

A berlini DIW kutatóintézet (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) úgy nyilatkozott, hogy a német gazdaság jobban teljesíthet, mint ahogy eddig várták. A nyáron erre az évre még nyolc százalékos GDP-zsugorodást becsültek, de ezt most hat százalékra csökkentették – írta az N-Tv.de.

Daimler (Pixabay)
Daimler (Pixabay)

Ám nagy bajban vannak a német autóipari beszállítók. A Continental dolgozói több városban is tiltakozó megmozdulásokat rendeznek az állások leépítése miatt. A Schaeffler pedig bejelentette, hogy 4400 dolgozótól kénytelen megválni 2022 végéig. Ami azonban rossz a dolgozóknak, az jó lehet a részvényeseknek, mindkét részvény szerény pluszban van a tőzsdén. A Schaeffler papírjának egy elemzői felminősítés is segített ma (a Berenbergtől).

Gyorsan megoldották az oltás-problémát

Az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem oltóanyag kísérletei állítólag már jövő héten folytatódhatnak, miután kivizsgálták azt a beteget, akinél komolyabb szövődményeket találtak. Az illető egy rejtett, ritkább vírusos betegségben szenvedett.

Donald Trump elnök elismerte, hogy szándékosan festette le ártalmatlannak a koronavírust februárban, állítása szerint nem akart pánikot kelteni. Ellenlábasa, Joe Biden persze lecsapta a magas labdát, és rámutatott az elnök alkalmatlanságára. Szerinte szándékosan nem teljesítette kötelességét, hazudott a népnek. (Lásd még: Kilencszer több fertőzött lehetett az USA-ban, mint amennyit diagnosztizáltak.)

Durvul a Brexit-vita

A londoni tőzsdeindex ma kissé alulteljesítő, a font is gyengül valamelyest, bár már az elmúlt napokban veszített sokat értékéből. Az Egyesült Királyság szerdán tette közzé Brexit-törvényjavaslatát, amelyben elismerte, hogy megszegi a nemzetközi jogot – írja a Bloomberg.com.

Így nem meglepő, hogy az Európai Unió szerint van alapja jogi lépéseknek az Egyesült Királysággal szemben, amiért az megsérti a tavaly lezárt kilépési megállapodást. Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi is azt mondta, hogy az Egyesült Királyság elfelejtheti az USA-val kötendő kereskedelmi megállapodást, ha a Brexit veszélyezteti a békét Észak-Írországban. Boris Johnson brit miniszterelnököt súlyos kritikák érik még saját pártja részéről is a lépés nemzetközi hatásai miatt. Emellett a másik súlyos problémát, a skót függetlenség kérdését is kiélezi.

Osztalékstop Magyarországon

Magyarországon meghosszabbították a banki osztalékstopot a jövő év elejéig. A sajátrészvény-vásárlásokat is érinti, ha azok “nem javadalmazási céllal” történnek. Ez akár az OTP árfolyamát is befolyásolhatná, de valószínűleg nem így van. Számos más süllyedő bankrészvényt látunk ma Európában, például a Deutsche Bankét, igaz, például az Erste Group emelkedik.

Mit nem lép vajon az EKB?

Egészen tegnap délutánig széles körű piaci egyetértés volt az EKB mai ülésével kapcsolatban – írta az Erste Befektetési Zrt.

A piac arra számított, hogy ma ugyan nem fog lépni az EKB, de a lefelé mutató kockázatok hangsúlyozásával előkészíti a decemberi lazítást. Ezeket a várakozásokat hűtötte le a Bloomberg, amely szerint a jegybankárok egy része elégedett a gazdaság talpra állásának ütemével. Még az is lehet, hogy az idei évre várt 8,7 százalékos GDP-visszaesési várakozásukat az erős lakossági fogyasztás miatt felfelé módosítják. Az EKB nemrég verbális intervenciókkal próbálta az euró/dollár árfolyamot az 1,2-es szinttől eltántorítani, egy nagyon laza monetáris politikai üzenet pedig pont ezzel ellentétesen hatna tette hozzá a brókercég.

Állítólag attól is tart az európai jegybank, hogy az USA devizamanipulációs vádjai erősödnek, amint erről tegnap írtunk.

Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)

Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)
Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)

Hajrá, platina?

Most kezd igazán érdekessé válni a platina a Concorde Értékpapír blogja szerint.

A platina hányattatása pont öt évvel ezelőtt, a dízelbotránnyal kezdődött. Európában dízelellenesség alakult ki, pedig több benzines modell is megbukott a teszteken. (A dízelautók katalizátorainál főként platinát, a benzinüzeműeknél palládiumot használnak.) Az autóipar kereslete négy év alatt 13,87 százalékkal esett vissza, ami a masszív deficitben lévő platinapiacot évekre többletbe fordította, nyomás alá helyezte a platina árfolyamát. De már van ok az óvatos optimizmusra. A dízel könnyűgépjárművek értékesítése az év első felében a vártnál jobban alakult. A dízel hibridek előretörése várható, legalábbis az EU-n belül írja a brókercég.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG