TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szép emelkedés után ma stagnálás folyik Európában, és hasonló jöhet az Egyesült Államokban is. A befektetők az EKB sajtótájékoztatójára várnak. A BUX index esik, főleg a Richter húzza le. A forint kissé gyengül. Durva szóváltások zajlanak a Brexit körül, már az USA is rosszallja a fejleményeket. Felzárkózik-e az aranyhoz és az ezüsthöz a platina?

A tegnapi, szép emelkedést hozó nap után Európában ma kivárásos, irány nélküli kereskedés jellemző, ami nem csoda, hiszen délután az EKB megnyilatkozása következik. Christine Lagarde magyar idő szerint 14:30-kor tart sajtótájékoztatót. A német index 0,2 százalékkal felfelé megy, a francia ugyanannyival lefelé, a londoni 0,6 százalékkal esik. Az amerikai határidős indexek is szerény, pár ezrelékes süllyedést mutatnak. (Tegnap zárásra az S&P 500 index kettő, a Nasdaq százas index három százalékkal ugrott meg.)

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esik, vagyis kissé alulteljesíti az európai átlagot. Az OTP fél, a Richter 1,4 százalékkal van lejjebb. Eközben a Mol és a Magyar Telekom minimális mértékben emelkedik. A forint gyengült, 1,1 forinttal feljebb van az euró, 357,85-ön. Az arany stagnál, az olaj ismét le felé vette az irányt, másfél-két százalékos süllyedést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Zűrök a német beszállítóknál

A berlini DIW kutatóintézet (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) úgy nyilatkozott, hogy a német gazdaság jobban teljesíthet, mint ahogy eddig várták. A nyáron erre az évre még nyolc százalékos GDP-zsugorodást becsültek, de ezt most hat százalékra csökkentették – írta az N-Tv.de.

Daimler (Pixabay) Daimler (Pixabay)

Ám nagy bajban vannak a német autóipari beszállítók. A Continental dolgozói több városban is tiltakozó megmozdulásokat rendeznek az állások leépítése miatt. A Schaeffler pedig bejelentette, hogy 4400 dolgozótól kénytelen megválni 2022 végéig. Ami azonban rossz a dolgozóknak, az jó lehet a részvényeseknek, mindkét részvény szerény pluszban van a tőzsdén. A Schaeffler papírjának egy elemzői felminősítés is segített ma (a Berenbergtől).

Gyorsan megoldották az oltás-problémát

Az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem oltóanyag kísérletei állítólag már jövő héten folytatódhatnak, miután kivizsgálták azt a beteget, akinél komolyabb szövődményeket találtak. Az illető egy rejtett, ritkább vírusos betegségben szenvedett.

Donald Trump elnök elismerte, hogy szándékosan festette le ártalmatlannak a koronavírust februárban, állítása szerint nem akart pánikot kelteni. Ellenlábasa, Joe Biden persze lecsapta a magas labdát, és rámutatott az elnök alkalmatlanságára. Szerinte szándékosan nem teljesítette kötelességét, hazudott a népnek. (Lásd még: Kilencszer több fertőzött lehetett az USA-ban, mint amennyit diagnosztizáltak.)

Durvul a Brexit-vita

A londoni tőzsdeindex ma kissé alulteljesítő, a font is gyengül valamelyest, bár már az elmúlt napokban veszített sokat értékéből. Az Egyesült Királyság szerdán tette közzé Brexit-törvényjavaslatát, amelyben elismerte, hogy megszegi a nemzetközi jogot – írja a Bloomberg.com.

Így nem meglepő, hogy az Európai Unió szerint van alapja jogi lépéseknek az Egyesült Királysággal szemben, amiért az megsérti a tavaly lezárt kilépési megállapodást. Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi is azt mondta, hogy az Egyesült Királyság elfelejtheti az USA-val kötendő kereskedelmi megállapodást, ha a Brexit veszélyezteti a békét Észak-Írországban. Boris Johnson brit miniszterelnököt súlyos kritikák érik még saját pártja részéről is a lépés nemzetközi hatásai miatt. Emellett a másik súlyos problémát, a skót függetlenség kérdését is kiélezi.

Osztalékstop Magyarországon

Magyarországon meghosszabbították a banki osztalékstopot a jövő év elejéig. A sajátrészvény-vásárlásokat is érinti, ha azok “nem javadalmazási céllal” történnek. Ez akár az OTP árfolyamát is befolyásolhatná, de valószínűleg nem így van. Számos más süllyedő bankrészvényt látunk ma Európában, például a Deutsche Bankét, igaz, például az Erste Group emelkedik.

Mit nem lép vajon az EKB?

Egészen tegnap délutánig széles körű piaci egyetértés volt az EKB mai ülésével kapcsolatban – írta az Erste Befektetési Zrt.

A piac arra számított, hogy ma ugyan nem fog lépni az EKB, de a lefelé mutató kockázatok hangsúlyozásával előkészíti a decemberi lazítást. Ezeket a várakozásokat hűtötte le a Bloomberg, amely szerint a jegybankárok egy része elégedett a gazdaság talpra állásának ütemével. Még az is lehet, hogy az idei évre várt 8,7 százalékos GDP-visszaesési várakozásukat az erős lakossági fogyasztás miatt felfelé módosítják. Az EKB nemrég verbális intervenciókkal próbálta az euró/dollár árfolyamot az 1,2-es szinttől eltántorítani, egy nagyon laza monetáris politikai üzenet pedig pont ezzel ellentétesen hatna tette hozzá a brókercég.

Állítólag attól is tart az európai jegybank, hogy az USA devizamanipulációs vádjai erősödnek, amint erről tegnap írtunk.

Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)

Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com) Grafikon: A platina (PL), az arany (GC) és az ezüst (SI) határidős árfolyama egy évre. (Tradingview.com)

Hajrá, platina?

Most kezd igazán érdekessé válni a platina a Concorde Értékpapír blogja szerint.

A platina hányattatása pont öt évvel ezelőtt, a dízelbotránnyal kezdődött. Európában dízelellenesség alakult ki, pedig több benzines modell is megbukott a teszteken. (A dízelautók katalizátorainál főként platinát, a benzinüzeműeknél palládiumot használnak.) Az autóipar kereslete négy év alatt 13,87 százalékkal esett vissza, ami a masszív deficitben lévő platinapiacot évekre többletbe fordította, nyomás alá helyezte a platina árfolyamát. De már van ok az óvatos optimizmusra. A dízel könnyűgépjárművek értékesítése az év első felében a vártnál jobban alakult. A dízel hibridek előretörése várható, legalábbis az EU-n belül írja a brókercég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Részvény / Deviza / Áru Fő az oltóanyag-optimizmus, sok magyar fertőzöttet találtak Frankfurtban
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 11:41
Jó hangulatban nyitottak az európai tőzsdék, bár a pluszok mérsékeltek. Az optimizmust részben az oltóanyagokkal kapcsolatos hírek, részben néhány vállalati óriásfúzió mozgathatja. A BUX emelkedése minimális, a forint kissé gyengül. Több magyar fertőzöttet találtak a frankfurti reptéren, mint horvátot. Eldőlni látszik a TikTok sorsa az USA-ban.
Friss
hírlevél