<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb kutatás látszik bizonyítani, hogy a koronavírus-fertőzöttek valós száma sokszorosa a diagnosztizált fertőzöttek számának. A vírushordozók egy részének ugyanis csak enyhe tünetei vannak, vagy nincsenek is tünetei.

Becslések szerint a hivatalos értéknél kilencszer több ember fertőződött meg koronavírussal az Egyesült Államokban a járvány kezdeti időszakában.

Egy férfi sétál a csendes Times Square-n New Yorkban 2020. augusztus 24-én. EPA/JUSTIN LANE
Egy férfi sétál a csendes Times Square-n New Yorkban 2020. augusztus 24-én. EPA/JUSTIN LANE

Nagyságrendi különbség

A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, amelyet a Die Welt idézett,

január közepe és április között már mintegy 6,5 millió fertőzött volt az országban, miközben hivatalosan mindössze 721 ezer esetet diagnosztizáltak.

A kutatás készítői - Jade Benjamin-Chung, Sean Wu és csapata a kaliforniai Berkeley Egyetemről - vélik, hogy a különbség részben a tesztek alacsony számára vezethető vissza. A járvány kezdetén az amerikai kórházakban csak a komoly tüneteket mutató betegeket tesztelték, miközben számos fertőzöttnek csupán enyhe tünetei vannak, vagy egyáltalán nincsenek tünetei (ezért nem is kerül kórházba). Ráadásul nem minden teszt adott pontos eredményt.

Korábban a CDC egészségügyi hatóság szakemberei is arról beszéltek, hogy minden diagnosztizáltra további 10 nem diagnosztizált fertőzött jut.

Hasonló következtetésre jutottak korábban más országokban végzett tanulmányok is, amelyek szerint

a differencia a regisztrált és a valós érték között  5-, 10- vagy akár 20-szoros lehet. Ezért érdemes óvatosan kezelni a fertőzésszámokra vonatkozó adatokat.

Globális helyzet

Világszerte eddig az Egyesült Államokban vesztették a legtöbben életüket a koronavírussal összefüggésben (191 ezren), és itt van a legtöbb diagnosztizált fertőzött (több mint 6 millió).

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos országban jelentősen növekedett a fertőzöttek hivatalos száma, az elhunytak száma azonban továbbra is relatív alacsonyan maradt. (Háttéranyagunk: a halálozásokat tekintve nincs második hullám.)  

Ami Európát illeti, Nagy-Britanniában csaknem 42 ezren, Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban 29,5 ezren, Németországban több mint 9300-an hunytak el. 

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5842 áldozatot jegyeztek fel. Itt a pozitív tesztek aránya múlt héten rekordalacsony szintre süllyedt. (Háttéranyagunk: A svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Globálisan eddig csaknem 28 millió fertőzöttről tudnak. A halálos áldozatok száma átlépte a 900 ezret, csaknem 19 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG