TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Relatív alacsony szinten maradt a koronavírusos halálesetek száma az általunk vizsgált európai államokban az elmúlt hónapokban, és ez igaz Magyarországra is. Ebben a tekintetben tehát jelenleg nincs második hullám. A diagnosztizált fertőzések száma valóban megugrott, ez azonban részben a több tesztre vezethető vissza.

Az elmúlt hetekben számos politikus és szakértő itthon és külföldön is tényként beszélt arról, hogy hamarosan eléri vagy már el is érte Európát a koronavírus-járvány második hulláma.

Emberek az újranyitott Naviglio Grande melletti piacon Milánóban 2020. augusztus 30-án. EPA/MATTEO CORNER Emberek az újranyitott Naviglio Grande melletti piacon Milánóban 2020. augusztus 30-án. EPA/MATTEO CORNER

Szerintük emiatt véget kell vetni az elmúlt hónapok „lazaságának”, és vissza kell állítani a korlátozások egy részét.

A magyar kormány – Brüsszel tiltakozását kiváltva, Európában szinte példátlan módon – lezárta a határokat a külföldiek előtt, és azt állítja,

hogy Európában elkezdődött a második hullám.

Sőt, az saját definíciója alapján már hazánkba is elért.

Az ezen a véleményen lévők ezt azzal indokolják, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban megugrott a regisztrált fertőzöttek száma számos európai országban, így Magyarországon is.

Ez kétségtelen tény, ugyanakkor elég-e ahhoz, hogy második hullámról beszéljünk? Hogyan alakultak eközben a tesztszámok, és mit mutatnak a halálozási adatok? Ezt néztük meg három uniós ország példáján.

Németország

A németeknél napi pár százról ezer fölé nőtt a diagnosztizált új esetek száma az elmúlt hónapokban, az áprilisi, hatezer körüli csúcs ugyanakkor még messze van.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World in Data) A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World in Data)

Ezzel párhuzamosan megugrott a tesztek száma is: míg két hónapja körülbelül 0,8 vizsgálat jutott ezer lakosra naponta, augusztus vége felé már több mint kétszer annyi.

Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Németországban. (Forrás: Our World In Data) Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Németországban. (Forrás: Our World In Data)

A halálesetek száma áprilisban volt a legmagasabb – akkor egyes napokon 2-300 ember veszítette életét a járvánnyal összefüggésben.

Májusra-júniusra jelentősen lecsökkent ez a mutató, és ebben azóta sincs változás:

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data)

 

Az elmúlt három hónapban nagyrészt egyszámjegyű tartományban maradt a napi elhunytak száma.

Olaszország

A dél-európai államban, amelyen Európában elsőként söpört végig a fertőzési hullám, március végén tetőzött a járvány – akkor napi 5-6 ezer esetet regisztráltak.

Ez a szám június elejére napi 100-200-ra csökkent, és augusztus közepéig ezen a szinten maradt. Akkor ismét emelkedésnek indult, és átlépte a napi ezres határt.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World in Data) A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World in Data)

Ugyanekkor kezdett azonban meredeken bővülni a tesztek száma is: augusztus utolsó hetében már többet teszteltek az olasz hatóságok, mint korábban bármikor.

Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Olaszországban. (Forrás: Our World In Data) Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)

Ami a haláleseteket illeti, Olaszországban március végén vesztették legtöbben az életüket – egyes napokon 8-900-an –, azóta viszont folyamatosan csökken ez a mutató.

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)

Június közepe óta a napi halottak száma általában az egyszámjegyű tartományban marad.

Ausztria

Nyugati szomszédunknál a napi új, diagnosztizált fertőzöttek száma június közepéig csökkent, azóta ismét növekszik, de szintén messze elmarad a tavaszi csúcsértékektől.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Ausztriában, 2020. február-augusztus. (Forrás: Die Presse) A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Ausztriában, 2020. február-augusztus. (Forrás: Die Presse)

Június közepe óta ugyanakkor emelkedik a napi tesztek száma is. 

Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Ausztriában, 2020. március-augusztus (Forrás: Our World In Data) Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Ausztriában, 2020. március-augusztus (Forrás: Our World In Data)

A diagnosztizált fertőzések számának növekedése itt sem vonta maga után az elhunytak számának emelkedését.

A napi halálesetek száma márciusban és áprilisban volt a legmagasabb – akkor egyes napokon 20-30-an vesztették életüket –, májusra azonban lényegesen csökkent, és azóta is alacsony szinten maradt: az elmúlt három hónapban nulla és hat között mozgott.

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Ausztriában. Forrás: Our World In Data A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Ausztriában. Forrás: Our World In Data

Míg március és május között 668-an vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben Ausztriában, addig június és augusztus között „csupán” 66-an.

Az elmúlt hónapokban alacsony szinten maradt a kórházi ellátásra szorulók, illetve az intenzív osztályon fekvők száma is: szerdai adatok szerint mindössze 157-en vannak kórházban, és 30 embert ápolnak intenzív osztályon.

Érdekesség egyébként, hogy az egyetlen végig karanténmentes nyugati államban, Svédországban  nagy korlátozások nélkül is visszaesett a halálozások száma:

A napi koronavírusos halálesetek száma (0-115) Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság) A napi koronavírusos halálesetek száma (0-115) Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)

Sok a fertőzött, alacsony a halálozás – miért?  

Összegezve: a koronavírussal összefüggő új halálesetek száma Németországban, Olaszországban és Ausztriában is relatív alacsony szinten maradt az elmúlt hónapokban. A diagnosztizált új fertőzések száma ugyan mindhárom országban megugrott, ez azonban részben az elvégzett tesztek számának növekedésére vezethető vissza.   

Magyarul: a hatóságok azért is találnak több fertőzöttet, mert többet tesztelnek.

Ez logikus, hiszen a fertőzöttek valós száma – beleértve azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelik át a betegséget – 5, 10 vagy akár 20-szorosa is lehet a hivatalos értéknek.

A német Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerint a „több teszt, több fertőzött” elmélet igaz lehet, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy csak ez a magyarázata az esetszám növekedésének.

Az intézet a további okok között említi

a sok kis járványkitörést (családi ünnepeken, munkahelyen, egészségügyi intézményekben), valamint a nyaralásból visszatérők okozta fertőzések számának növekedését.

Az elhunytak számának alacsony szintjét pedig az is magyarázhatja, hogy

a diagnosztizált fertőzöttek között egyre több a középkorú, fiatal, akik relatív könnyen átvészelik a betegséget; a vírus új mutációi pedig enyhébbek lehetnek az eredetinél.        

Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzet megítéléséhez számos más mutató (reprodukciós ráta, halálozások száma, intenzív osztályon ápoltak száma, pozitív tesztek aránya) ismerete is szükséges.    

Tehát akkor?

Összegezve: a helyzet jelenleg korántsem tűnik olyan súlyosnak, mint tavasszal.

A fentiekhez hasonló a helyzet Magyarországon is:

az elmúlt három hónapban az új halálos áldozatok száma szerencsére alacsonyan maradt  júliusban például alig volt haláleset , és csupán a diagnosztizált fertőzöttek száma mutat jelentős növekedést.

Ezzel természetesen nem azt állítjuk, hogy a koronavírust nem kell komolyan venni, és az összes korlátozó intézkedés felesleges (már csak azért sem, mert azok, bár súlyos káros „mellékhatásai” vannak, minden bizonnyal számos halálesetet megelőztek).

Ugyanakkor konstatáljuk a tényt:

a halálozásokat tekintve jelenleg szerencsére nincs második hullám. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél