Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Relatív alacsony szinten maradt a koronavírusos halálesetek száma az általunk vizsgált európai államokban az elmúlt hónapokban, és ez igaz Magyarországra is. Ebben a tekintetben tehát jelenleg nincs második hullám. A diagnosztizált fertőzések száma valóban megugrott, ez azonban részben a több tesztre vezethető vissza.

Az elmúlt hetekben számos politikus és szakértő itthon és külföldön is tényként beszélt arról, hogy hamarosan eléri vagy már el is érte Európát a koronavírus-járvány második hulláma.

Emberek az újranyitott Naviglio Grande melletti piacon Milánóban 2020. augusztus 30-án. EPA/MATTEO CORNEREmberek az újranyitott Naviglio Grande melletti piacon Milánóban 2020. augusztus 30-án. EPA/MATTEO CORNER

Szerintük emiatt véget kell vetni az elmúlt hónapok „lazaságának”, és vissza kell állítani a korlátozások egy részét.

A magyar kormány – Brüsszel tiltakozását kiváltva, Európában szinte példátlan módon – lezárta a határokat a külföldiek előtt, és azt állítja,

hogy Európában elkezdődött a második hullám.

Sőt, az saját definíciója alapján már hazánkba is elért.

Az ezen a véleményen lévők ezt azzal indokolják, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban megugrott a regisztrált fertőzöttek száma számos európai országban, így Magyarországon is.

Ez kétségtelen tény, ugyanakkor elég-e ahhoz, hogy második hullámról beszéljünk? Hogyan alakultak eközben a tesztszámok, és mit mutatnak a halálozási adatok? Ezt néztük meg három uniós ország példáján.

Németország

A németeknél napi pár százról ezer fölé nőtt a diagnosztizált új esetek száma az elmúlt hónapokban, az áprilisi, hatezer körüli csúcs ugyanakkor még messze van.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World in Data)A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World in Data)

Ezzel párhuzamosan megugrott a tesztek száma is: míg két hónapja körülbelül 0,8 vizsgálat jutott ezer lakosra naponta, augusztus vége felé már több mint kétszer annyi.

Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Németországban. (Forrás: Our World In Data)Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Németországban. (Forrás: Our World In Data)

A halálesetek száma áprilisban volt a legmagasabb – akkor egyes napokon 2-300 ember veszítette életét a járvánnyal összefüggésben.

Májusra-júniusra jelentősen lecsökkent ez a mutató, és ebben azóta sincs változás:

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data)

 

Az elmúlt három hónapban nagyrészt egyszámjegyű tartományban maradt a napi elhunytak száma.

Olaszország

A dél-európai államban, amelyen Európában elsőként söpört végig a fertőzési hullám, március végén tetőzött a járvány – akkor napi 5-6 ezer esetet regisztráltak.

Ez a szám június elejére napi 100-200-ra csökkent, és augusztus közepéig ezen a szinten maradt. Akkor ismét emelkedésnek indult, és átlépte a napi ezres határt.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World in Data)A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World in Data)

Ugyanekkor kezdett azonban meredeken bővülni a tesztek száma is: augusztus utolsó hetében már többet teszteltek az olasz hatóságok, mint korábban bármikor.

Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)

Ami a haláleseteket illeti, Olaszországban március végén vesztették legtöbben az életüket – egyes napokon 8-900-an –, azóta viszont folyamatosan csökken ez a mutató.

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Olaszországban. (Forrás: Our World In Data)

Június közepe óta a napi halottak száma általában az egyszámjegyű tartományban marad.

Ausztria

Nyugati szomszédunknál a napi új, diagnosztizált fertőzöttek száma június közepéig csökkent, azóta ismét növekszik, de szintén messze elmarad a tavaszi csúcsértékektől.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Ausztriában, 2020. február-augusztus. (Forrás: Die Presse)A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Ausztriában, 2020. február-augusztus. (Forrás: Die Presse)

Június közepe óta ugyanakkor emelkedik a napi tesztek száma is. 

Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Ausztriában, 2020. március-augusztus (Forrás: Our World In Data)Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Ausztriában, 2020. március-augusztus (Forrás: Our World In Data)

A diagnosztizált fertőzések számának növekedése itt sem vonta maga után az elhunytak számának emelkedését.

A napi halálesetek száma márciusban és áprilisban volt a legmagasabb – akkor egyes napokon 20-30-an vesztették életüket –, májusra azonban lényegesen csökkent, és azóta is alacsony szinten maradt: az elmúlt három hónapban nulla és hat között mozgott.

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Ausztriában. Forrás: Our World In DataA napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Ausztriában. Forrás: Our World In Data

Míg március és május között 668-an vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben Ausztriában, addig június és augusztus között „csupán” 66-an.

Az elmúlt hónapokban alacsony szinten maradt a kórházi ellátásra szorulók, illetve az intenzív osztályon fekvők száma is: szerdai adatok szerint mindössze 157-en vannak kórházban, és 30 embert ápolnak intenzív osztályon.

Érdekesség egyébként, hogy az egyetlen végig karanténmentes nyugati államban, Svédországban  nagy korlátozások nélkül is visszaesett a halálozások száma:

A napi koronavírusos halálesetek száma (0-115) Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)A napi koronavírusos halálesetek száma (0-115) Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)

Sok a fertőzött, alacsony a halálozás – miért?  

Összegezve: a koronavírussal összefüggő új halálesetek száma Németországban, Olaszországban és Ausztriában is relatív alacsony szinten maradt az elmúlt hónapokban. A diagnosztizált új fertőzések száma ugyan mindhárom országban megugrott, ez azonban részben az elvégzett tesztek számának növekedésére vezethető vissza.   

Magyarul: a hatóságok azért is találnak több fertőzöttet, mert többet tesztelnek.

Ez logikus, hiszen a fertőzöttek valós száma – beleértve azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelik át a betegséget – 5, 10 vagy akár 20-szorosa is lehet a hivatalos értéknek.

A német Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerint a „több teszt, több fertőzött” elmélet igaz lehet, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy csak ez a magyarázata az esetszám növekedésének.

Az intézet a további okok között említi

a sok kis járványkitörést (családi ünnepeken, munkahelyen, egészségügyi intézményekben), valamint a nyaralásból visszatérők okozta fertőzések számának növekedését.

Az elhunytak számának alacsony szintjét pedig az is magyarázhatja, hogy

a diagnosztizált fertőzöttek között egyre több a középkorú, fiatal, akik relatív könnyen átvészelik a betegséget; a vírus új mutációi pedig enyhébbek lehetnek az eredetinél.        

Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzet megítéléséhez számos más mutató (reprodukciós ráta, halálozások száma, intenzív osztályon ápoltak száma, pozitív tesztek aránya) ismerete is szükséges.    

Tehát akkor?

Összegezve: a helyzet jelenleg korántsem tűnik olyan súlyosnak, mint tavasszal.

A fentiekhez hasonló a helyzet Magyarországon is:

az elmúlt három hónapban az új halálos áldozatok száma szerencsére alacsonyan maradt  júliusban például alig volt haláleset , és csupán a diagnosztizált fertőzöttek száma mutat jelentős növekedést.

Ezzel természetesen nem azt állítjuk, hogy a koronavírust nem kell komolyan venni, és az összes korlátozó intézkedés felesleges (már csak azért sem, mert azok, bár súlyos káros „mellékhatásai” vannak, minden bizonnyal számos halálesetet megelőztek).

Ugyanakkor konstatáljuk a tényt:

a halálozásokat tekintve jelenleg szerencsére nincs második hullám. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Jutnak százmilliók a Gazdaságvédelmi Alapból a Római Magyar Akadémiára is
Csabai Károly | 2021. május 13. 08:22
Diplomáciai érdekekkel magyarázza a kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, hogy 2021-2023 között közel 1 milliárd forintot biztosít az olasz fővárosban található épület felújítására.
Makro / Külgazdaság „Ez a válság is el fog múlni” – helyszíni interjú az indiai Covid-krízisről
Wéber Balázs | 2021. május 13. 05:37
Bár Indiát tavasszal valóban telibe kapta a Covid-válság, a negatív hatások egyes államokra, régiókra, városokra korlátozódnak, mondta el a Privátbankár.hu-nak Rajesh Ranganathan. A Dél-Indiában élő pénzügyi tanácsadó szerint az emberek a jövőben többet tesznek majd félre, és kevesebbet mozdulnak majd ki, ugyanakkor néhány éven belül nagyrészt visszatérhetnek a normális élethez. A lapunknak adott interjúban beszélt arról is, hogy miért most ugrott meg a fertőzésszám, kiket sújt leginkább a krízis, vannak-e halottégetések a krematóriumokon kívül, betartják-e a helyiek a karantént, bíznak-e a vakcinákban, és összességében hogyan tekintenek a mostani időszakra.
Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.