TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szép emelkedés után ma Európában határozottan esnek a tőzsdeindexek, de a BUX index kivétel tudott lenni. Mind a négy vezető részvényünk emelkedik, miközben a forint kissé gyengül, a 360-as szinttel küzd az euró. Vegyes hírek érkeznek a német autóiparból, míg a termelés felfuthat, a foglalkoztatás ezt nem biztos, hogy követni fogja. Miért gyengült a forint?

A tegnapi jókora emelkedés több mint felét visszaadták ma az európai tőzsdeindexek, a Stoxx 600-as mutató egy százalékos mínuszban van. Frankfurtban 0,7, Párizsban 1,2, Londonban 0,5 százalékos az indexcsökkenés. Az amerikai határidős indexek szintén süllyednek. Így a tegnap zárva tartó amerikai tőzsde folytathatja a csütörtöki és pénteki korrekciót.

Itthon a BUX index viszont felülteljesítő, fél-egy százalék közötti pluszban mozog, az OTP vezetésével. A bankrészvény 1,3 százalékkal 10 270 forintra ment fel, a Richter és a Mol fél százalék körüli plusz mutat, a Telekom 1,1 százalékkal drágul. Erős ellenállásnak bizonyult a 360-as szint, eddig csak rövid időre sikerült ezt a szintet átlépni. Most 360,20 forint az euró ára.

Úgy tűnik, hogy zsigerből gyengült a forint és gyengültek a régiós devizák is. A múlt héten az amerikai piacok nagymértékű esésével párhuzamosan hasonló pályát futott be a cseh korona, a lengyel zloty vagy éppen a forint. Az ok a kockázatok növekedése, ami a volatilitás megugrásával például a VIX indexen keresztül mérhető – írta az Erste Befektetési Zrt.

Vége az autós világnak

A dollár kissé erősödik, az olaj tovább süllyed, a nemesfémek inkább tétováznak . Főleg a WTI esik, több mint három százalékkal, aminek oka lehet, hogy ezzel a hosszú hétvégével véget ér Amerikában a nyári autózási szezon.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyobb hírek híján úgy tűnik, a jelenleginél kisebb mínuszban kezdő európai tőzsdék egyszerűen megijedtek, hogy a amerikai részvénypiaci kiárusítás folytatódik. Főleg a technológiai szektorban, amely korábban a zászlóvivő volt az emelkedésben is.

Felfutó autóipar süllyedő foglalkoztatással?

Ma Angela Merkel kancellár részvételével autóipari csúcstalálkozót tartanak Németországban. A német autóipart furcsa kettősség jellemzi. Amint tegnap beszámoltunk róla, számos kedvező jel van a kereslet, a termelés felfutásáról, magához téréséről. A Volkswagen részvényét tegnap az elektromos autói miatt tépték meg, közel öt százalékkal emelkedtek. De tegnap is, ma is jöttek olyan hírek, hogy ez nem jár majd a foglalkoztatás megtartásával vagy visszaépülésével. Talán mert jönnek a gépek? Vagy a kelet-európai gyárak?

Tegnap az IG Metall szakszervezet nyilatkozott úgy, hogy az autóipari beszállítók közül minden nyolcadikat a megszűnés fenyegeti. Emiatt állami pénzügyi segítséget és a rövidített munkaidő (Kurzarbeit) kedvezményeinek meghosszabbítását kérik 2021 után is.

BMW-gyár, München (Pixabay.com) BMW-gyár, München (Pixabay.com)

Kurzarbeit helyett tömeges munkanélküliség?

Ma Marcus Söder bajor miniszterelnök, német kancellárjelölt figyelmeztetett arra, hogy megugorhat a munkanélküliség a német autóiparban.

Megújította korábbi követelését, hogy a környezetbarát elektromos autók ösztönzésén keresztül támogassák az iparágat. De a klasszikus autógyártásban meglevő több százezer munkahely számára is szükség van szerinte egy ajánlatra. “Különben nem a Kurzarbeit, hanem tömeges munkanélküliség fenyeget” – tette hozzá.

Újra bajban a Lufthansa, az Easyjet

Az ismét súlyosbodó vírusválság miatt a Lufthansa újraírja vészforgatókönyveit, az eddigi takarékoskodás nem lesz elég. Úgy látszik, ez nem lepte meg a részvényeseket, a papír alig változik, kereken 9 euró.

Az év végéig a Lufthansa az eddig remélt 60 százalék helyett csak kapacitásának 40 százalékát tudja majd felajánlani. Ezért a munkahelyek megszüntetése végül nagyobb lehet, mint a bejelentett. Most a flotta 100 repülőgéppel való csökkenése és 22 000 munkahely leépítése van napirenden. “Eleinte túlságosan bíztunk abban, hogy a világjárvány következményeit gyorsabban le lehet győzni” – mondta egy önkritikus felügyelő bizottsági tag a Handelsblatt.com szerint.

Hasonló intézkedéseket jelentett be az Easyjet is, a részvény közel két százalékkal hét euróra esett.

Az Easyjet csökkenti repülési kínálatát a fontos üdülési országokra vonatkozó új utazási korlátozások és a karanténszabályok miatt. Szeptember végéig a vállalat kapacitásának meghirdetett 40 százalékánál is valamivel kevesebbet kínál majd – közölte a brit fapados.

Az EKB-ra várnak

Csütörtökön ülést tart az EKB, amit árgus szemekkel figyelnek a befektetők.

A középpontban az lesz, hogy a központi bank miként kíván megküzdeni az euró erejével, és követni-e az amerikai Federal Reserve vezetését a politikája újragondolásában. Annak ellenére, hogy kételyek merülnek fel, az EKB rendelkezik-e hasonló eszközökkel, mint a Fed. Eközben Németországban a kiegyensúlyozott költségvetés már nem része a normának – írta a Bloomberg.

A kemény Brexit kísértete járja be Európát

A Brexit-tárgyalások következő fordulója ma indul, de a két fél nem túl barátságos – írta a Bloomberg.com.

Az Európai Unió figyelmeztette Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy ne rúgja fel a két fél által csak egy évvel ezelőtt kötött kilépési megállapodás egyes részeit. Az Egyesült Királyság főtárgyalója pedig realizmust követelt az EU-tól. Az esetleges megegyezés nélküli kilépés (a kemény Brexit) új kísértete hétfőn erősen megütötte a fontot, és ez tart ma is. A Goldman Sachs szerint azonban Johnsonnak még mindig jó oka van a megállapodásra. A legtöbb közgazdász és befektető is nyugodt. Mások szerint azonban ez veszélyes hozzáállásnak bizonyulhat, mert rengeteg ok van annak feltételezésére is, hogy Johnson beváltva fenyegetéseit megállapodás nélkül távozik az asztaltól.

(A német autógyártókról itt is írtunk.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél