<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi szép emelkedés után ma Európában határozottan esnek a tőzsdeindexek, de a BUX index kivétel tudott lenni. Mind a négy vezető részvényünk emelkedik, miközben a forint kissé gyengül, a 360-as szinttel küzd az euró. Vegyes hírek érkeznek a német autóiparból, míg a termelés felfuthat, a foglalkoztatás ezt nem biztos, hogy követni fogja. Miért gyengült a forint?

A tegnapi jókora emelkedés több mint felét visszaadták ma az európai tőzsdeindexek, a Stoxx 600-as mutató egy százalékos mínuszban van. Frankfurtban 0,7, Párizsban 1,2, Londonban 0,5 százalékos az indexcsökkenés. Az amerikai határidős indexek szintén süllyednek. Így a tegnap zárva tartó amerikai tőzsde folytathatja a csütörtöki és pénteki korrekciót.

Itthon a BUX index viszont felülteljesítő, fél-egy százalék közötti pluszban mozog, az OTP vezetésével. A bankrészvény 1,3 százalékkal 10 270 forintra ment fel, a Richter és a Mol fél százalék körüli plusz mutat, a Telekom 1,1 százalékkal drágul. Erős ellenállásnak bizonyult a 360-as szint, eddig csak rövid időre sikerült ezt a szintet átlépni. Most 360,20 forint az euró ára.

Úgy tűnik, hogy zsigerből gyengült a forint és gyengültek a régiós devizák is. A múlt héten az amerikai piacok nagymértékű esésével párhuzamosan hasonló pályát futott be a cseh korona, a lengyel zloty vagy éppen a forint. Az ok a kockázatok növekedése, ami a volatilitás megugrásával például a VIX indexen keresztül mérhető – írta az Erste Befektetési Zrt.

Vége az autós világnak

A dollár kissé erősödik, az olaj tovább süllyed, a nemesfémek inkább tétováznak . Főleg a WTI esik, több mint három százalékkal, aminek oka lehet, hogy ezzel a hosszú hétvégével véget ér Amerikában a nyári autózási szezon.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyobb hírek híján úgy tűnik, a jelenleginél kisebb mínuszban kezdő európai tőzsdék egyszerűen megijedtek, hogy a amerikai részvénypiaci kiárusítás folytatódik. Főleg a technológiai szektorban, amely korábban a zászlóvivő volt az emelkedésben is.

Felfutó autóipar süllyedő foglalkoztatással?

Ma Angela Merkel kancellár részvételével autóipari csúcstalálkozót tartanak Németországban. A német autóipart furcsa kettősség jellemzi. Amint tegnap beszámoltunk róla, számos kedvező jel van a kereslet, a termelés felfutásáról, magához téréséről. A Volkswagen részvényét tegnap az elektromos autói miatt tépték meg, közel öt százalékkal emelkedtek. De tegnap is, ma is jöttek olyan hírek, hogy ez nem jár majd a foglalkoztatás megtartásával vagy visszaépülésével. Talán mert jönnek a gépek? Vagy a kelet-európai gyárak?

Tegnap az IG Metall szakszervezet nyilatkozott úgy, hogy az autóipari beszállítók közül minden nyolcadikat a megszűnés fenyegeti. Emiatt állami pénzügyi segítséget és a rövidített munkaidő (Kurzarbeit) kedvezményeinek meghosszabbítását kérik 2021 után is.

BMW-gyár, München (Pixabay.com)BMW-gyár, München (Pixabay.com)

Kurzarbeit helyett tömeges munkanélküliség?

Ma Marcus Söder bajor miniszterelnök, német kancellárjelölt figyelmeztetett arra, hogy megugorhat a munkanélküliség a német autóiparban.

Megújította korábbi követelését, hogy a környezetbarát elektromos autók ösztönzésén keresztül támogassák az iparágat. De a klasszikus autógyártásban meglevő több százezer munkahely számára is szükség van szerinte egy ajánlatra. “Különben nem a Kurzarbeit, hanem tömeges munkanélküliség fenyeget” – tette hozzá.

Újra bajban a Lufthansa, az Easyjet

Az ismét súlyosbodó vírusválság miatt a Lufthansa újraírja vészforgatókönyveit, az eddigi takarékoskodás nem lesz elég. Úgy látszik, ez nem lepte meg a részvényeseket, a papír alig változik, kereken 9 euró.

Az év végéig a Lufthansa az eddig remélt 60 százalék helyett csak kapacitásának 40 százalékát tudja majd felajánlani. Ezért a munkahelyek megszüntetése végül nagyobb lehet, mint a bejelentett. Most a flotta 100 repülőgéppel való csökkenése és 22 000 munkahely leépítése van napirenden. “Eleinte túlságosan bíztunk abban, hogy a világjárvány következményeit gyorsabban le lehet győzni” – mondta egy önkritikus felügyelő bizottsági tag a Handelsblatt.com szerint.

Hasonló intézkedéseket jelentett be az Easyjet is, a részvény közel két százalékkal hét euróra esett.

Az Easyjet csökkenti repülési kínálatát a fontos üdülési országokra vonatkozó új utazási korlátozások és a karanténszabályok miatt. Szeptember végéig a vállalat kapacitásának meghirdetett 40 százalékánál is valamivel kevesebbet kínál majd – közölte a brit fapados.

Az EKB-ra várnak

Csütörtökön ülést tart az EKB, amit árgus szemekkel figyelnek a befektetők.

A középpontban az lesz, hogy a központi bank miként kíván megküzdeni az euró erejével, és követni-e az amerikai Federal Reserve vezetését a politikája újragondolásában. Annak ellenére, hogy kételyek merülnek fel, az EKB rendelkezik-e hasonló eszközökkel, mint a Fed. Eközben Németországban a kiegyensúlyozott költségvetés már nem része a normának – írta a Bloomberg.

A kemény Brexit kísértete járja be Európát

A Brexit-tárgyalások következő fordulója ma indul, de a két fél nem túl barátságos – írta a Bloomberg.com.

Az Európai Unió figyelmeztette Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy ne rúgja fel a két fél által csak egy évvel ezelőtt kötött kilépési megállapodás egyes részeit. Az Egyesült Királyság főtárgyalója pedig realizmust követelt az EU-tól. Az esetleges megegyezés nélküli kilépés (a kemény Brexit) új kísértete hétfőn erősen megütötte a fontot, és ez tart ma is. A Goldman Sachs szerint azonban Johnsonnak még mindig jó oka van a megállapodásra. A legtöbb közgazdász és befektető is nyugodt. Mások szerint azonban ez veszélyes hozzáállásnak bizonyulhat, mert rengeteg ok van annak feltételezésére is, hogy Johnson beváltva fenyegetéseit megállapodás nélkül távozik az asztaltól.

(A német autógyártókról itt is írtunk.)

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG