TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szép emelkedés után ma Európában határozottan esnek a tőzsdeindexek, de a BUX index kivétel tudott lenni. Mind a négy vezető részvényünk emelkedik, miközben a forint kissé gyengül, a 360-as szinttel küzd az euró. Vegyes hírek érkeznek a német autóiparból, míg a termelés felfuthat, a foglalkoztatás ezt nem biztos, hogy követni fogja. Miért gyengült a forint?

A tegnapi jókora emelkedés több mint felét visszaadták ma az európai tőzsdeindexek, a Stoxx 600-as mutató egy százalékos mínuszban van. Frankfurtban 0,7, Párizsban 1,2, Londonban 0,5 százalékos az indexcsökkenés. Az amerikai határidős indexek szintén süllyednek. Így a tegnap zárva tartó amerikai tőzsde folytathatja a csütörtöki és pénteki korrekciót.

Itthon a BUX index viszont felülteljesítő, fél-egy százalék közötti pluszban mozog, az OTP vezetésével. A bankrészvény 1,3 százalékkal 10 270 forintra ment fel, a Richter és a Mol fél százalék körüli plusz mutat, a Telekom 1,1 százalékkal drágul. Erős ellenállásnak bizonyult a 360-as szint, eddig csak rövid időre sikerült ezt a szintet átlépni. Most 360,20 forint az euró ára.

Úgy tűnik, hogy zsigerből gyengült a forint és gyengültek a régiós devizák is. A múlt héten az amerikai piacok nagymértékű esésével párhuzamosan hasonló pályát futott be a cseh korona, a lengyel zloty vagy éppen a forint. Az ok a kockázatok növekedése, ami a volatilitás megugrásával például a VIX indexen keresztül mérhető – írta az Erste Befektetési Zrt.

Vége az autós világnak

A dollár kissé erősödik, az olaj tovább süllyed, a nemesfémek inkább tétováznak . Főleg a WTI esik, több mint három százalékkal, aminek oka lehet, hogy ezzel a hosszú hétvégével véget ér Amerikában a nyári autózási szezon.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyobb hírek híján úgy tűnik, a jelenleginél kisebb mínuszban kezdő európai tőzsdék egyszerűen megijedtek, hogy a amerikai részvénypiaci kiárusítás folytatódik. Főleg a technológiai szektorban, amely korábban a zászlóvivő volt az emelkedésben is.

Felfutó autóipar süllyedő foglalkoztatással?

Ma Angela Merkel kancellár részvételével autóipari csúcstalálkozót tartanak Németországban. A német autóipart furcsa kettősség jellemzi. Amint tegnap beszámoltunk róla, számos kedvező jel van a kereslet, a termelés felfutásáról, magához téréséről. A Volkswagen részvényét tegnap az elektromos autói miatt tépték meg, közel öt százalékkal emelkedtek. De tegnap is, ma is jöttek olyan hírek, hogy ez nem jár majd a foglalkoztatás megtartásával vagy visszaépülésével. Talán mert jönnek a gépek? Vagy a kelet-európai gyárak?

Tegnap az IG Metall szakszervezet nyilatkozott úgy, hogy az autóipari beszállítók közül minden nyolcadikat a megszűnés fenyegeti. Emiatt állami pénzügyi segítséget és a rövidített munkaidő (Kurzarbeit) kedvezményeinek meghosszabbítását kérik 2021 után is.

BMW-gyár, München (Pixabay.com) BMW-gyár, München (Pixabay.com)

Kurzarbeit helyett tömeges munkanélküliség?

Ma Marcus Söder bajor miniszterelnök, német kancellárjelölt figyelmeztetett arra, hogy megugorhat a munkanélküliség a német autóiparban.

Megújította korábbi követelését, hogy a környezetbarát elektromos autók ösztönzésén keresztül támogassák az iparágat. De a klasszikus autógyártásban meglevő több százezer munkahely számára is szükség van szerinte egy ajánlatra. “Különben nem a Kurzarbeit, hanem tömeges munkanélküliség fenyeget” – tette hozzá.

Újra bajban a Lufthansa, az Easyjet

Az ismét súlyosbodó vírusválság miatt a Lufthansa újraírja vészforgatókönyveit, az eddigi takarékoskodás nem lesz elég. Úgy látszik, ez nem lepte meg a részvényeseket, a papír alig változik, kereken 9 euró.

Az év végéig a Lufthansa az eddig remélt 60 százalék helyett csak kapacitásának 40 százalékát tudja majd felajánlani. Ezért a munkahelyek megszüntetése végül nagyobb lehet, mint a bejelentett. Most a flotta 100 repülőgéppel való csökkenése és 22 000 munkahely leépítése van napirenden. “Eleinte túlságosan bíztunk abban, hogy a világjárvány következményeit gyorsabban le lehet győzni” – mondta egy önkritikus felügyelő bizottsági tag a Handelsblatt.com szerint.

Hasonló intézkedéseket jelentett be az Easyjet is, a részvény közel két százalékkal hét euróra esett.

Az Easyjet csökkenti repülési kínálatát a fontos üdülési országokra vonatkozó új utazási korlátozások és a karanténszabályok miatt. Szeptember végéig a vállalat kapacitásának meghirdetett 40 százalékánál is valamivel kevesebbet kínál majd – közölte a brit fapados.

Az EKB-ra várnak

Csütörtökön ülést tart az EKB, amit árgus szemekkel figyelnek a befektetők.

A középpontban az lesz, hogy a központi bank miként kíván megküzdeni az euró erejével, és követni-e az amerikai Federal Reserve vezetését a politikája újragondolásában. Annak ellenére, hogy kételyek merülnek fel, az EKB rendelkezik-e hasonló eszközökkel, mint a Fed. Eközben Németországban a kiegyensúlyozott költségvetés már nem része a normának – írta a Bloomberg.

A kemény Brexit kísértete járja be Európát

A Brexit-tárgyalások következő fordulója ma indul, de a két fél nem túl barátságos – írta a Bloomberg.com.

Az Európai Unió figyelmeztette Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy ne rúgja fel a két fél által csak egy évvel ezelőtt kötött kilépési megállapodás egyes részeit. Az Egyesült Királyság főtárgyalója pedig realizmust követelt az EU-tól. Az esetleges megegyezés nélküli kilépés (a kemény Brexit) új kísértete hétfőn erősen megütötte a fontot, és ez tart ma is. A Goldman Sachs szerint azonban Johnsonnak még mindig jó oka van a megállapodásra. A legtöbb közgazdász és befektető is nyugodt. Mások szerint azonban ez veszélyes hozzáállásnak bizonyulhat, mert rengeteg ok van annak feltételezésére is, hogy Johnson beváltva fenyegetéseit megállapodás nélkül távozik az asztaltól.

(A német autógyártókról itt is írtunk.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél